BOGORODIČINA TRAVA

Kantarion (Hypericum perforatum) ili Gospina trava je lekovita trava koja leči mnoge bolesti. Preparati od kantariona se preporučuju za rane, želudac, depresiju, pms, hemoroide …

 

Kantarion ili Gospina trava, od davnina se u narodu cenio i upotrebljavao za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana i kao antiseptik (spoljašnja upotreba), a isto i za oboljenja jetre, bolove u želucu i dijareju (unutrašnja upotreba). Njegova upotreba u lečenju datira još iz doba Starih Grka i Rimljana.

Lekovita biljka Gospina trava ili Kantarion Hypericum perforatum je moćna lekovita trava

Biljka kantarion potiče sa evropskog tla, ali se u današnje vreme gaji i na ostalim kontinentima, posebno u Australiji. Raste u umerenom pojasu Evrope i Azije, po livadama, pašnjacima i u šumama. Proširen je i u severnoj Americi.Ova čarobna biljka raste u visinu do 60 centimetara i  ima specifičan miris, gorak ukus.

Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke.

Hemijski sastav: Herba kantariona sadrži antrahinonske derivate hipericin i pseudohipericin, floroglucinske derivate (hiperforin), flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline (GABA). Obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj lekovitih svojstva jer sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u telu.

Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka  koristi i kao lek za nesanicu. 

Biljka kantarion se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema

1. Za depresiju i afektivne poremećaje raspoloženja: Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, Odobren je kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava.On se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica.

BioMind gif -728x90

2. Kod poremećaja varenja: Upotrebljava se za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Takođe se koristi se za smanjenje bola kod gastritisa.

3. Ublažava migrenu i glavobolju

4. Antibakterijsko i antiviralno dejstvo

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima. Pokazuje povoljno delovanje u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija. Vrše se ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo.

5. Kod ginekoloških problema

U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, vaginalete kantarion, koriste se kod ginekoloških problema.One pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posledice upala i belog pranja koje prate svrab, bol i pečenje. Vaginalete su korisne i za žene u menopauzi, deluju protiv bakterija i gljivica.

6. Ublažava simptome menopauze:

Mnoge žene lakše podnose simptome menopauze ukoliko piju čaj od kantariona. Valunzi, nagle promene raspoloženja , značajno se mogu smanjiti upotrebom kantariona.

7. Ublažava PMSkonzumiranje kantariona pomaže kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba.

8. Pomaže kod zarastanja rana: Kantarion, zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu je najpopularniji za povrede kože, rane, posekotine, ubode, čireve.Ukoliko tokom 2 nedelje, 3 puta dnevno, na ranu nanosite mast na bazi kantariona, primetićete da rana brže zarasta. Ženama koje su imale carski rez, preporučuju se masti sa kantarionom, kako bi im rana brže srasla, i kako bi se smanjio ožiljak.

9. Za osobe koje žele da ostave pušenjeupotreba kantariona jednom dnevno nedelju dana pre nego što ostavite pušenje i 3 meseca nakon što ostavite pušenje, pomaže vam da ne dođete u iskušenje da ponovo zapalite cigaretu.

10. Hemoroidi: Kantarionovo ulje pomaže kod upale hemoroida. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi kod hemoroida. Pamučnu vatu ili gazu natopite kantarionovim ulje i stavite na hemoroide. Neka vata (gaza) stoji tokom cele noći.

11. Za crevne parazite : eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita, zahvaljujući fenolima sa antibakterijskim dejstvom, koji se nalaze u kantarionu.

12. Pomaže u otklanjanju hroničnog umora, zamora i bolova u mišićima

Gospina trava ili kantarion u vidu čaja ili tinktura podstiče lučenje hormona sreće koji podstiče ceo organizam na oporavak.

13. Poboljšava stanje neuralgije

Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva.

14. Može pomoći u lečenju raka

Neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.

15Ublažava srčana oboljenja

Kantarion je pokazao sjajne rezultate u ublažavanju simptoma povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. lupanje srca.

GoldenSwedenBitte-728x90

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima : Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja. Takođe u kombinaciji sa drugim lekovima može izazvati neželjena dejstva. Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka.

Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe”. Zato je pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona neophodan i dodatni vid zaštite u cilju sprečavanja trudnoće. Može doći i do pojave tačkastih krvarenja i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva. Tada može dovesti do prekomernog povećanja serotonina, a to predstavlja rizik za razvoj serotoninskog sindroma. Kantarion takođe smanjuje dejstvo simvastatina (lekovi za regulaciju holesterola), tricikličnih antidepresiva, teofilina, varfarina, digoxina, levotiroxina, nekih antivirotika.

