Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Najači biljni antibiotik na svetu – beli luk i vino

 

VINOLUK

Šta je najači biljni antibiotik na svetu – skuvani beli luk i belo vino. Kako deluje vinoluk i kako se koristi prirodni antibiotik za upale i infekcije

 

Vinoluk je potpuno prirodno i jako delotvorno biološko sredstvo protiv infekcija, upala, prehlada i gripa. To je svojevrstan biljni antiobiotik koji deluje na sve upale. Priprema se lako i može ga i treba imati svaka kuća. Ko čak i ne veruje u prirodne preparate, bilo bi dobro da ga pije kao pomoćnu terapiju, čisto da bi se ubrzalo ozdravljenje i da bi ostale manje posledice od sintetičkih lekova.

Beli luk i belo vino Vinoluk
Beli luk i belo vino – Vinoluk

Hteo sam da ovu informaciju podelim sa prijateljicom M.B. kao deo podrške za isceljenje njenog supruga, kome je imunološki sistem pao i treba da se ojača. A onda sam se dosetio, zašto ne podeliti recept sa svima. Jer, prethodnih par nedelja moje viremije (gripa) sa pauzama u bolesti, čas mi je bilo bolje, čas lošije, podsetilo me je na jedan preparat koji se pravi kod kuće a koji deluje kao najjači i najbolji biljni antibiotik.

To je Vinoluk. Vino + luk.

Zapravo najtačnija definicija je ukuvano belo vino i beli luk.

Recept sam dobio od jedne narodne vidarke. Bio mi je zanimljiv i u žaru nadahnuća sam napravio Vinoluk preparat kod kuće. Probao sam ga nekoliko puta kod prehlada ali kako mi već godinama za imunitet koristimo kapi Ehinaceae sa uspehom, a Vinoluk ima miris belog luka, težak je za stomak i ima očigledan uticaj na žuč, pa zna da bude malo muka od njega, stavio sam ga u frižider i uglavnom koristio kao marinadu.

Da, možda će se neko nasmejati, ali ovaj prirodni antibiotik je ujedno i odlična marinada za meso. Sam sam do toga došao, kad mi je trebala marinada za roštilj a nisam imao sirće u kući, setio sam se da je Vinoluk idealan za to, a i jeste, tipična marinada se pravi od belog vina i belog luka, uz malo sirećata ili limunovog soka.

Sad malo o mojoj viremiji koja me je podsetila da su beli luk i belo vino najbolji prirodni antibiotik. Pre dve nedelje sam dobio iznenadno curenje iz nosa. Mislio sam da je to neka alergija, duvao je vetar i vreme je polenskih alergija. I umesto da odmah reagujem sa Ehinacea kapima kada počne grip ili upala, prošlo je par dana u pijenju Presinga i Rinaseka pokušavajući da izlečim alergiju koje nije bilo, dok nisam shvatio da imam ozbiljan sinusitis. Onda sam prešao na kombinaciju Paracetamol + Brufen + Ehinacea što je brzo dalo rezultat. Posle 3-4 dana sam bio funkcionalan, ali još uvek pod nekom slabom viremijom.

Nastavio sam samo sa Ehinaceom, jer sam hemijska sredstva potrošio a i da ih ne pijem tablete duže od 5 dana. Medjutim, stanje mi kilavo. U takvim trenutcima moraju da se piju udarne doze Ehinacea kapi, supena kašika tinkture 5-6 puta dnevno! Nisam stizao to da činim zbog posla, i taj teški virus gripa, pretpostavljam neki savremeni genetski modifikovani virus gripa, koji je počeo da se sa sinusa spušta na grlo i pluća. Odmah sam se latio tableta Brufena uz kapi Ehinacea ali sam za dan dva zakasnio sa prirodnom terapijom gripa. Ušao sam u tinjajuću fazu bolesti, niti da ona mene pobedi i baci u krevet i groznicu, niti da ja nju pobedim i isteram iz svog tela i funkcionišem normalno. To je iscrpljujuće stanje, jer si ni tamo a ni ovamo, sav si nešto kilav i slinav, ali nemaš temperaturu a ni groznicu a očigledno zdrav nisi i slabo funkcionišeš.

