JABUKA NA DAN I GODINE U PLUSU

Sa izrazitim antioksidativnim dejstvom, flavonoidi u jabukama podstiču duži životni vek, smanjujući rizik od nastanka raznih bolesti. Posebno se u kori jabuke nalazi izuzetno visok nivo flavonoida.

 

Žene koje jedu jednu jabuku dnevno ne samo da će se držati podalje od lekara, nego će imati čak 35 odsto manje šansi da umru mladi, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog od strane istraživača sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

jabuke

Naučnici veruju da se slične koristi mogu naći i u drugim vrstama voća i povrća. Međutim, oni su razmotrili jabuke, jer ih ljudi jedu u dovoljno velikim količinama. Jabuke su važan izvor dijetalne ishrane, jer su bogate flavonoidima, fitonutrijentima koji se nalaze najviše u voću i povrću.

„Jabuke spadaju među voće koje ima najviši nivo flavonoida“, kaže istraživač Džonatan Hodžson, i dodaje: „Mi smo ranije pokazali da nivo flavonoida koji se nalazi u kori jabuke poboljšava arterijsku relaksaciju. Veći unos jabuka u organizam povezan je sa manjim rizikom od ukupne smrtnosti i posebno smrtnosti od raka kod starijih žena.“

Istraživači su pratili 1.456 žena u dobi između 70 i 85 godina u periodu od 15 godina, i koristili informacije iz najčešćih upitnika o hrani, povezanih sa stopama smrtnosti. Oni su ustanovili da su žene koje su jele samo 100 grama jabuka dnevno živele prilično duže. Hodžson je naveo da zdravstvene beneficije ovog tipa verovatno dolaze od visokog nivoa vlakana i flavonoida koje sadrže jabuke, a posebno njihova kora.

Golden sweden bitter Švedska grančica

Čuveni evropski eliksir dugovečnosti – klikni i naruči

Flavonoidi imaju jako antioksidativno dejstvo. Kao i drugi antioksidanti, oni deaktiviraju „slobodne radikale“ koji uzrokuju oksidativna oštećenja ćelija u organizmu. Oksidativno oštećenje se smatra jednim od glavnih uzroka bolesti kao što su razna zapaljenja, rak, bolesti srca i mentalnog tipa.

Flavonoidi su se takođe pokazali kao pomoćna sredstva pri smanjenju količine šećera koji se apsorbuje iz ishrane, tako da smanjuju rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Jabuke imaju visok nivo jednog konkretnog flavonoida, a to je kvercetin. On je veoma važan u procesu snižavanja krvnog pritiska, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pa čak i štiti od uticaja određenih teških metala.

Visok sadržaj vlakana koji ima jabuka povezan je sa nižim krvnim pritiskom i holesterolom, kao i smanjenim rizikom od karcinoma. Jabuke su bogate mikroelementima, uključujući vitamin C, magnezijum i kalijum.

Izvor: Naturalnews.com