KINESKI BELI LUK 

Za šta je dobar kineski beli luk i zašto moja žena koristi samo sitni domaći beli luk Allium sativum 

Ko me prati i zna, zna da sam skromni i polovični sinofil (ljubitelj Kine). Volim kinesku filosofiju, tradicionalnu medicinu, mudrost, filmove, pronalaske i kuhinju.

Zbog te sklonosti ka kineskom, u kući imam strašne sukobe sa mojom belom ženom.

Jer, moja bela žena je odavno uvela izolaciju i zabranu unosa u kuću nekih kineskih stvari, a jedna od njih je i kineski beli luk.

Vidite ga dole na levoj, komunističkoj strani, ona krupna glavica luka.

Na desnoj, pravoslavnoj strani, je naš domaći beli luk, ono malo sitno.

Kineski beli luk i domaći beli luk

Taj veliki komunistički kineski beli luk je super za spremanje jela i kuhinju. Lako se ljušti, ima ga, nema jak miris i ljut ukus, ne štipa za oči.

Ali hajde ti to objasni mojoj beloj ženi da je beli luk, beli luk, ma sa koje ideološke strane dolazio.

Ne, ona insistira da uzimamo pravi domaći beli luk, ja ga nazivam zbog toga „pravi“ i pravoslavni beli luk. A on je onako jadan mali, teško se ljušti, lepljiv, smrdljiv, agresivan, štipa za oči.

A tek da znate kako štipa u ustima i stomaku ako preterate sa njim!

I pored svih mojih racionalnih i sasvim logičnih argumenata za kineski beli luk, moja zadrta bela žena traži samo domaći mali beli luk.

Kaže – on je lekovit.

Kineski beli luk je – kaže – industrijski, nadjubren veštačkim djubrivima, nestala mu lekovita svojstva. Vidi ga kakav je, kao na steroidima!

Ni moje pretnje da ću pokrenuti Veliki marš iz kuće, te Kulturnu revoluciju u kuhinji, nisu urodili plodom. Ukopala se u svojoj ortodoksnoj poziciji i priznaje samo sitni pravoslavni domaći luk.

Ništa ekumenizam, ništa globalizam, modernost, ti pojmovi je ne dotiču – banovala je trajno komunistički veliki beli luk koji se lako ljušti i ne štipa za oči.

Pokušao sam da joj objasnim i da je beli luk bitan sastojak kineske tradicionalne medicine, pa ako hoću da primenjujem kinesku medicinsku mudrost, onda to treba da radim i sa njihovim belim lukom, komunističkim

Kineski beli luk i domaći beli luk češanj

Da, beli luk deluje kao antibiotik na bakterije, čisti krvotok, njegova etarska ulja se izlučuju preko sluzokože (zato se neki ljudi više osećaju čak i ako operu zube) pa je dobar za pluća, sinuse i desni, čisti parazite iz creva, koristi se kod opadanja kose a i dokazan je afrodizijak za muškarce.

Poznato je da beli luk snižava krvni pritisak, pa se koristi i kod hipertenzije. A dobar je i za čireve, te infekcije rana.

Podsetio sam je da mi u kući kao preventivu od gripa i bolesti koristimo BioImunitet kapi od Ehinaceae, a da uz te kapi najbolje ide beli luk za jačanje imuniteta.

Ali jok, moja priča o tradicionalnoj medicini kod nje ne prolazi, jer kad ona nešto tvrdoglavo banuje (zabrani), to je gore nego da te Google banuje na webu.

I onda meni ne preostaje ništa drugo do da se patim sa sitnim češnjevima pravog belog luka i da plačem dok ga čistim.

A zašto ga čistim, šta od njega pravim i zašto je to danas i sutra jako bitno, biće priče u članku o tome šta je Vinoluk.

Otkrivamo male tajne velikih majstora. Kliknite na link ovde – Šta je Vinoluk i zašto je tako dobar

Zlatko Šćepanović