KAFA U BEOGRADU

U potrazi za savršenim gutljajem:  Stari grad – mesto gde se pije ozbiljan espresso

 – II DEO –

U prethodnom tekstu pričali smo o idealnim mestima za jutarnju kafu, a kao jedini uslov postavili vrhunski kvalitet. Fokus nam je bio na donjem Dorćolu, a ovog puta se selimo u samo srce Beograda. Lista je podugačka i zato se spremite za više espresso šoljica ovog vikenda, a odlično bi vam došla i neka tokom nedelje za vraćanje u život posle napornog dana.

Polazna tačka će nam biti, svima dobro poznati, Trg Nikole Pašića. Baš tu je stacionirana kafeterija gde se pije kafa s plantaža Lucas Vera, koja se našla na pobedničkom postolju Svetskog prvenstva barista glavom i bradom.  Reč je o Šoljica Specialty Coffee & Tea Bar-u. Ako volite slađe varijante kafa, idealna šoljica za vas je kapućino s cimetom i medom ili espreso s crnom i belom čokoladom, karamelom ili jafom. Takođe, ovo je jedino mesto gde možete degustirati škotsko pivo Brew Dog, obzirom da su vlasnici Šoljice ekskluzivni uvoznici.

Ukoliko biste spojili urbanu lokaciju, nordijski ambijent, prirodne domaće proizvode i najkvalitetniju ponudu kafe, rezultat bi bio potpuni Užitak (Hilandarska 4).

Uzitak Stari gard

Početna ideja bila je stvoriti koncept sa bogatom i kvalitetnom ponudom, bez komercijalnog pristupa, što je u potpunosti i postignuto. Koncept se zasniva na najkvalitetnijoj kafi u koju spada 100% arabica i organic kafa, koje nose pečat Java Coffee brenda. Ideja da u ponudi uvek imaju nešto novo, konstantno donosi iznenađenja stalnim posetiocima lokala, koji se novinama uvek s oduševljenjem raduju.

I taman kada se uputite ka Terazijama, tu u Nušićevoj 7, zapazićete nešto novo, udobno, moderno i nenametljivo. Radi se o kafe konceptu Zrno 2, koji je malo posle svog prvenca u Njegoševoj , sa zadovoljstvom otvorio svoja vrata starim i novim posetiocima na novoj lokaciji i time samo potvrdio svoj kvalitet. Takođe ćete imati priliku da probate novi brend kafe Santo Grano, koji se ovde promoviše i malo je reći da je kvalitet neprevaziđen. Pored opuštene atmosfere, miris kafe dopunjuju i home made kolači koji se uklapaju u lokal koji želi da ponudi domaći kvalitet.

koffein 2

Kada smo pominjali magičnu dorćolsku četvorku nismo pomenuli da je Koffein posle prepoznatog kvaliteta svojim poštovaocima omogućio novu lokaciju Koffein 2 i to baš u srcu Beograda. Na uglu Uskočke i Cara Lazara, preneo se miris pržene kafe sa Dorćola i pozvao sve, kako stare tako i nove degustatore da popiju svoj omiljeni napitak u novom, urbanom prostoru i uživaju u slatkim macaroons-ima.

Istom politikom vodila se i Kafeterija i svoje usluge ponudila na novoj lokaciji. Studentski trg, dobro društvo i dupla doza kvalitetnog espresso-a. Dan ne može bolje početi, a vi ćete odmah poželeti ovde da se uselite i napravite svoju bazu.

I taman kada pomislite da ste sve kafeterije Starog grada overili, desi se bum. Ono o čemu se dugo diskutovalo kako na proteklom Coffee Festu, tako i van njega svakako je pitanje kada će glavni distributer mnogih poznatih kafeterija konačno otvoriti svoj samostalni kafe-bar?

Čekanje se isplatilo i u maju ove godine, na mestu nekadašnjeg restorana tajlandske hrane, u ulici Gundulićev Venac , Java Coffee Espresso & Brew Bar sa stilom je otvorila vrata svim ljubiteljima kafe, ali  i onima koji se do skoro nisu pronalazili u toj grupi.

Java coffee Brew Bar

Java bar je zamišljen kao centar isprobavanja novih ukusa i učenja o tradiciji ispijanja kafe. Njihova filozofija nije da imaju najbolju kafu, već jako veliki izbor i za svakog po nešto, jer je svako stručnjak za kafu, samo je pitanje šta mu prija. Takođe u ponudi imaju i Craft pivo, Sladoled Crna Ovca koji pravi sladoled od njihove kafe i koji se nedeljom dele uz istu. Neizostavni su i različiti voćni miksevi, kao i čajevi iz svih delova sveta. Složićete se da ovo mesto mora biti boldirano na Vašoj listi.

Ako čitate ovaj post, a niste iz Beograda, bez brige, imamo rešenje. Apartmani u Beogradu su vam dostupni sedam dana u nedelji i baš kada rešite predstojeći vikend da provedete u Beogradu ispijajući najbolje kafe i planirajući sledeće aktivnosti, znate na koju adresu da pokucate. Vaš smeštaj u centru Beograda rezervisan je samo za vas.

 

Autor: Jelena Lečić