RENT-A-CAR VOŽNJE IZ „PRVE RUKE“

AVIS rent-a-car… Ko nije čuo za ovu američku kompaniju? Krajem sedamdesetih, domaća firma Autotehna dobila je licencu da može pod imenom AVIS izdavati automobile. Radila je firma odlično, a sem domaćih klijenata, mnogo stranih, fizičkih i pravnih subjekata koristilo je usluge.

 

Za AVIS su radili pored uposlenih službenika i studenti-omladinci koji su preko studentske, omladinske zadruge radili kao vozači. Ti mladi ljudi koji su imali za to vreme, 70 i 80-tih godina prošlog veka, izuzetnu mogućnost da rade i vozeći dobra kola i klijente stiču zaradu i vozačko iskustvo, a naročito da upoznaju predele koje im se pružaju tom prilikom.

rent-a-car

Za AVIS je radio i Markov brat, a radili su i neki njegovi stariji poznanici, te je sa tom osnovom odlučio da proba da dobije posao.

Sa njegovih 24 godine nije imao neka iskustva, a posebno u tom poslu, kao što je vožnja stranaca i pričanje sa njima na engleskom.

Došavši jednog prepodneva, Marko uđe u poslovnicu, i upita može li da dobije posao vozača. Rečeno mu je da dođe za par dana u 8 sati ujutru da ga testiraju.

Tačan je bio i zamišljao, očekivao da će za probnu rent-a-car vožnju voziti neki od automobila.

Disponent Dragan ga je odveo do Fordovog kombija Tranzit, inače već tada je taj model, a posebno po godištu bio stari i pred penziju ili prodaju.

Iznenađen da će na tom kombiju pokazati svoju veštinu, provozao je par ulica, sa strepnjom da ne napravi kakvu grešku, ali položio je ispit. Od toga dana mu je rečeno da pripremi neke papire i da dođe na posao. Prvi dan mu je bio vatreno krštenje. Rečeno mu je da uzme kombi i ode do RTV Beograd u Aberdarevu 1.

Odradio je prvu zvaničnu vožnju. Zaposleni iz RTV Beograd su koristili usluge AVIS-a za stalne potrebe, Aberdareva – studio u Košutnjaku.

To je bio prvi, početni i probni balon, rent-a-car test za sve početnike.

Vozio je poneki put i druge kombije i automobile, te sticao iskustvo. Zamislite kako je to bilo u vreme soc-komunizma, da mlad čovek vozi dobra nemačka ili francuska kola.

Šala na engleskom

Došlo je vreme da se posle prvih par meseci domaće klijentele oproba sa strancima. Dragan ga je pitao da li bi bio spreman da vozi tri Amerikanke, na šta mu je Marko odgovorio da jeste.

Trebalo je da vozi tri mlade žene do Novog Sada, provede celi dan i vrati ih nazad. Jedna među njima je bila Sofija, inače udata za gradonačelnika Sijetla.

Ušavši u kola predstavio se kako treba, već je spremio šta da kaže, ne bi li opustio dame uz šalu: “Hello ladies, we will have great fun“. Žene su prasnule u smeh, što on nije očekivao, jer nije to smatrao kao neku šalu. Žene su nešto među sobom komentarisale i smejale se, a Marko pomisli, pa šta sam pogrešno rekao?

Put do Novog Sada je bio lep i ugodan i sve je do kraja proteklo u redu. Na kraju vožnje ispred hotela Moskve, Sofija mu predade suvenir i zahvali mu se. Lepo se pozdraviše.

Meseci prolaze, vožnje se nižu, a Marko dobi novu zanimljivu vožnju. „Otići ćeš do Zemuna na određenu adresu i primićeš opersku divu Radmilu Bakočević. Voziš do Opere u Novom Sadu gde će nastupati“, rečeno mu je.

Od samog upoznavanja pa tokom vožnje do Opere, a i u vreme pre predstave, za vreme pauze, gde mu je pokazala svoju garderobu i pričala zanimljive detalje iz svog života, pokazala se kao prava dama, skromna, prirodna, ljubazna. Nakon završetka brzo se preobukla i vratili su se do Zemuna.

Treća zanimljiva vožnja je bila brzo nakon jakog zemljotresa na Kopaoniku, kada je vozio urednika Radio Beograda da snimi reportažu o Brusu i selima koja su postradala. To je za Mareta bilo korisno i lepo iskustvo, upoznavši tamošnja sela, kao i ljude.

Buš senior i Miteran

Sledeća zanimljiva vožnja koju je dobio je bila kada je vozio pukovnika KOS sa još dva čoveka, do Ivanjice, a najinteresantnije je bila priča među njima, koju vreme izbrisa.

Sledila je vožnja generalnog sekretara CPD koji je bio u jednodnevnoj poseti KPJ. Afrički pokret Polisario i njegov lider Sam Nujoma takođe je bio dodeljen Marku da ga vozi od Palate Federacije do Skadarlije gde su svi ručali. Ambasadora Kube vozio je do određenih lokacija.

Najznačajnija dva naloga bila su kada su tadašnji potpredsednik SAD, Džordž Buš senior i nešto kasnije predsednik Francuske Fransoa Miteran došli u zvaničnu posetu SFRJ, u Beograd, kod predsednika Predsedništva, Mike Špiljka. Obe posete bile su održane u kompleksu Belog dvora, na Dedinju.

U poslovnici na prvom sastanku prisustvovao je i službenik DB, da ih pogleda i da uputstva. Postavljao je obična pitanja i svakako naglasio da ako primete nešto neobično, da mu se odmah jave. Dvojica odabranih za taj posao – Dragiša i Marko, dobili su posebne propusnice za ulazak u dvorski kompleks.

Nastaviće se…

Autor: Zoran Lazarević