HOMEOPATSKI LEK DA ILI NE?

Da li homeopatija leči i da li daje rezultate? Kakva su moja iskustva sa troje homeopata, kao pitanje i odgovor da li Pravoslavna crkva dopušta lečenje homeopatijom

 

Imao sam do sada iskustvo sa 3 osobe koje se bave homeopatijom i sebe predstavljaju kao homeopate. To iskustvo je trajalo skoro 10 godina i moje iskustvo sa homeopatijom i njenim dostignućima je polovično jer su i rezultati homeopatije takvi. A u pitanju su bile neke sistemske bolesti gde nije bilo pomaka (migrena, visoki pritisak, insulinska rezistencija, reumatske tegobe) ali i akutna stanja gde je bilo pomaka – išijas, proliv i povraćanje, sinusitis, teniski lakat.

Zato temu lečenje homeopatijom ne počinjem sa samom discipinom, već sa homeopatama. Jer, dobar homeopata je suština isceljenja.

Homeopatki lek Lečenje homeopatijom iskustva - Da li homeopatija leči

Homeopatki lek u vidu kuglica skroba koje imaju potenciju leka u sebi

Prva osoba i prvi homeopata koji se poigrao sa mnom je bila jedna gospodja i ona je uložila puno truda i eksperimentisanja sa mnom, no bez očiglednih rezultata. Bilo je nekih reakcija na njene lekove, no, suštinski efekti lečenja su bili nikakvi nikakvi. Njena procena je bila da sam tip ličnosti nekog minerala i na tome je bazirala davanje takozvanih konstitucionalnih lekova. Ona mi je prva dala i antivakcinu, odnosno homeopatski lek za poništavanje dejstva primljenih vakcina. Takodje, sugerisala mi je da i sve amalgamske blombe zamenim cementnim, što sam delimično i uradio ali ne u potpunosti – pola pola.

Iako se homeopatkinja trudila, rezultata nije bilo. Pa ipak, s obzirom da sam osetio i video dejstvo homeopatskih lekova na sebi, nisam izgubio veru u tu disciplinu, jer sam shvatio da homeopata nije uspeo da pronadje suštinu moje ličnosti a samim tim ni odgovarajući homeopatski lek. Iz tog lečenja homeopatijom ostalo mi je desetak homeopatskih lekova za prvu pomoć – kućna homeopatska apoteka koju sam godinama koristio po potrebi, sa polovičnim uspehom.

Druga osoba je lečila uspešno moju ćerku, sklonila joj neku izraslinu na kapku koju medicina nikako osim operacijom nije mogla da reši. U to vreme nije postojala fenomenalna biljna BioBalsam krema koja je kasnije uspešno uklanjala čmičak i upale na kapcima moje dece, kao i mnoštvo drugih problema sa kožom. Ne sećam se ko mi je preporučio gospodju koja se bavi homeopatijom, tek kod nje smo otišli nakon što nam je ORL lekar rekao da nakon terapije nekim medicinskim kremama koje su bile neuspešne, jedina opcija ostaje operacija. Dete nam je bilo malo, još u vrtiću, i nismo bili skloni da je vodimo na operaciju kapka, jer smo svesni da bi za nju to bila trauma. Zato smo krenuli u alternativne vode i lečenje homeopatijom, koje je u ovom slučaju bilo uspešno. Dobili smo jedan lekić koje je deto popilo i dobilo smo lekić kojim smo mazali otečen kapak. Nakon 10-ak dana problem je nestao, iako smo pre toga mesecima pokušavali da izlečimo dete.

Treća osoba je bila prijateljica, opet žensko, homeopata početnik, koja se takodje potrudila da nadje lek za moje boljke. Kod nje sam uradio vrlo temeljan test ličnosti kako bi homeopata znao s kim ima posla i kako da postavi lečenje homeopatijom. Ko ne zna, lečenje homeopatskim lekovima je malo drugačije nego lečenje klasičnim lekovima, ali o tome bolje da se svako ponaosob obavesti. Moja prijateljica je zaključila da sam tip ličnosti nekog metaloida, i dala mi je konstitucionalni lek. Medjutim, nije uspela, mada je prepisala jedan lek – Arnika, koji je uspešno smanjivao jednu manje bitnu tegobu – teniski lakat.

Pola pola. U pola slučajeva je delovala homeopatija a u pola nije. Zbog toga je lečenje homeopatijom kontroverzno, jer nema sigurnih rezultata ako nemate pouzdanog homeopatu koji vas poznaje, koji ima preciznu dijagnozu i zna lekove, da nije neki šarlatan koji eksperimentiše sa vama i uči se na svojim greškama.