Tinktura Ehinacea kapi za imunitet
Najbolja tinktura Ehinacea-e

Traje to tako jedno pet dana. Vidim ja nema šale više, grip je počeo polako da me sve više hvata, te počnem da razmišljam šta imam po kući da sebi pomognem. Mi decenijam unazad koristimo Šveden biter eliksir kada god osetimo da nas grlo svrbi i da se priprema neka prehlada. Uzmemo Šveden biter i direktno nakapamo 20 kapi u grlo. Najčešće je dovoljno nekoliko puta nakapati Šveden kapi u grlo i upala grla se povlači. Medjutim, meni je počeo nos da curi i to bez upale i bola, dok nije to curenje postalo veliko i dok se sinusi neisu upalili. Šveden biter se ne stavlja u sinuse, jer je sluzokoža sinusa osetljiva na alkohol, tako da nisam mogao da koristim Švedsku grančicu, koja je najefikasnija u samom početku, posle kada krene upala grla, nije tako delotvorna, iako je i tada stavljam, čisto da mi izvrši dezinfekciju grla. I tako počnem da gledam po kući šta imam za upale grla.

I onda u frižideru ugledam staklenu bocu sa Vinolukom – tako ja nazivam belo vino prokuvano sa belim lukom, najbolji biljni antibiotik. Hajde, šta sad da radim, ušao sam u goruću fazu gripa, moram da se prihvatim tog smrdljevka, nema mi druge. Nek se osećam na beli luk, nema mi druge. I krenem sa udarnim dozama, kašika Vinoluka sa malo vode, 5 puta dnevno! Izmedju Vinoluka pijem i udarne doze Ehinacea kapi sa malo vode, isto 5 puta dnevno, a sve bez tableta.

Za 24 sata sam bio preporodjen.

Zaista neću preterati kada vam kažem da sam preko noći prezdravio. Pobedio sam gripa u toku jednog dana. Naravno, ne u potpunosti, gripa i infekcija nisu nestali kao rukom odneseni, to bi bio mit, ali moje stanje grla se značajno popravilo, bol je nestao, curenje iz nosa se zaustavilo, nema one jake otečenosti. Da, preparat deluje kao moćan biljni antibiotik. U svakom slučaju nema možda tu snagu klasičnog antibiotika, ali deluje. I mora se piti u kontinuitetu i u jakim dozama, što meni nije baš prijatno a ni ljudima oko mene, ali … zdravlje ne pita za cenu! Posebno je ovaj biljni antibiotik značajan i dragocen osobama koje su alergične na penicilin ili koje su dobile gljivice ili su im bakterije postale rezistentne od velike upotrebe antibiotika.

Moja preporuka je da uz vinoluk i ehinaceu, par puta dnevno pojedete i šnitu domaće slanine sa 2-3 češnja belog luka. Što je sigurno, sigurno, živ beli luk uz domaću masnoću je vekovima dokazan prirodni antibiotik koji je lečio na hiljade naših predaka dok antibiotici nisu ni postojali. A miris belog luka, pa nek se oseća.

KAKO DA NAPRAVITE VINOLUK

Vinoluk se lako pravi. Najvažnija stvar je da u Vinoluku nema nimalo alkohola. Stoga se samleven domaći beli luk kuva u domaćem belom vinu dok trećina do pola tečnosti ne ispari, kako bi nestao alkohol.

