Nekoliko saveta za letovanje kamperom (I deo)

Srećna vremena u kojima je bilo sasvim uobičajeno kupiti ili sagraditi vikendicu na moru, jezeru ili planini, kao da su odavno i predaleko iza nas.

 

Oni koji su imali sreću da sagrade ili kupe kuću na moru, danas ne moraju previše brinuti oko godišnjeg odmora. Ostali, sve teže imaju priliku da načine ovakav korak. Ipak, koliko god izgledalo nerealno i daleko od naših života, putovanja, odmori, vreme koje pripada samo nama i našoj porodici, stvari su koje nisu samo deo mode, već i istinska potreba svakog čoveka. Kupiti kuću zvuči zaista nerealno za veliku većinu nas, ali kupiti vikend kuću na točlovima, to možda i ima smisla.

1-tekst

Evo nekoliko stvari koje morate znati pre nego se odlučite za svoju vikendicu na četiri točka.

  1. Izbor pravog vozila

Bez sumnje, ovo je prvi i osnovni zadatak za svakog ko želi putničko vozilo ove vrste. Napravite listu svojih potreba na putovanju. Ukoliko želite da putujete van glavnih puteva i provodite dosta vremena u prirodi, odlučite se za vozilo koje poseduje veliki rezervoar vode. Ukoliko želite brdovite i nepristupačne terene, vaš izbor mora biti neko od 4×4 vozila. Za one koji bi radije motokampove i uživanje u luksuzu svog kampera, najvažnija je unutrašnja opremljenost vozila. Iako je izbor ovakvih vozila veliki, teško da ijedno od vozila na tržištu može da zadovolji sve ove zahteve. Najbliži univerzalnom kamperu koji zadovoljava sve ukuse je Iveco Daily koji uz pouzdanost van glavnih puteva nudi i dovoljno luksuza za one malo razmaženije. Iveco vozila su odnela pobedu na ovogodišnjem Dakar reliju, tako da u kvalitet i izdržljivost Iveco Daily-ja ne treba sumnjati.

  1. Kupiti ili rentirati vozilo

Nezahvalno je ikome davati ovu vrstu saveta. Ukoliko ste sigurni da je kamper vozilo ono što zaista želite, onda i nemate ovu dilemu. U protivnom, ukoliko ste i dalje neodlučni, jedno ili dva letovanja sa rentiranim kamperom pomoći će vam oko donošenje konačne odluke. Takođe, ne zaboravite da se dobro informišete šta sve dobijate uz rentirani kamper. Rezervni točkovi ili dva bicikla su oprema koja je obavezna uz svaki kupljeni kamper. Proverite da li isti dodaci ulaze i u sastav rentiranog vozila.

  1. Šta mi je još potrebno za ovakav put?

Letovati na točkovima može biti prava glavobolja. Zamislite da ste čitavu vikend kuću ili apartman poneli sa sobom na šasiji sa točkovima. Zvuči pomalo suludo? Zapravo da, samo se najhrabriji avanturisti bez problema odlučuju za kamper vozilo. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste izvanredna opremljenost modernih kampera. Osim novca i odeće, par knjiga i diskova, sve ostalo već imate u vozilu.

  1. Vožnja gradom i parkiranje u gradu

Iako je vožnja kampera prilično lagana, upravljanje vozilom kroz grad može biti mali problem. Generalno, naš savet je da prilikom putovanja izbegavate duže i češće vožnje gradovima i da kamper stacionirate u nekom od kampova. Za obilazak grada i okoline, bicikli koji su deo prateće opreme, najbolje su rešenje.

  1. Sigurnost pre svega

Ne zaboravite, u kamperu, baš kao i bilo kom drugom vozilu, vi ste učesnik u saobraćaju. Uvek vodite računa o svojoj, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Kamperi su pouzdana vozila, te je malo verovatno da ćete imati većih problema u upravljanju vozilom.

Još saveta za letovanje kamperom pročitajte OVDE