MATERIJA U ZELENIŠU

Nova medicinska studija identifikovala je jedinjenje indol 3 karbinol, koje se nalazi u povrću poput brokolija ili prokelja, a koje suzbija rast tumora u eksperimentalnim modelima miševa obolelih od raka.

 

U velikom broju domaćinstava često se sreću majke koje podstiču svoju decu da jedu zeleno povrće.

indol 3 karbinol

Većina dece, pa čak i neke odrasle osobe, odbijaju da jedu povrće iz ove grupe i tako propuštaju brojne zdravstvene koristi koje može ono da im pruži. Nedavni dokazi ukazuju na vezu između zelenog (krstastog) povrća i sprečavanja raka.

Krstasto i drugo povrće uopšte je prepuno izuzetno zdravih sastojaka poput dijetalnih vlakana, vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata, što ih čini zdravim i neodvojivim delom svakodnevne ishrane.

Studija nedavno objavljena u časopisu „Science“ identifikovala je jedinjenje indol 3 karbinol, koje se nalazi u povrću kao što je brokoli, kelj ili prokelj, a koje suzbija rast tumora u ekspermentalnim modelima miševa obolelih od raka.

Rak počinje da se razvija promenama u jednoj ćeliji ili maloj grupi ćelija. Ove ćelije onda počinju brzo da rastu i kreću da napadaju ostala tkiva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak je drugi vodeći uzrok smrti u svetu, koji je usmrtio oko 10 miliona ljudi.

Prethodna istraživanja su već utvrdila da krstasto zeleno povrće poput kupusa, kelja i brokolija ima u sebi jedinjenja koja se bore protiv raka tako što ometaju gene koji podstiču rast malignih ćelija.

U ovoj konkretnoj studiji, istraživački tim na čelu sa Pjer Paolom Pandolfijem, profesorom medicine na Medicinskom fakultetu na Harvardu, istraživao je funkcije PTEN-a, proteina koji suzbija fosfatazu i tumor i čija se aktivnost najčešće briše, mutira ili deaktivira kod karcinoma. Prema Pandolfiju, ovaj gen je jedan od najvažnijih tumor supresora u istoriji genetike kancera.

Otkriveno je da ćelije tumora pokazuju niži nivo PTEN proteina, što postavlja pitanje da li vraćanje aktivnosti tih gena na njihov normalan nivo u malignim ćelijama može osloboditi njihove sposobnosti supresije tumora.

Da bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači su sproveli niz eksperimenata na miševima sklonim raku i ljudskim ćelijama. Kroz rezultate, istraživači su otkrili da je WWP1, enzim koji pospešuje rast raka, igrao ulogu u inhibiranju funkcije PTEN proteina.

Istraživački tim, koji se sastojao od članova koji predstavljaju institucije u SAD, Kini, Tajvanu, Indiji, Australiji i Italiji, analizirao je molekularnu strukturu i biohemijsku aktivnost WWP1 pomoću računarskog modela kako bi im omogućio da preciziraju molekul koji može da vezuje taj enzim i blokira njegovu funkciju. Ovo istraživanje je otkrilo da je jedinjenje indol 3 karbinol, u stvari, neutralizovalo efekte WWP1 i obnovilo moćne sposobnosti PTEN-a u suzbijanju tumora.

„Pronašli smo novog važnog igrača koji vodi putem kritičnim za razvoj raka, enzim koji može da se inhibira prirodnim jedinjenjem koje se nalazi u brokoliju i drugom krstastom povrću. Ovaj put nastaje ne samo kao regulator za kontrolu rasta tumora, već i kao njegova Ahilova peta“, kaže profesor Pandolfi.

Iako su ovi nalazi prilično uzbudljivi za one koji se raduju borbi protiv raka, postoji malo upozorenje pre nego što osobe koje boluju od ove bolesti krenu u ishranu koja obiluje zelenim povrćem. Naime, istraživači su objasnili da bi doza koja se koristi u eksperimentima na laboratorijskim miševima bila ekvivalentna jedenju oko tri kilograma brokolija dnevno. Umesto toga, istraživački tim nastoji da nađe druge načine kako da iskoristi ovo novo saznanje i planira da nastavi da ispituje kako funkcioniše WWP1.

„Ovi nalazi utiru put ka dugotrajnom pristupu reaktivacije supresorskog tumora u procesu lečenja raka“, ističe Pandolfi.