Upustvo za spremanje: Uzmete 6-7 glavica domaćeg i neprskanog belog luka i litar domaćeg belog vina, što prirodnijeg. Najbolje je da nadjete onaj domaći beli luk, sitan, koji se teško čisti, lepljiv je i jako se oseća, koji smrdi na beli luk toliko da vas štipa za oči dok ga čistite. Taj je najbolji beli luk, ne onaj veliki kineski. Očistite i sameljete beli luk u blenderu. Kod čišćenje belog luka možete samo spoljnu suvu koru luka skinuti, a ne morate unutrašnju, ona koja je do češnja, i tako očišćen beli luk sipati u šerpu sa belim vinom. Staviti šerpu na ringlu i uključiti štednjak. Kuvati beli luk i vino u otvorenoj šerpi na tihoj vatri nekih 30-45 minuta uz povremeno mešanje, dok otprilike trećina tečnosti ne ispari. Ostaviti vinoluk da se ohladi.

Procediti dobijenu tečnost iz šerpe kroz gazu ili cedaljku i staviti u staklenu bocu, pa bocu staviti u frižider. Ostatak procedjene mase, prokuvan samleven luk umešati u med sa dodacima i takodje staviti u teglu pa u frižider, i vremenom pojesti. Uzimati veliku supenu kašiku dva do tri puta dnevno. U tako smešani med sa belim lukom (i vinom) dodajte malo oraha, jeden mleven limun i možda samlevenu nanu ili svežeg djumbira, sve pomešajte i koristite, da vam bude ukusnije i da se manje oseća beli luk.

Tako dobijen preparat sa medom vam je bolje sredstvo za imunitet nego bilo koji Todoxin preparat.

KAKO SE KORISTI VINOLUK

Kad krene nazeb, grip ili imate neku infekciju ili unutrašnju upalu, za jačanje imuniteta, 5 puta dnevno puna kašika vinoluka u čaši vode ili soka, popiti pre jela. Vinoluk može da nekome bude neprijatan, da izazove mučninu. Ko je osetljiv na beli luk ili mu smeta, neka uzme u početku po jednu kafenu kašičicu 3 do 5 puta dnevno, pa neka postepeno povećava dozu.

Po rečima moje poznanice ovaj biljni lek i prirodni antibiotik čisti sve upale i infekcije u telu, jača imunitet i koristan je kod raka. Meni se čini da je jako dobar za upalu bešike i prostate, kao i za upalu pluća i grla. Deluje bolje nego bilo koji drugi prirodni antibiotik. Iz mog iskustva, a probao sam svašta, mislim da tvrdnja nije preterana.

POST FESTUM

Vinoluk se delimično oseća na beli luk, vrlo malo na vino, ali taj miris belog luka vam ne ostaje prilepljen na telu kao kada jedete živ beli luk, tako da se može konzumirati i kod radno angažovanog naroda. Jedna flašica vinoluka će vam kao biljni antibiotik trajati za par infekcija u najavi. A možete ga koristiti i kao marinadu. Mi kao što rekoh, najčešće koristimo domaće kapi Ehinacea-a koje nam odlično deluju i kao preventiva i kao lek za jačanje imuniteta, ali kada je kritično, tu je i Vinoluk.

Moja topla preporuka je da se uz Vinoluk koriste i kapi Ehinacea kao i svež beli luk sa slaninom. Znali su naši stari šta valja.

U zdravlje!

 

Zlatko Šćepanović

9 komentara

 • Iskreno, nema mnogo smisla da govoriš o vrednosti belog luka kao antibiotik a da pritome glavni primer delovanja bude prehlada / grip, bolesti virusnog karaktera.

  Beli luk je odlična biljka za razne stvari, ali kao antibiotik je prilično razočaravajuć po mom mišljenju. Diskutabilan mi je i dati recept jer uključuje mlevenje belog luka što oslobađa glavni poznati aktivni sastojak alicin i u prisustvu ostalih komponenti belog luka bazično ga neutrališe u velikoj meri – tj. beli luk treba jesti svež za maksimalni efekat.

  Generalno gledano, efekti belog luka su dugometražni i varijanta u kojoj jedem beli luk nakon što se razbolim su najverovatnije placebo efekat u velikom broju slučajeva. Za stvarno dobre rezultate postoji gomila dobrih recepata koje je potrebno koristiti dnevno.

