DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE

Recept kako se pravi domaće jabukovo sirće kod kuće. Kako jednostavno napraviti prirodno jabukovo sirće od neprskane i divlje jabuke

 

Godinama nisam kupio sirće u prodavnici, jer pravimo i imamo svoje domaće sirće od jabuke koje sam napravio pre 3 ili 4 godine, ne sećam se više, jer to kada se napravi, onda traje, traje, traje … Odgovor na pitanje kako se pravi domaće jabukovo sirće je jednostavan – lako i brzo!

Recept kako se pravi domaće jabukovo sirće kod kuće

Tegla za jabukovo sirće

Imam poznanika u Šumadiji koji pravi najbolje i jedino organsko jabukovo sirće od divlje jabuke, koje izvoze za Ameriku. Probao sam to sirće i to je jedino zaista pravo i organsko sirće od divlje jabuke – imaju Bio sertifikat i prolaze rigorozne kontrole FDA (Federal Drug Administration) da bi uopše mogli da udju u Ameriku na tržište. A napraviti organsko sirće od divlje jabuke je zaludan posao, jer ta divlja jabuka ima jako malo šećera u sebi, pa mora u tankovima da stoji čitavih godinu dana i da fermentiše dugo ne bi li se napravila sirćetna kiselina. Od slatkih jabuka ide mnogo brže, još ako im dodate i šećera, ide baš brzo, divlji kvasci polude od sreće i na toploj temperaturi brzo sve pretvore u sirćetnu kiselinu.

Sirće od divlje jabuke je uz to i blago, ima opor ukus i karakterističan miris fermentirane divlje jabuke, i nije baš za salatu i naše prehrambene navike. Ali ga zato neko koristi za zdravlje – mada tu tek ima da se priča koliko tu ima pogrešnih mišljenja, jer jabukovo sirće će pre da vas razboli nego što će da vas izleči. Popularna Džarvisova knjiga o lečenju jabukovim sirćetom je nanela više štete nego što je nekome pomogla, jer u njoj ima preterivanja, nije dobro prevedena i uputstva su vrlo neozbiljna.

Sirće od divlje jabuke se meni lično dopada, blago je i karakteristično oporo. Sva ostala nazovi prirodna sirća od jabuke koja kod nas nadjete su u najmanju ruku sumnjivog porekla.

Znam za podatak da se najprodavanije jabukovo sirće u prodavnicama zdrave hrane pravi od drveta – celuloze, i samo mu se doda aroma jabuke i malo stvarnog jabukovog sirćeta. Pravo organsko jabukovo sirće ne može da košta jedan euro litar, a ni dva. Ono mora da košta najmanje 4 do 5 eura za litar.

Stoga, ko nije lenj, neka sam napravi svoje jabukovo sirće. Treba vam 5 do 15 minuta posla. Da, samo toliko malo vremena vam treba.

Recept kako se pravi domaće jabukovo sirće kod kuće

Nadjite negde na selu, na čistom mestu daleko od traktora i automobila, kao što sam ja našao kod pozanince, neko staro drvo jabuke koje nije prskano. Nije bitno da li je divlja ili pitoma jabuka, bitno je da nije prskana i da nije pored nekog djubrišta ili otpadnih voda. Napunite kesu zrelim jabukama, odnesete je kući, zatim operete jabuke i skinete sve trule i pokvarene stvari sa jabuke, a onda plod isečete na listiće i stavite u jednu veću teglu. Videćete kod mene na slici da su moje jabuke sve pegave i bušne od crva. To zaobilazite kad seckate jabuku i odbacujete, a samo zdravo telo jabuke ide u teglu. Zabavljam se pa na vrhu tegle stavim i po par celih jabuka kao aranžman, mada je to nepotrebno.

Recept kako se pravi domaće jabukovo sirće kod kuće spremna tegla

Zdrave jabuke za jabukovo sirće

Ako su vam jabuke zelenije i manje slatke, stavite kašičicu šećera i prelijte ohladjenom prokuvanom vodom. Ko je savremena domaćica, kao što sam to ja u mojoj kući, neka kupi litar i po Prolom vode i samo sa njom prelije isečene jabuke. Ostavite prvi dan ovlaš poklopljenu teglu negde na toplom, da otpočne proces fermentacije, a onda stavite gazu umesto poklopca na vrh, stegnite gazu gumicom – smeša mora da diše, da bude otvorena, odnesite teglu na neko tamno mesto sa stabilnom temperaturom i zaboravite na nju.

Setite se nakon par meseci da tegla postoji ili ako vas miris sirćeta i vinske mušice podsete da se tamo kod tegle nešto dešava, skinite gazu i probajte sirće. Ako je dovoljno kiselo, procedite ga, i stavite u staklene flaše, a ako nije, ostavite ga i dalje da se fermentiše.

Kad procedite sirće i počnete da ga koristite, vremenom će vam se u sirćetu stvarati kao neka sluzasta masa – to je pektin. Samo procedite sirće kroz cedaljku i odbacite pektin, mada možete i da ga pojedete, kome ne smeta, zdravo je.

UPOTREBA ZA ZDRAVLJE JABUKOVOG SIRĆETA

Ko želi da koristi jabukovo sirće za zdravlje ili mršavljenje onda već nakon mesec dana može i treba da počne da ga koristi. Odvoji i procedi mali deo sirćeta i pije ga sa vodom.

Tada je jabukovo sirće mlado, nije mnogo kiselo a ima dosta mineralnih materija i enzima u sebi. Blago je za upotrebu, neće vam napraviti gastritis ili osteoporozu (da, veća upotreba sirćeta to izaziva ako niste znali). Kako sirće stari sve više ima sirćetne kiseline i ničega više drugog, pa je bolje da se koristi što mladje, kao jabukova šira.

Zlatko Šćepanović