SUNCOKRET ZA ZDRAV ŽIVOT

Koliko su dobre semenke suncokreta? Koja su lekovita svojstva suncokretovih semenki? Koji se esencijalne vitamine i minerale ima suncokret?

 

Suncokret je biljka koju su Maje poštovale kao simbol plodnosti i svetlosti. Smatra se da su suncokret uzgajali severnoamerički Indijanci još pre 3.000 godina. Oni su mleli semenke u brašno i dodavali u hleb i pravili ulje od suncokreta. Kako nekad tako i sad, suncokret je dragocen dar prirode. Od njegovih semenki pravi se rafinisano ulje. Semenke suncokreta su hranljive i odlične za očuvanje zdravlja.

Suncokret - lekovita svojstva koja imaju semenke suncokreta

Dakle, kada konzumirate ukusne semenke suncokreta u manjim količinama, one vas snabdevaju zdravim masnoćama, proteinima, vitaminom E, kalijumom, magnezijumom, fosforom i drugim korisnim mineralima i vitaminima.

Suncokretove semenke sadrže u sebi mnoštvo korisnih sastojaka. Semenke suncokreta obiluju sledecim hranjivim materijama:

Zdrave masti

Mada mnogi ljudi izbegavaju masnoće ali određene vrste masti su dobre za naše zdravlje. Masti iz suncokretovog semena pozitivno deluju na naše zdravlje, smanjuju rizik od srčanog udara i dobre su za dijabetičare. Više od polovine sadržaja semenki čine masnoće, ali reč je o visokovrednim uljima, koja tek u malom delu čine zasićene, a većinom je ipak reč o nezasićenim masnim kiselinama.

Semenke suncokreta se istuču visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje brojnih važnih funkcija u organizmu

Vitamin E

Semena suncokreta su odličan izvor vitamina E. Samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadoknadiće celodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom. Vitamin E  pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. 30 grama suncokretovog semena sadrži 35 % preporučenih dnevnih doza vitamina E.

Vitamin E koji nalazimo u suncokretovim semenkama „putuje“ kroz naše telo i neutralizuje slobodne radikale koji prete ćelijskim membranama te izazivaju niz bolesti. Štiteći ćelije i molekule, vitamin E ima antiupalno dejstvo te smanjuje simptome astme, osteoartritisa te reumatoidnog artritisa u kojima upalni procesi imaju značajan uticaj. To može da pomogne da se ćelije zaštite od efekata slobodnih radikala i supstanci koje oksidišu i oštećuju proteinske strukture, uključujući i DNK.

Ovaj nutrijent takođe pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Vitamin E se smatra zaslužnim za smanjenje opasnosti od nastanka karcinoma creva te za smanjenje simptoma menopauze, ali i prevenciju nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Sadrže tiamin (vitamin B1)

Ovaj nutrijent podstiče ćelijske katalizatore ili enzime, da podstaknu hemijske reakcije koje su potrebne da bi ćelije efikasno funkcionisale. Kad neka osoba ima odgovarajuće nivoe tiamina u telu, onda on pomaže da se dobije energija od unete hrane i da se izgrade bazične jedinice, ili nukleinske kiseline, od koji se sastoji DNK. U 30 grama suncokretovog semena sadržano je 33% preporučenih dnevnih doza za muškarce, odnosno 36% za žene (pošto su za njih preporučene doze nešto manje).

Vitamin C – Semenke su bogate i vitaminom C i antioksidansima, koji su moćni borci protiv slobodnih radikala. Smatra se da suncokret može sprečiti i prehladu.

Sadrže bakar

Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose. U 30 g suncokretovog semena ima više od 50% preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta. Telo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lepu zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu da zadrže ultraljubičaste zrake.

Na taj način nas on štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati usled preteranog izlaganja suncu. Bakar takođe potpomaže telesne metaboličke procese pomažući ćelijama u proizvodnji energije.

Kalijum

Semenke suncokreta takođe obiluju kalijumom i pomažu u lečenju depresije. Zahvaljujući kalijumu i ostalim hranjivim sastojcima one podižu nivo serotonina (hormona sreće) i poboljšavaju nervne funkcije bez upotrebe antidepresiva.

Magnezijum

Jedna šoljica semena suncokreta sadrži trećinu dnevne potrebe za magnezijom kod odraslih žena.

Fosfor, cink i drugi minerali

Semenke suncokreta su izvor fosfora, cinka i drugih minerala. Ovi minerali jačaju kosti i zube.

Protein

Samo jedna četvrtina šoljice semena suncokreta sadrži sedam grama proteina. Proteini iz suncokreta snabdevaju nas energijom za celi dan. Šaka ovih semenki može odlično utoliti glad. Medjutim, semenke suncokreta spadaju u visokokalorične namirnice, pa po nutricionistima, ne bi trebalo dnevno jesti više od 30 grama ove korisne namirnice.

Bitno je napomenuti da zbog visokog učešća ulja semenke lako užegnu, pa je potrebno posvetiti posebnu pažnju njihovom čuvanju. Kako bi nutritivna vrednost u potpunosti ostala očuvana, najbolje ih je držati na hladnim i suvim mestima, u tamnim posudama koje ne propuštaju vazduh.

LEKOVITA SVOJSTVA SEMENKI SUNCOKRET

Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima Narodna medicina pridaje veliki značaj semenkama suncokreta u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Savremena medicina takodje ističe značaj semenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije nervnog sistema i da pomaže bolesnicima od multiple skleroze.

1. Sprečavaju oštećenje ćelija

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u preveciji raka. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja..

2. Za zdravo srce

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je vrlo važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida. 28g na ulju pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su kancer i bolesti srca. Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

3. Kosti

Pored kalcijuma, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Takođe, sprečava i grčeve mišića, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može sprečiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, seme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove usled artritisa.

4. Metabolizam

Suncokret je bogat i vitaminom B, koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih ćelija. Osim toga, pospešuje metabolizam jer obezbeđuje energiju telu, jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

5. Koža i kosa

Semenke sucokreta pomažu koži da zablista. Semenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica. Ovaj recept omogućiće vam da očistite kožu te će vaše lice biti fantastično meko i glatko. Osim toga, mogu poslužiti i  za tretman celog tela.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Semenke suncokreta sadrže i  bakar. Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose. U 30 grama suncokretovog semena ima više od 50 % preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Telo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lepu i zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu da zadrže ultraljubičaste zrake. Na taj način on nas štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati usled preteranog izlaganja suncu. Bakar takođe potpomaže telesne metaboličke procese pomažući ćelijama u proizvodnji energije.

6. Holesterol

Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u telu. Na taj način sprečava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba semenki suncokreta u prirodnom stanju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

BioLiver-728x90

6. Varenje

Suncokret je pun dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu. Redovna upotreba  suncokreta može sprečiti zatvor.

7. Smiruju vas

Magnezijum koji se nalazi u semenkama suncokreta može vas osloboditi napetosti, ublažiti bolne migrene i pomoći vam da se opustite. Semenke suncokreta  pomažu čak i u lečenju depresije

8. Ublažava upale

Semenke suncokreta sadrže antioksidante i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, ublažiti probleme nastale usled astme.

Oprez pri konzumiranju semenki suncokreta

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom, jer semenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrednosti. Ova semena obiluju kalorijama.

U proseku jedno pakovanje semenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće.

Budući da imaju veliku kalorijsku vrijednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih semenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savetuje se jedna šaka suncokretovih semenki na dan. Ukoliko ne budete preterivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave semenke umereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ovih neverovatnih semenki.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar