JASNI ZNACI UPOZORENJA

Prethodno se smatralo da je veća vrednost ukupnog holesterola u krvi direktno odgovorna za javljanje srčanog udara. Međutim, indikatori infarkta su se vremenom promenili. Sa napretkom medicine javilo se novo merilo za predviđanje srčanog udara.

 

To merilo je odnos između dobrog holesterola (HDL) i ukupnog holesterola. Formula koja se koristi za predviđanje srčanog udara je: ukupni holesterol/HDL, odnosno vrednost ukupnog holesterola podeljena sa vrednošću dobrog holesterola (HDL).

indikatori infarkta

Idealan odnos ova dva parametra je 0.24

Smanjeni rizik od srčanog udara je ako je vrednost manja od 0.24, dok se kritičnim odnosom smatra vrednost manja od 0.10.

Što je veći odnos između ova dva parametra (veći od 0.24) sve je manja šansa da se dogodi u budućnosti srčani udar.

Holesterol je supstanca slična vosku koja se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije, uključujući izgradnju telesnih ćelija. Kroz krvotok prolazi vezan za proteine koji se zovu lipoproteini. Postoje dve vrste lipoproteina:

LDL (Low density lipoproteins – lipoproteini male gustine) – „loš holesterol“ taloži se na zidovima krvnih sudova ako je stalno povišen iznad dozvoljenog nivoa

HDL (High-density lipoproteins – lipoproteini velike gustine) – „dobar holesterol“ skuplja „loš holesterol“ i čisti krvne sudove. Problem je ako je on u krvi ispod preporučenog nivoa.

Dobar holesterol HDL direktno je proporcionalan vrednosti triglicerida u krvi. Kako se nivo triglicerida povećava tako se povećava mogućnost zgrušnjavanja krvi, što je još jedan faktor rizika od srčanog udara.

Odnos između ova dva parametra dobija se kada se nivo triglicerida podeli sa nivoom dobrog holesterola HDL.

Idealan odnos ova dva parametra je ispod 2, srednji rizik je iznad 4, dok je za srčani udar kritično iznad 6.

Što je veći HDL, a manja vrednost triglicerida, to su i manje šanse za dobijanje srčanog udara u budućnosti.

Dakle, odnos između HDL i triglicerida je najjači indikator srčanog udara.

Posle ovih naučnih podataka, jasno je da moramo raditi određene stvari kako sebe ne bismo doveli u opasnost od srčanog udara.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Efikasne Bioliver kapi za jetru i smanjenje holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči

Preporuke:

– Jedite više vlakana poput mahunarki, cela zrna žitarica, nezrnastog povrća i slabo slatkih plodova.

– Jedite više omega 3 masnih kiselina, kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado, masne ribe, orasi i semenke.

– Izbegavajte šećere, fruktozu, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

– Izbegavajte pušenje i alkohol.

– Poželjno je hodati bar 30 minuta dnevno.

– Potrebno je najmanje 8 sati kvalitetnog sna.

– Koristite BioLiver kapi za smanjenje holesterola i triglecirida da podstaknete bolji rad jetre i optimizujete holesterol i šećer u krvi.

Izvor: Naturalnews.com