JEDAN OD NAJZDRAVIJIH SOKOVA

Paradajz pogrešno smatraju povrćem. U tečnom stanju, plod ove biljke ima neverovatna dejstva. Sok od paradajza preventiva je kancerogenih i srčanih bolesti, jača kosti, ali ne samo to…

 

Iako ga mnogi smatraju povrćem, paradajz se klasifikuje u voće zbog ploda koji se razvija iz procvetale biljke, što je glavna odlika voćki. On spada u neizostavni deo raznih kuhinja širom sveta, posebno u regionu Mediterana.

sok od paradajza

Plod ove biljke ima veliku količinu vitamina A, C i K, kao i značajne količine vitamina B6, folne kiseline i tiamina. Između ostalog, paradajz je dobar izvor kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.

Paradajz je najhranljiviji u tečnom stanju, kao sok, i kao takav je najupotrebljiviji za ljudski organizam. Zabeleženo je bar 8 kvalitativnih vrednosti koje ima sirov sok od paradajza.

Prevencija raka

Likopen i drugih karotenoidi nađeni u soku od paradajza smanjuju rizik od niza različitih kancera, uključujući karcinomr pluća, dojke i prostate. Istraživanja su pokazala da muškarci koji konzumiraju velike količine likopena imaju čak 30 odsto manje šansi da obole od raka pankreasa.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Paradajz takođe pomažu u sprečavanju i upravljanju srčanih oboljenja zbog sadržaja niacina, kalijuma, folne kiseline i vitamina B6. Paradajz održava nivo homocisteina, hemikalije u telu koje direktno oštećuje srce. Likopen takođe učestvuje u poboljšanju statusa kardiovaskularnog sistema. Istraživanja su pokazala da ishrana koja sadrži paradajz može da smanji kardiovaskularni rizik za skoro 30 procenata.

Smanjuje rizik od raka dojke

Rak dojke može biti umanjen upotrebom soka od paradajza. Istraživanja pokazuju da veće količine karotenoida, uključujući alfa-karoten, beta-karoten, lutein, zeoksantin i likopen, doprinose smanjenju opasnost od nastajanja tumora u grudima.

Jače kosti

Većina ljudi povezuju mleko i druge mlečne proizvode sa zdravljem kostiju, ali i sok od paradajza doprinosi boljem kvalitetu kostiju. Paradajz sadrži vitamin K, jedan od najvažnijih vitamina u vezi sa zdravljem i opštim stanjem kostiju. Vitamin K aktivira osteokalcin, koji je odgovoran za fiksiranje kalcijuma unutar kostiju.

Detoksikuje jetru i bubrege

Sok od paradajza je snažan detoksikator. On povećava prisustvo sumpora i hlora u bubrezima i jetri. Sok od paradajza ima prirodni hlor koji poboljšava funkcionisanje bubrega i jetre. Takođe, on ima i sumpor koji se stavlja u odbranu protiv gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija.

Poboljšava vid

Vitamin A, prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida, kao i u sprečavanju noćnog slepila i degeneracije žute mrlje. Vitamin A je snažan antioksidans koji se može formirati iz viška beta-karotena u organizmu. Mnogi problemi sa vidom javljaju se usled negativnih efekata slobodnih radikala, tako da vitamin A reguliše njihov status kao snažan antioksidans.

Sprečavanje zgrušavanja krvi

Dokazano je da bogatstvo fitonutrijenata koje se nalazi u paradajzu pomaže u prevenciji neprirodne cirkulacije trombocita u krvi, koje veoma mnogo znači osobama koje već imaju, ili su u visokom riziku od srčane bolesti.

Sprečava bolesti pluća

Poznato je da sok od paradajza štiti od emfizema, koji je prouzrokovan pasivnim udisanjem duvanskog dima. Istraživači su ustanovili da laboratorijski pacovi koji su bili izloženi duvanskom dimu i ujedno konzumirali sok od paradajza nisu razvili emfizem.

Izvor: Naturalnews.com