I ONI GA PSUJU RADOZNALOG

Dok SAD proslavlja 4. jul kao Dan nezavisnosti, o čoveku koji je otkrio američki kontinent postoje brojne kontroverze. Indijanci o Kolumbu kao „pronalazaču“ Amerike imaju izrazito negativno mišljenje. Za njih, on je „ubica, silovatelj i prvi američki terorista“.

 

Dok je Kristofor Kolumbo za Evropu istraživač i moreplovac koji je otkrio američki kontinent 1492. godine, originalni stanovnici tog kontinenta o njemu govore samo najgore moguće epitete.

indijanci o kolumbu

Suze, bes i ljutnju izaziva i sama pomisao na Kolumba

Istorijska istina koju mi Evropljani znamo, a koja nam je kroz udžbenike plasirana godinama, jeste da je Kolumbo bio istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski okean. Nema sumnje da je čista istorijska činjenica da je ovaj Italijan, pod zastavom Kastilijanske Španije, doplovio do Amerike te 1492. godine i nenamerno „otkrio“ nove kopnene prostore planete Zemlje, koji su do tada bili nepoznati. Međutim, druga strana te istine govori o tome da Kolumbo nije bio „pozitivan istorijski lik“, pre svega prema domicilnom stanovništvu koje je na tom, nama novootkrivenom, a njima već poznatom prostoru, živelo.

Zbog svega ovoga, Kolumbo je i dan danas kontroverzan istorijski lik. Sve je više mišljenja, koja uključuju i razmatranja potomaka američkih starosedelaca, da je upravo on, direktno ili posredno, bio odgovoran za smrt više miliona domorodaca. Osim toga, Kolumbo se optužuje i za beskrupulozno korišćenje američke teritorije od strane Evropljana, kao i za kasnije uspostavljeni robovlasnički odnos prema nacijama izvorno nastanjenim na obalama Karipskog mora. I ne samo to – često se pominje kao neko ko je pojedine „evropske bolesti“, poput kolere, preneo u Ameriku.

Dok ga urođenici smatraju najgorom osobom sopstvene istorije, drugi ga smatraju izuzetno važnim i pozitivnim likom koji je dao ogromni doprinos Evropskoj ekspanziji i kulturi. Italijanski Amerikanci ga slave i veličaju kao ikonu svog porekla.

Potomci nekadašnjeg stanovništva američkog kontinenta imaju samo ružne asocijacije na ime „Kristofor Kolumbo“. “Zlo. Čisto zlo“, kroz suze govori mlada Indijanka. „Osvajač“, prva je asocijacija starije pripadnice indijanskog naroda. „Ubica, silovatelj, genocid, svirepost, ožiljci koji još traju, prvi američki terorista…“, ređaju se ne baš pohvalni epiteti za Kolumba, uz opasku da je čudno kako postoji dan kada se proslavlja njegovo ime, pominjući da ni Hitler nema svoj dan.

Pogledajte u video prilogu na engleskom jeziku kakve asocijacije na pomen Kolumba imaju američki urođenici i kakve emocije on izaziva u njima.

Izvor: Wikipedia/Youtube.com