Renomirani slikar i profesor preminuo u 74-toj godini života

Zoran Jovanović Dobrotin rođen je 1942. godine u Dobrotinu na Kosovu. Srednju umetničku školu završio je 1964. godine u Nišu. Akademiju za primenjenu umetnost završio je 1970. godine u Beogradu, а postdiplomske studije 1972. godine, takođe u Beogradu. Član je ULUS-a od 1970. godine.

 

Bio je redovni profesor na Fakultetu umetnosti univerziteta u Prištini (kasnije u Zvečanu). Nije čest slučaj da dobar pedagog bude i značajan umetnik. Kod Zorana Jovanovića Dobrotina srećno su se poklopile te dve misije.

zoran jovanović dobrotin

Kao pedagog – doprineo je formiranju niza generacija. Kao umetnik – ostvario je obiman opus i prisutnost na sceni, stekavši brojna priznanja, među kojima i zaista zasluženu nagradu Oktobarskog salona, 1979. godine, kao i Nagradu Jesenje izložbe Ulusa za slikarstvo, 97. godine.

Pavle Vasić je za Dobrotina rekao da je dobar crtač, darovit grafičar sa izrazitim pikturalnim sklonostima, kao i da njegovo osećanje za likovnu dramatiku čini njegove motive irelevantnim. To što je tada Vasić istakao okosnica je svih kasnijih tumačenja njegove umetnosti. Ono što su kritičari, međutim, osetili kao problem jeste definisanje stila ovog autora. Naime, slikarstvu Zorana Jovanovića Dobrotina priznaju se posebnost stila i nemogućnost konačnog dešifrovanja, inače, u prosedeu asocijativne apstrakcije.

Poslednjih godina života Zoran Jovanović Dobrotin sa mladalačkim žarom slika u svom ateljeu na Starom sajmištu. Otkrivajući i uvodeći svetlucavi prah na svoja platna, produbljuje igru, i egzistencijalističkom naboju svojih dela pridodaje onirični i metafizički prizvuk, potcrtava dramatičnu notu. To je zvuk slike 21. veka, ali i zaleđenog trenutka, sveprostora i svevremena.

Datum komemoracije i sahrane Zorana Jovanovića Dobrotina biće naknadno saopšteni.

INTERVJU sa ovim umetnikom objavljen u julu prošle godine možete pročitati OVDE