Sve tri osobe koje su me lečile homeopatski su bile žene. Sasvim slučajno. Četvrti homeopata kod koga sam otišao na lečenje je muškarac, za promenu. I čini mi se nakon prvih rezultata, a to je moj lično treči pokušaj sa hoeopatijom, da ima pomaka. Znaću za par meseci rezultat.

Generalno sam nakon polovičnog uspeha sa homeopatijom prešao na lečenje biljem. I to činimo zadnjih godina. Doduše mi smo generalno zdravi i pravi, pa mahom samo koristimo BioIminitet kapi za jačanje imuniteta kod gripa, virusnih ingfekcija, sezonskih promena, iscrpljenosti ili nazeba. I za stomačne tegobe. To je jedan sjajan preparat zbog koga se ne sećam kada smo kupili Vitamin C ili Aspirin za prehladu i grip. Već su i deca sama naučila da kada ih hvata groznica ili temperatira uzmu sami biljne kapi, pošto one brže i jače deluju nego čajevi.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

Da li homeopatija deluje

Ako moram da kažem nešto po pitanju homeopatije i da li je lečenje homeopatijom dobro, reći ću da ona deluje, ali … samo ako imate dobrog homeopatu.

Delovanje homeopatskih lekova sam osetio, nekad više nekad manje, ali to je tako suptilna disciplina, da sve zavisi od homeopate, jer on mora da vas prepozna kao tip ličnosti opisan u homeopatskim knjigama, da bi vam dao odgovarajući konstitucionalni lek za vaše glavne tegobe. Jer, ako on pogodi pravi konstitucionalni lek, dosta vaših tegoba će se umanjiti ili nestati. To pronaći zahteva dosta pronicljivosti, znanja i iskustva homeopate, ali i iskrenog pacijenta, jer mnogi pacijenti lažu o sebi, svesno i nesvesno, pa sebe predstave drugačijim nego što jesu. Zato tu ima neuspelih pokušaja. Naravno, lečenje homeopatijom nije bajanje a ni kladjenje, jer postoje i konkretni lekovi za konkretne bolesti koje homeopata daje kod akutnih stanja – upala grla, kašalj, proliv, upala sinusa, čir, itd.

Na žalost, moja statistika pokušaja sa homeopatijom je takva da su svo troje homeopata mene kao osobu ocenili potpuno različito i dali mi različit lek, takozvani konstitucionalni lek. U jednom slučaju sam prepoznat kao jedan mineral, u drugom kao neki metaloid, a u trećem kao leteći insekt – tako se predstavlja tip osobe koja ima osobine navedene u homeopatskoj kategorizaciji ličnosti. Izgleda da sam negde na kraju najbliži insektu, bubi jednoj ljupkoj, o kojoj zaista nikad nisam ni razmišljao, niti imao neki odnos prema njoj, ali izgleda delimo slične osobine.

Tako da ako želite da vam homeopatija pomogne i da lečenje homeopatijom bude uspešno treba vam vrhunski majstor svog zanata i pouzdan homeopata, a to je jako teško naći kod nas, jer svako misli da se time može baviti, s obzirom da je disciplina na oko laka i zanimljiva a u stvari je jako kompleksna i nije za zanesene osobe. I puno toga je u celoj priči oko homeopatije fluidno i puno slobodne interpretacije, mada ima i čvrstih pravila i jednostavnih tretmana i homeopatskih lekova za očigledne bolesti.

Pravoslavlje i homeopatija

Na kraju, mada je to u stvari poenta koja dolazi na početku, pitanje je da li hrišćanski vernik treba da koristi homeopatiju. Da li hrišćanska crkva odobrava homeopatiju. Jer, činjenica je da sve to zvuči okultno, da su većina homeopata new age poklonici raznih uvoznih kvazi duhovnih učenja sa istoka i zapada, skloni okultizmu, što pravoslavna crkva sa razlogom osudjuje.

Da li je homeopatija sama po sebi In ili Out za vernike, odgovor je dao Mladen Stanković u jednom sjajnom članku Homeopatija, homeopatska medicina i pravoslavlje koji bi trebalo da pročita svako koga ova tema zanima. Tu je dat odgovor da li hrišćanin treba da se leči homeopatijom, da li pravoslavna crkva zabranjuje homeopatiju ili ne, i zašto.

U zdravlje!

 

Zlatko Šćepanović