ZA SRBE JE BOŽUR VIŠE OD CVETA

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka. I danas raste kao endemska vrsta samo na tom mestu, a cveta u maju i junu.

 

Malo je poznato, međutim, da ovaj purpurni, kao krv crveni cvet sa znatno manje latica od onih nama poznatih, baštenskih, i ogromnim žutim prašnicima, cveta na još jednom mestu koje je za srpsku istoriju takođe veoma značajno. U Rumuniji, u Vlaškoj niziji, na nekoliko desetina kilometara od Dunava – na polju Rovine.

božur

U bici koju su tu 17. maja 1395. godine vodili čuveni vlaški vojvoda Mirča Stariji i turska vojska koju je predvodio sultan Bajazit Prvi poginuo je junak srpskih epskih pesama, legendarni Kraljević Marko. Doduše na turskoj strani, kao njihov vazal, pošto se priklonio Turcima posle Kosovskog boja.

Prema verovanju u Srba, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu, kada su iz zemlje natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri. Osim što štiti porodicu i decu od negativne energije, za ovaj cvet se vezuje simbolika u ljubavnoj magiji.

Veruje se da koren božura privlači sreću, pa je poželjno gajiti ovaj cvet u svojoj bašti. Takođe, božur čuva i dom od zla. Ako devojka čezne za nekim mladićem treba samo da se zakiti božurom i to će odmah privući pažnju željenog mladića.

U noćima punog meseca kao zaštitu od negativne energije treba nositi seme božura nanizano na beli konac. Božure uvek treba svaka mlada da uvrsti u svoj venčani buket, jer je božur simbol srećnog i skladnog braka.

U spavaćoj sobi starijih parova nipošto ne treba držati božure jer mogu da podstaknu avanture van bračne zajednice. U nekim zemljama božur je simbol prosperiteta, pa se preporučuje kuvanje u posuđu na kome je naslikan božur.

Parfemi od božura posebno naglašavaju ženstvenost i žensku auru čine blago ružičastom.

Izvor: Opanak.rs/Novosti.rs