OSOBINE MIGRENOZNOG BOLA

Nije svaka glavobolja ujedno i migrena. Postoje nesumnjive karakteristike migrene kada se bol u glavi više ne može smatrati običnom prolaznom glavoboljom.

 

S vremena na vreme svako ima glavobolju. One su ponekad prilično jake, nekada slabe i tinjaju, ali i ozbiljne, kada se zbog njih propusti posao ili neki drugi važni događaj. Iako su zamorne, glavobolje su relativno normalna pojava u zavisnosti od njihove jačine i učestalosti. Međutim, migrena nije normalna pojava i smatra se medicinskim stanjem.

migrena

Prema tvrdnjama i opisima pacijenata, migrenozni bol je nešto što se veoma teško podnosi. Karakterišu ga vrtoglavica, mučnina i lupanje u glavi koje traje danima. Taj užasni bol može i da se produbljuje, stvarajući glavobolje toliko strašnim da, kako lekari navode, „neki pacijenti žele rađe da umru, dok drugi strahuju da im se to ne desi“.

Migrena je stari zdravstveni problem koji datira hiljadama godina. Julije Cezar, engleska kraljica Meri, Tomas Džeferson i mnogi drugi patili su od ovog misterioznog i jakog bola u glavi.

Migrena je hronična bolest koja se karateriše napadima glavobolje, koja zahvata jednu polovinu glave, umereno jakog ili jakog intenziteta, pulsirajućeg karaktera, praćena mučninom, povraćanjem, fotofobijom (preosetljivost na svetlost) i fonofobijom (preosetljivost na zvuke).  Zbog toga se pacijenti povlače u mirnu i zamračenu prostoriju da bi lakše podneli ionako već neizdržljivu glavobolju. Javlja se kod 12-18% žena i kod 5-6% muškaraca.

Žene češće od muškaraca pate od ovog strašnog tipa glavobolje, a problem se češće javlja kod adolescenata i mlađih odraslih osoba.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

Biorelax kapiu za smirenje pomažu i kod migrena izazvanih stresom – klikni na sliku i naruči

I stručnjacima je teško da odrede koja se glavobolja može smatrati migrenom. Samo je lekar taj koji može dati definitivnu dijagnozu, ali evo nekoliko indikacija migrene. Ne morate imati sve ove karakteristike – dve ili tri su dovoljne da svoju glavobolju smatrate migrenom.

– Bol obuhvata jednu stranu glave

– Bol je umeren do težak

– Bol je „lupajući“ ili „prodirući“

– Bol traje između nekoliko sati do nekoliko dana

– Možete videti trepćuća svetla ili neke druge vizuelne smetnje pre nego se pojavi glavobolja

– Svetla i buka čine da se osećate još gore

– Tokom glavobolje osećate mučninu koja tera na povraćanje

– Osećate da vam se vrti u glavi

– Znojite se, iako nije vruće

– Osećate se kao da vas hvata jeza

– Imate „dupli vid“

– Teško vam je da racionalno mislite

– Vaš govor je nejasan

– Osećate se slabo u rukama i nogama

– Imate dijareju

– Deo lica ili ruku vam je ukočen ili imate osećaj da vas golica

– Problem često počinje tokom slobodnih dana, kao što su vikendi i odmor kada niste pod stresom

Kao što postoje ovi znaci koji ukazuju na migrenu, postoje i određene indicije koje su njoj svojstvene, ali ne znače da je migrena u pitanju. Na primer, ako se glavobolja javi u toku smejanja ili fizičkog vežbanjaa, tada je najverovatnije reč o prolaznoj glavobolji koja je prouzrokovana određenim naporom. Ako glavobolja proizvodi tup bol i pogađa za vreme ili posle dužeg i teškog perioda rada, a ramena i vratni mišići imaju osećaj krutosti, ponovo je reč o istom tipu glavobolje, a ne o migreni.

Izvor: Naturalnews.com