  BTW, beli luk smanjuje pritisak, što opet nije za svakog.

  Mnogo bolja varijanta za sezonu prehlada jeste megadoziranje vitaminom C koji je jedini pravi prirodni antiviralni agent jutilizovan od strane svih životinja, biljaka i mnogih mikroorganizama u stresnim situacijama. U večini slučajeva 2x2g dnevno radi čuda po tom pitanju (za decu jednostavno ne postoji ništa bolje), nema negativnih efekata po organizam (ili su trivijalni) i može se koristiti beskonačno dugo. Nažalost vitamin C je loš antibiotik. Na sreću, na tom frontu imamo dosta alternativa koje po pitanju virusa ne postoje.

  Da li je beli luk dobar prirodni antibiotik je teško reći, da je najjači je ništa drugo do žurnalistička senzacija. Ko bi rekao šta je jače i u odnosu na koji kontekst (lokacija oboljenja, tip mikroorganizma koji je uključen itd.) i u odnosu na okruženje u kome se nalazi. Beli biber, ljuta papričica, ehinacea, kurkuma, itd. su svi dobri prirodni antibotici.

  Preporučujem MSM za sve one koji ne mogu da podnesu da im se celo telo oseća na beli luk (važno samo za sirovi beli luk). U inostranstvu se može naći i beli luk u teglicama koji je savršen i u manjoj meri proizvodi one nezgodne efekte sirovog belog luka.

 • Majkinetor, probajte sami beli luk i vino.

  Vaš komentar je dobar, ali ima nekoliko stvari na koje treba skrenuti pažnju. Vitamin C je u redu, ali samo ako je prirodan, tablete nisu tako delotvorne. Vitamin C ima i nus pojave, a posebno uočljiva je gastritis, promena ph krvi i hipervitaminoza.

  Ehinacea je odličan antibiotik, sa belim lukom je idealna kombinacija. Beli biber, ljuta papričica, nisu baš neki antibiotici, oni su jaki stimulatori krvi i zagrevanja, pa posredno deluju, a kurkuma je slabog delovanja, iako na internetu pišu bajke o njoj.

  Sve sam to probao. Čak je i meni bilo čudno da skuvan beli luk deluje, ali deluje. I ne skida toliko pritisak kao svež beli luk, i daleko manje se oseća. Zašto je to tako, ne znam, ali deluje.

 • Jeste, ehinacea je imunostimlator koji povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca ali u temi se načelno navodi kao antibiotik zbog svojstva da leči infekcije.

  Ako se strogo držimo leksike ni za jednu biljku ne možemo reći da je prirodni antibiotik.

 • Poštovani Zlatko

  Prirodni i sintetizovani vitamin C su identični. Svako ko kaže drugačije ne zna dovoljno o tome. Životinje sintetišu vitamin C u jetri, tako da „prirodni kompleks“ iz biljaka je nešto sasvim drugačije – mešavina raznih nutricijenata – i ne može se porediti sa efektima vitamina C per se.

  Bočni efekti vitamina C ne postoje. Vitamin C ne izaziva gastritis, ukoliko neko već ima postojeći i smeta mu onda treba da pije natrijum askorbat koji je neutralan. Hipervitaminoza vitamina C ne postoji. Promena pH krvi ne postoji kod vitamina C a i generalno je jako teško uticati ishranom na pH vrednost (u stvari ceo koncept alkalizovanja i kiseljenja tela je najverovatnije šarena laža jer organizam sam reguliše kiselost preko bikarbonantnog sistema što se zna is osnovne fiziologije). Najpoznatiji bočni efekat vitamina C – kamen u bubregu – zapravo nikada nije registrovan i u pitanju je samo teorijski konstrukt bez baze u realnosti.

  Beli biber je veoma dobar antibiotik usne duplje [1]. Ljuta papričica je poznati antiseptik [2]. Jedan od efekata jeste i navedena hiperemija ali to je samo jedan mehanizam.

