PREDRASUDA PROTIV ISTRAŽIVAČA

Verovalo se da su sifilis u Evropu doneli mornari sa kojima je plovio Kristifor Kolumbo, a koji su imali seksualne odnose sa domorotkinjama.

 

U časopisu „Karent bajolodži“ objavljena je studija koja razbija jednu staru predrasudu prema Kristiforu Kolumbu. Rad grupe naučnika sa Univerziteta u Cirihu ukazuje na to da je sifilis postojao u Evropi mnogo pre nego što se Kolumbo vratio iz Novog sveta.

kolumbo sifilis

Dugo se, naime, verovalo da su sifilis u Evropu doneli upravo mornari sa kojima je brodio Kristifor Kolumbo, a koji su u Novom svetu imali seksualne odnose sa domorotkinjama.

Međutim, analiza šest kostura u Finskoj i jednog u Holandiji potvrdila je četiri uzorka pozitivna na bakteriju „Treponema palidum“ koja izaziva sifilis, čime je dokazano da su se polno prenosive bolesti u Evropi javile već u ranom 15. veku, dok Kolumbo u otkrivanje novih kontinenata nije krenuo pre 3. avgusta 1492. godine. Prema tome, njegova putovanja nisu koren epidemije sifilisa koja je trajala tri veka.

Ova studija imala je za cilj da se utvrdi istorijat pomenute bakterije, gde se prvi put pojavila i gde je kružila. Naučnici su, međutim, bili tek delimično uspešni jer nisu mogli da dokuče kako je došlo do velike epidemije u 15. i 16. veku. Ipak, uspeli su da utvrde kako se bolest razvijala na Starom kontinentu.

Analiza pronađenih kostiju pokazala je da su se bolesti poput sifilisa javljale i ranije i da su bile uzrokovane različitim sojevima bakterije Treponema palidum. Takođe, ovom analizom su otkriveni do sada nepoznati sojevi ove bakterije, što potvrđuje prisutnost sifilisa već početkom 15. veka. Iako se za ovu bolest zna već pet stotina godina, svejedno se i dalje radi o nečemu vrlo opasnom pa je tako širenje sifilisa primećeno i danas.

Izvor: Sputnjik