CENJEN ŠIROM EVROPE

Koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

 

Pravi ruski čaj travari u Sibiru već nekoliko vekova unazad koriste kao najdelotvornije sredstvo za lečenje svih bolesti. Ovaj čaj nije ono što se u komercijalne svrhe naziva ruskim čajem, a u stvari je reč o crnom ili kineskom čaju.

ruski čaj

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

Originalni, lekoviti ruski čaj naziva se koporski čaj i sačinjen je od listova divlje, samonikle lekovite biljke kiprovine, poznatoj i pod nazivom vrbica, vrbovica (lat. Epilobium angustifolium). Ova biljka raste slobodno u prirodi na područjima severnije sibirske klime.

Kiprovina je divlja, zeljasta i jednogodišnja biljka prilagođena oštrim klimatskim uslovima, kakvi su u Sibiru. Ruski čaj sačinjen od usitnjenih lekovitih delova biljke naziva se još i Ivan čaj. Od davnina je poznat zahvaljujući lekovitim svojstvima.

Recept za pripremu čaja

Sa 250 mililitara vrele vode preliri jednu kafenu kašičicu čaja, zagrevati do 70 stepeni, malo pre ključanja. Nakon toga skloniti napitak sa ringle i ostaviti 5 minuta, pa procediti procediti. Piti pola sata pre jela. Može se piti i hladan, tokom toplih letnjih dana. Preporučuje se da se skuvan čaj zasladi medom i u njega iscedi limun, pa takav napitak ostaviti u frižider. Kada se ohladi, ovaj napitak utoliće žeđ i povratitit hidrataciju i snagu organizmu.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje.

Zbog velike količine tanina i polisaharida u biljci kiprovini, ovaj čaj čuven je po svojim protivupalnim dejstvima.

Ovaj čarobni napitak je izvor belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu. Zbog velike količine tanina i polisaharida u biljci Kiprovini, ovaj čaj čuven je po svojim protivupalnim dejstvima. U svežoj zeleni i korenu bilje koncentracija tanina dostiže i do 20 odsto. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Toliko je bio popularan u Evropi i zahvaljujući tome je devedesetih godina istog veka dospeo na drugo mesto liste izvoznih artikala tadašnje Carske Rusije.

Ovaj originalni ruski čaj pozitivno deluje na varenje i probavu imaju biljna vlakna. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline, a u ovom čaju je zastupljena nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. U ovom čaju su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Izvor: Magazinnovosti.rs