MALI KUPUS, VELIKA KORIST

Ovi kupuščići su ukusni, ali pod jednim uslovom – moraju da se kuvaju najviše 5 minuta i onda je njihov ukus pun pogodak! Najčešća greška koju prave mnogi koji koriste prokelj u ishrani je da čekaju više od jednog sata da on bude skuvan. Prokelj tada počne da se neprijatno oseća, a još važnije je to da izgubi gotovo sve svoje hranljive sastojke.

 

U samo 88 grama prokelja ima duplo više vitamina K u odnosu na preporučeni dnevni unos. Ista gramaža prokelja sadrži čak 125 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Osim ovih elemenata, prokelj sadrži i kalijum, gvožđe, fosfor, molibden, magnezijum i kalcijum.

prokelj

Jedite prokelj i bićete srećni!

Jedna veoma važna esencijalna aminokiselina nalazi se u prokelju. Ona se zove triptofan. Ova aminokiselina izaziva stvaranje serotonina, čuvenog “hormona sreće”. To je razlog zbog kog je ovo povrće veoma potrebno organizmu. U vezi sa ovim su i tvrdnje koje su potekle sa jednog holandskog Univerziteta i studije koja se bavila triptofanom. “Bipolarni i manični pacijenti imaju značajno nizak nivo ove aminokiseline”, stoji u toj studiji, uz preporuku da se u ishranu pacijenata koji se leče od bipolarnog poremećaja uvrsti hrana koja je bogata triptofanom.

Povrće koje se bori protiv raka

Prokelj može da “očisti” telo od komponenti koje izazivaju rak. Najodgovornije susptance za to su glukozinolati. Vitamin A, C i E su najbolji antioksidanti koji se nalaze u prokelju, a oni doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, u relativno većoj meri nego u drugom povrću. Naučno je dokazano da postoji veza između deficita omega 3 kiselina i stvaranja uslova za razvoj raka. Više od jedne naučne studije potvrdilo je da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera.

Malo saveta iz kuhinje…

Istraživanja pokazuju da, kada se ovo ukusno povrće tretira dugo toplotom, aktivne komponente nestaju. To je razlog zbog kog ga je potrebno kuvati veoma kratko, do 5 minuta, kako bi od prokelja imali pravu korist. Kuvanje je najbolji način pripreme ovog povrća kako bi se osigurao najveći sadržaj hranljivih materija. Prokelj je već potpuno jestiv nakon samo dva minuta kuvanja. On je odličan u kombinacijama sa pravim puterom, crnim biberom i soli. Umesto pravog putera mogu se koristiti i brojne vrste sira: krem sir, gorgonzola, maskarpone, rokfor ili parmezan.

Izvor: Naturalnews.com