SVE ZAMKE KOJE NOSI „BAKA SERVIS“

Decu najčešće čuvaju osobe u godinama i, iako su to osobe prepune ljubavi za vaše dete, često nisu toliko pune energije koliko malo dete zahteva. „Baka servis“ nije baš uvek dobro rešenje, evo zašto!

 

Porodice koje imaju „baka servis“ (naziv koji u ovom tekstu koristimo za sve oblike porodične brige o deci) često se smatraju posebno srećnim, kao da su im svi problemi oko brige o deci rešeni jednim potezom.

baka i unuka

No, kao i svaki drugi oblik čuvanja dece: jaslice, vrtić, bejbi siterka, i „baka servis“ ima svoje prednosti i mane.

Roditelji se često odlučuju za porodičnu brigu o detetu jer:

  • dete ostaje u poznatom okruženju (najčešće u porodičnom stanu),
  • roditelji se osećaju spokojnije prepuštajući brigu o detetu poznatoj i bliskoj osobi,
  • stavovi o vaspitanju roditelja i osobe koja će brinuti o detetu (s obzirom da potiču iz istog porodičnog okruženja očekuje se da imaju vrlo slične vaspitne metode i stavove) su slični.

S druge strane, tri osnovna problema s kojima se susreću roditelji dece koju čuvaju članovi porodice: kako se nositi s nesuglasicama u vaspitanju, kako rešiti problem plaćanja troškova deteta i organizacija aktivnosti za dete.

Nesuglasice u vaspitanju

Situacija koja dobro oslikava probleme u „baka servis“ angažmanu je npr. odvikavanje od pelena – način na koji baka želi odviknuti dete od pelena kosi se s roditeljskim idejama kako to treba učiniti.

Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, potrebno je puno strpljenja za pozitivno rešavanje takve nesuglasice. Kao i kod svakog konflikta, najbolje je biti direktan. Objasnite šta vam tačno smeta i pri tom pokušajte biti što konstruktivniji, a što manje negativni. Npr. možete reći: „Smatramo da još nije spreman za odvikavanje od pelena jer mu je pelena mokra većinu vremena. Volela bi da temu pelena ostavimo po strani i da o njoj razgovaramo za koji mesec.“ Često se roditelji tada suoče s argumentom da su i njih tako odgajali ili da je baka osoba koja je podigla nekoliko dece. Nemojte se zastrašiti takvim tvrdnjama jer samo vi i vaš partner ste roditelji ovom posebnom detetu i niko nije više kvalifikovan od vas za donošenje odluka koje se tiču podizanja i vaspitanja vašeg deteta.

Imate li baku koja poštuje ovu gornju izjavu, biće vam relativno lako, u suprotnom, možda morate razmisliti o promeni u obliku brige o detetu dok radite. Naime, ako pri svakoj razmirici između vas i vaše majke (ili drugog člana porodice koji brine o detetu) na površinu isplivaju godinama skrivani problemi, onda se preko deteta počinju prelamati problemi s kojima ono nema direktne veze.

IMG_5140

Troškovi brige o detetu

Drugi problem koji se često javlja je pitanje pokrivanja troškova deteta. Većina ljudi se loše oseća sa idejom da će im član uže porodice dati neku naknadu, zato najčešće bake unuke čuvaju besplatno. Razmislite koliko zamki ima u toj odluci. Vi ćete se osećati krivim jer ste njen ionako skroman kućni budžet dodatno opteretili. Baka se može neko vreme nositi sa situacijom povećanih troškova, ali često to izaziva nezadovoljstvo koje zna uticati na vaš međusobni odnos.

Rešenje za ovu situaciju može biti u nekom obliku naknade (ne nužno finansijske, npr. u obliku namirnica) koju ćete davati baki. Iako je to vrednost koja je daleko ispod plate bejbi siterki, omogućiće da se obe strane bolje osećaju.

DODDS-5-of-35

Organizacija aktivnosti za dete

Decu najčešće čuvaju osobe u godinama i, iako su to osobe prepune ljubavi za vaše dete, često nisu toliko pune energije koliko malo dete zahteva. Obaveze oko pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, odlasci u duge šetnje kolicima, igre s loptom, ljuljaške, klackalice… znaju u potpunosti iscrpiti stariju osobu dok mali gegavac ima još puno energije. Malo dete traži puno kretanja i fizičkog rada, imajte to na umu pri donošenju odluke o obliku brige za vaše dete dok radite. Jedno od rešenja je i mogućnost kombinovanja „baka servisa“ i vrtića ili neke osobe koja može uskočiti u najkritičnijim trenucima.