RAD NA SEBI

Kako steći samopouzdanje

Svi oni kojima fali samopouzdanje dobro znaju da nije lako nositi se sa ovim problemom. Kao nadelotvornije rešenje za samopouzdanje uglavnom se predlažu odlasci na psihoterapije, koje bi najbolje delovale na vašu ličnost i poteškoću sređivale „iznutra“. Dok ne donesete ovakvu odluku, pokušajte i sa drugim trikovima pozitivnih promena.

samopouzdanje

Pozitivne afirmacije – ponavljanje i vidljivost

Pozitivne afirmacije mogu biti ključne za bolje samopouzdanje, samo ako se redovno izvode.

Umesto da stalno sebi ponavljate kako nešto ne možete i niste dovoljno sposobni, pokušajte da to promenite, te da bolje samopouzdanje steknete rečenicama poput onih koje vam šalju poruku da imate kvaliteta, da ste prihvaćeni i voljeni, da osećate mir i sklad sa sobom i svetom oko sebe.

Pokušajte i da svaku afirmaciju potkrepite primerom situacije u koj ste se uspešno snašli, jer će ovo ujedno biti i dokaz da treba da osećate bolje samopoštovanje. Tek onda kada počnemo mozgu da šaljemo pozitivne poruke, menjaće se i naša podsvest.

Pojedine afirmacije koje vas podstiču da nastavite dalje i pokazuju se kao nadelotvornije baš za vas, odštampajte ili ispišite, te zakačite na neko vidljivo mesto u svom domu. Na samopouzdanje značajno utiču i ovakvi modeli ponašanja, čak i onda kada vam se čini da ne primećujete ono što vam je pred očima.

Istrajnost povećava samopouzdanje

Sve osobe koje imaju manjak samopouzdanja to predstavlja pravu muku neretko odustaju od svojih ciljeva, jer im se čini da nisu dovoljno sposobni i da ih ostvare.

Vi ćete ovakvu poteškoću rešiti veoma jednostavno – budite istrajni i uporni. Da, imaćete usput problema, biće vam teško jer vam samopouzdanje fali, ali se fokusirajte pre svega na cilj i zanemarite sve ono što se usput bude dešavalo.

Tek kada postignete cilj, pokazaćete sebi i na primeru da možete i više i bolje, te će vam se na taj način i samopouzdanje vratiti.

Mali fizički trikovi za samopouzdanje

Od tela mnogo šta zavisi, pa tako i poruke koje sebi šaljemo. Ako ste uplašeni i fali vam samopouzdanje, bićete napeti i zgrčeni, pogrbljeni i u stalnom naprezanju. Umesto toga, pokušajte da izazovete samopouzdanje fizičkim trikovima – hodajte ispravljeni, radite vežbe opuštanja, trudite se da se svakodnevno krećete. Kada smo fizički aktivni, luče se hormoni sreće, a ako nam je prava kičma, načinili smo prvi korak da poboljšamo pouzdanje u sebe.

Zato je uvek najlakše krenuti od ovakve vrste vežbica za bolje samopouzdanje. Budite istrajni.

Trudite se i da duboko dišete, kako bi vaš organizam imao dovoljno kiseonika, pa će vam i misli biti bistrije i osećaćete neophodnu sigurnost u sebe.

Dnevnik sećanja

Pored pozitivnih afirmacija, bilo bi dobro da počnete da vodite i dnevnik za sebe. Svakoga dana upisujte bar tri situacije u kojima ste se dobro pokazali.

Pisanje nam neretko olakšava misli, jer papir trpi sve, a ova vrsta dnevnika učiniće i da se fokusirate samo na pozitivne stvari o sebi. Tako će vam se, čak i nedovoljno primetno, samopouzdanje brzo vratiti.

Još jedan savet – ne odustajte kada osetite da vam se samopouzdanje poboljšalo. To često može biti samo trenutni osećaj, a vi treba dugoročno da povratite samopouzdanje i izborite se sa ovim problemom, te postignete bolji i kvalitetniji život.