PROMENE NA TELU UPOZORAVAJU

Kada telo pokušava nešto da nam poruči dešava se da nam pošalje određene signale. Nedostatak vitamina i minerala je glavni uzrok određenim, često neprijatnim manifestacijama na našem telu, koje nikako ne bismo smeli da zanemarimo.

 

Ovo je pet neobičnih, ali veoma čestih upozorenja koja ukazuju na to da našem organizmu nedostaju određeni vitamini i minerali.

nedostatak vitamina

Pukotine u uglovima usana

Nedostaju vam gvožđe, cink i vitamini B grupe kao B2, B3 i B12. Problem možete rešiti ako ishranu obogatite ribom, živinskim mesom, paradajzom, blitvom, kikirikijem i mahunarkama. Apsorpcija gvožđa je bolja ako unosite dovoljno vitamina C, pa pomenute namirnice kombinujte sa brokolijem, paprikom, keljom i karfiolom.

Crveni osip na licu i opadanje kose

Biotin (B7) poznat je kao vitamin kose. Iako vaše telo može da skladišti vitamine rastvorljive u mastima, poput A, D, E i K, ne može da čuva rezerve većine vitamina iz B grupe, koji su rastvorljivi u vodi. Ishranu bi trebalo da obogatite jajima (obavezno termički obrađenim!), lososom, pečurkama, karfiolom, orašastim i bobičastim plodovima, kao i bananama.

Crvene ili bele bubuljice na obrazima, butinama i rukama

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline i vitamini A i D. Ovaj problem možete rešiti ako obogatite ishranu morskom ribom i orašastim plodovima poput oraha i badema i semenkama kao što su lanene i heljdine. Za vitamin A, “navalite” na zeleno lisnato povrće i šargarepu i paprike, dok vam D vitamin može obezbediti sunčeva svetlost ili suplement.

Trnjenje i ukočenost ruku, stopala ili drugih delova tela

Nedostaju vam vitamini B grupe (B9, B6 i B12). Moguće je da pomenute simptome prati i anksioznost, depresija, anemija i hronični umor. Ukoliko se prepoznajete u ovim simptomima, posegnite za spanaćem, cveklom, mahunarkama, jajima, morskim plodovima i živinskim mesom.

Grčevi u mišićima

Nedostaju vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Naročito ste u riziku ako vredno trenirate, jer znojenjem gubite više minerala i vitamina rastvorljivih u vodi (poput onih iz B grupe). Jedite više banana, badema, lešnika, bundeve, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija i tamnozelenog lisnatog povrća.

Izvor: B92.net