  Inače, probaću recept nakon skorašnjeg otkrića da je varijanta istog korišćena još pre 1000 godina u te svrhe [3]

  [1] Antimicrobial Activity of Black Pepper (Piper nigrum L.) http://goo.gl/wqWOiw
  [2] Antimicrobial Properties of Chili Peppers http://goo.gl/HDSCTN
  [3] 1,000-year-old onion and garlic eye remedy kills MRSA http://goo.gl/BdQPSb

 • Moje dosadašnje iskustvo sa zdravljem i nutritijentima je nedvosmisleno – uvek je bolje uzimati nutrijente u prirodnom i integralnom stanju nego u sintetičkom i prečišćenom, jer u prirodnom stanju taj vitamin C pomažu u delovanju i neki drugi vitamini i enzim a ne želatin i sintetički punioci u tabletama.

  Ujedno, sintetički vitamin C je uvek u jako koncentrisanom stanju koje nije „prepoznatljivo“ za naš organozam, mada je telo vrlo fleksibilno i adaptibilno pa će i to prihvatiti, ali prirodna supstanca je uvek poželjnija. Ovim ne kažem da Vitamin C u tableti ili prašku ne deluje, nego da prirodni vitamin C iz voća i povrća deluje prirodnije i nama prilagodjenije.

  To su možda nijanse ali ih vredi razumeti.

 • Moje iskustvo je dijametralno drugačije – postoji mnogo nutricijenata koje nije lako dobiti na prirodan način pre svega, recimo vitamin D ishranom ili Coenzime Q10.

  Drugo, ne postoji samo sinergija nutricijenata u hrani, već postoji i sinergija toksina i blokatori/enhanceri. Konkretno, velike količine glukoze u voću kompetitivno deluju na vitamin C – isti transporter ih prevozi (GLUT4), pored toga kuecertin i drugi flavonoidi blokiraju ovaj receptor (tako da ni glukoza ni vitamin C ne mogu više da ga koriste ali ne i fruktoza koja koristi GLUT5). Situacija je kompleksna i daleko je od toga da se generalno može reći da je „prirodno“ bolje od „sintetičkog“. Ovo se određuje od slučaja do slučaja.

  Recimo, vitamin C je najbolji sintetički (ne tablete, ne „sintetički punioci“, već čist prah askorbinske kiseline koji se uzima kašičicom, više detalja sam izneo na web sajtu [1]). Vitamin E sa druge strane je u sintetičkom obliku prililično loš jer predstavlja samo 1 od 8 komponenti.

  To da vitamin C nije prepoznatljiv u sintetičkom obliku već se organizam adaptira nije tačno. Svakako je delovanje drugačije kada je ceo kompleks drugih supstanci prisutan ali nije obazeno da je to nabolje. U slučaju Ca ali i drugih nutricijenata danas se biljke selektuju zbog slatkosti i samim tim imaju manje nutricijenata koji ne determinišu toliko ukus.

  Dakle, govoriti da je prirodno bolje od sintetičkog u generalnom slučaju ne stoji i u pitanju je religijski aspekt nutricionizma koji je stvar vere a ne fakata – niti biljke niti životinje ne postoje na ovoj planeti da bi bile hrana drugim bićima. Reći da je tako znači da je „bog“ postavio stvari. Svako živo biće želi pre svega da živi a biljke su najopasnije jer su stacionarne i moraju da pribegavaju hemijom preko nego mišićima za preživljavanje što njihov ogromni genom jasno govori.

  [1] https://sites.google.com/site/mmkbase/public/o_ishrani#Suplementi

 • @ majkinetor

  Ако ти је критеријум атеизам, а не истина – онда капирам твој труд. 🙂

 • Ceo svet zna I radi da se u ishrani mnoga hrana spremaju sa vinom,i belim lukom,naravno I marinada.
  I sve je to zdravo,i ehinacea,je dobra,kao I mnoge biljke.

Ostavite komentar