Kod istovremene primene sa narkoticima, pojačava se njihovo sedativno dejstvo, pa se mogu korigovati doze narkotika. Kantarion smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa, pa ga treba prestati koristiti izvestan period pre operacije. Osobe koje zbog neke operacije moraju primiti anesteziju, ne bi trebalo da konzumiraju kantarion, jer ostaci ove biljke u organizmu mogu izazvati srčane komplikacije tokom hirurškog zahvata.

Nemojte konzumirati kantarion minimum 2 nedelje pre zakazane operacije. Treba izbegavati istovremenu primenu sa lekovima koji mogu dovesti do fototoksičnih reakcija. Takođe nemojte se izlagati suncu i UV zračenju nakon nanošenja kantarionovog ulja na kožu, jer može izazvati opekotine. Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

Od kantariona se prave tonik, čaj, ulja i tinkture, a u savremenoj ponudi preparata nalazi se i u obliku kapsula, tableta i vaginaleta.

Recepti sa kantarionom

Čajevi od kantariona

1. Protiv bolova jetre:pomešati po 25g kantariona, nane, petrovca i smilja. 3 kašike mešavine preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i ostaviti celu noć da odstoji. Idućeg dana piti po 1 šoljicu, 3 puta dnevno pre jela. Ili: pomešati po 20g kantariona, trave ive, nane, ruse i komorača. Priprema se i upotrebljava kao prethodni čaj.

2. Za uređivanje menstruacije:pomešati po 25g kantariona, odoljena, kamilice i mrtve koprive. 3 kašike ove mešavine popariti sa ½ l kipuće vode, poklopiti, ostaviti celu noć, pa sledećeg dana piti pre jela. Piti topao čaj.

3. Protiv dijareje:pomešati po 30g kantariona, srčenjaka (trava od srdobolje) i nane. 3 kašike ove biljne mešavine kuvati 5min, poklopiti i ostaviti celu noć. Sutradan piti mlak nezaslađen čaj pre jela.

4. Za ispiranje rana i posekotina:pomešati po 30g cveta kantariona i hajdučke trave, i 40g petrovca. Mešavinu prokuvati 5min u 1l vode, ostaviti 2h, procediti i upotrebiti.

5. Za kamen u bubregu i mokraćnim kanalima:pomešati po 20g kantariona, kilavice (sitnice), lista breze, ruse i korena zečjeg trna (gladiša). 4 kašike dobijene čajne mešavine kuvati 5min u 1l vode, i posle 3h procediti i piti u toku dana umesto vode.

6. Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu:pomešati po 20g cveta kantariona, hajdučke trave, korena crnog gaveza, sladića i lanenog semena. Mešavinu preliti sa 1l kipuće vode, poklopiti, posle 6h procediti i u toku dana piti umesto vode.

7. Čaj protiv depresije: pomešajte jednake količine suvih cvetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Pijte tri puta dnevno.

8. Čaj za gastritis

U dva decilitra vrele vode sipajte kašičicu suvih cvetova kantariona, poklopite i ostavite da stoji 10–15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno posle jela.

Biogastritis kapi za želudac

Kako se pravi Kantarionovo ulje

Ono je poznati  narodni lek, koji danas ima veoma široku primenu u medicini i kozmetici.

I – Kantarionovo ulje: u bocu od dva litra stave jednake količine listova i cvetova, ali da ostane 8 cm prazno do vrha. Zatim se doda i stabljika, pa do vrha nalije domaće maslinovo ulje. Boca se zatvori čepom od plute i čuva na suncu godinu dana.

II – Kantarionovo ulje: Drugi postupak je brži, dobro se zagreje flaša od litra, ali vodite računa da ne pukne. U nju se sipa ista količina cvetova i listova (da ostane 8 cm prazno do vrha) i doda prirodno maslinovo ulje zagrejano na temperaturi 60 do 70 stepeni. Zatvori se čepom i ostavi da odleži 10 dana, a od toga je važno da najmanje dva bude na suncu.

III – Kantarionovo ulje: 100g cveta kantariona staviti u bocu, preliti litrom najboljeg ulja (po mogućnosti od kukuruznih klica), poklopiti i držati 2h na vodenoj pari. Dobro procediti da bude bistro.

IV – Kantarionovo ulje sa belim vinom: 500g cveta i iseckanog lista sveže nabranog kantariona potopiti u litru najboljeg ulja i ½ l belog vina. Držati na vodenoj pari dok vino ne ispari.

V – Kantarionovo ulje: Četiri velike kašike cvetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedelja.

Vino za bolje varenje

Četrdeset grama cvetova kantariona prelijte litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Procedite i pijte dve čašice dnevno pre jela.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar