Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Napravio računar od pet tona na kom će igrati tetris! (VIDEO)

UŽIVA U OMILJENOJ IGRICI

Džejms Njuman je napravio ogroman računar od pet tona u dnevnoj sobi u svom bungalovu u Kembridžu, na kojem planira da igra Tetris. San mu je da ovaj megakompjuter nađe svoje mesto u obrazovnom institutu ili muzeju.

 

Njegov megaprocesor na kojem je počeo da radi 2012. godine je dug deset, a širok dva metra. Izrada procesora, mikroprocesora i čipova Njumana je koštala skoro 46.000 evra. Ogromni računar sadrži 40.000 tranzistora i 10.000 LED lampica, a težak je pola tone.

računar od pet tona

Džejms je do sada koristio obične računare za igranje Tetrisa, a sada se čarima ove popularne igre može prepustiti na svom megaračunaru.

U video demonstraciji i opisu računara Njuman ističe da nije lako igrati ovu igru. Ovaj inženjer digitalne elektronike proces izrade počeo je pre četiri godine, a svoje znanje o tranzistorima želeo je da vizuelizuje na mikroprocesorima.

„Možda je mašina na vašem stolu milion puta bolja od ove koju sam ja napravio, ali je moja mnogo lepša“, rekao je Njuman. Dodao je kako njegov megaračunar takođe ima 10.000 puta više LED dioda. On se nada da će megaprocesor koristiti kao obrazovni alat te tokom leta u svojoj kući namerava da organizuje dane otvorenih vrata za sve zainteresovane.

„Sumnjam da ću ga moći da ga prodam. Moj san je da završi u obrazovnom institutu ili muzeju kako bi ljudi mogli da nauče nešto“, rekao je on.

Izvor: Klix.ba

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter