KISELINA U ŽELUDCU

Šta je žgaravica i kako nastaje. Preporuke kako izlečiti žgaravicu i višak želudačne kiseline. Lekovi za žgaravicu

Žgaravica je osećaj žarenja koji se širi iz epigastrija (deo iznad želudca) do iza grudne kosti ponekad sa širenjem u vrat. Često je provocirana konzumiranjem određene hrane, podizanjem tereta ili saginjanjem. Najčešće se javlja kao simptom GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti) ali i gastritisa te bolesti jednjaka.
Žgaravica i gerb - Kako izlečiti žgaravicu i višak želudačne kiseline

Žgaravica nastaje kada želudačna kiselinu krene uz jednjak

Žgaravica je često udružena s regurgitacijom (vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak). Procenjuje se da do 40% populacije ima povremeno simptome žgaravice, a čak 10% njih svakodnevno ima simptome. S obzirom da samo četvrtina populacije sa navedenim simptomima koristi neki od farmaceutskih lekova za lečenje žgaravice u tekstu ćemo pokušati razjasniti rizične faktore nastanka žgaravice, objasniti preventivne postupke i dati savete za samopomoć i lečenje žgaravice.

Rizični faktori nastanka žgaravice

Neki od najčešćih uzročnika žgaravice su pušenje, kasni večernji, obilni obroci, gojaznost, uska odeća stisnuta u struku, hijatalna hernija.

Pušenje relaksira mišiće jednjaka što dovodi do refluksa želudačnog sadržaja u jednjak, dok ostali navedeni uzroci stvaraju povećani pritisak u trbušnoj šupljini koji nadvlada tonus donjeg sfinktera jednjaka te dolazi do već navedenog refluksa. Budući da jednjak nema sluznicu prilagođenu delovanju kiseline dolazi do oštećenja sluznice jednjaka i hemijskog podražaja nervnih završetaka za bol u jednjaku i osećaja žgaravice.

Kako preventivno sprečiti žgaravicu?

  • Prestanite ili bar smanjite pušenje čime ćete povećati tonus gastroezofagealnog ušća i time stvoriti barijeru prolasku želudačne kiseline u jednjak.
  • Smanjite telesnu težinu. Osim ostalih povoljnih učinaka na zdravlje time smanjujete i pritisak u trbušnoj šupljini te smanjujete refluks u jednjak.
  • Uzimajte manje ali češće obroke čime ćete sprečiti prekomerno rastezanje želudca.
  • Izbegavajte obroke neposredno pre spavanja. Ukoliko je moguće bar 4 sata pred spavanje.
  • Pri spavanju koristite lagano uzdignuto uzglavlje ukoliko nemate problema sa kičmom i vratom.
  • Jedite sedeći uspravno za stolom (ne imitirajte stare Rimljane jedući ležeći).
  • Izbegavajte hranu koja pojačava žgaravicu (jako začinjena, pržena, dinstana hrana, gazirana pića, alkohol, slatka jela pogotovo na bazi čokolade). Čvrste preporuke o vrsti hrane koju treba izbegavati ne postoje što će pacijenti koji učestalo imaju žgaravicu vrlo brzo i sami primetiti jer različite vrste hrane kod određene skupine izazivaju simptome dok kod drugih nemaju negativan učinak.

Pijte preventivno BioGast kapi kad osetite prve simptome žgaravice da bi vam se regenerisala sluzokoža želudca. Naručite kapi na mail  [email protected] ili na telefon 065 970 7777

BioGast kapi protiv gastritisa gerba i gorušice

Kako lečiti žgaravicu?

Postoje brojni saveti narodne medicine o lečenju žgaravice. Pokušaćemo navesti neke dokazane, pouzdane metode i razbiti neke mitove o lečenju žgaravice.

  • Grickanje badema. Zbog svojeg sastava bademi povoljno deluju na žgaravicu i nakon određenog vremena dovode do kratkotrajnog poboljšanja simptoma.
  • Kašičica soda bikarbone u pola i celoj čaši vode zbog svojeg puferskog neutralizirajućeg delovanja sigurno povoljno deluje i brzo otklanja simptome, ali ima kratkotrajan učinak.
  • Čaj od kamilice zbog svojeg antiflogističkog (protuupalnog delovanja) povoljno, ali često nedovoljno uspešno deluje na tegobe. Posebno treba paziti da se ne pije jako vruć čaj što može pogoršati simptome.
  • Topli oblozi na trbuhu nemaju nikakvog delovanja osim možda na usporavanje peristaltike (rada crijeva i želuca) i relaksacije (opuštanja) želudačne i crevne muskulature (mišića).
  • Mleko. Pod izgovorom da je mleko bazno, a sadržaj želudca kiseo te da se tako sadržaj neutralizira, dugo se čak i kod ulkusne bolesti preporučivalo pijenje mleka. Danas pouzdano znamo da je reč o zabludi. Visoki sadržaj kalcijuma u mleku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želudcu.
  • Maslinovo ulje pod izgovorom oblaganja sluznice želudca u trenutku žgaravice sigurno neće imati značajniji povoljan učinak. Naveli smo priručna sredstva koja sigurno ne spadaju u područje modernog lečenja žgaravice.

S obzirom na mali postotak ljudi koji koriste modernu farmakoterapiju u sledećih par rečenica pokušati ćemo Vam približiti lekove za lečenje žgaravice.

 

Lekovi u lečenju žgaravice

ANTACIDI – lekovi koji neutraliziranjem želudačne kiseline brzo i efikasno dovode do smanjenja tegoba. Najčešće se uzimaju 1-2 tablete ili 1 vrećica suspenzije 4 do 6 puta dnevno jedan sat pred obrok ili pred spavanje. Deca od 6-12 godina uzimaju pola doze za odrasle.

Velika prednost antacida je kao što smo naveli brzina delovanja, a mana kratkoća delovanja i samim tim potreba za čestim uzimanjem. Nuspojave ovise o tome jesu li antacidi spojevi aluminija, magnezija ili kalcija. Aluminij uzrokuje opstipaciju (zatvor), moguću nefrotoksičnost kod oštećenja bubrega, moguću pojavu osteoporoze. Spojevi magneziju uzrokuju proliv. Kalcijum kao što smo ranije naveli može uzrokovati pojačano lučenje želudčane kiseline.

ANTAGONISTI H2-RECEPTORA – Vrlo pouzdani lekovi koji dovode do poboljšanja sa vremenom delovanja nakon 1-3 sata. Prednost im je dugotrajnost delovanja te se najčešće uzimaju u obliku tableta 2 puta dnevno. Nuspojave su jako retke i uglavnom vezane za neurološki sastav (konfuzija, osećaj slabosti i umora, vrtoglavica, glavobolja)

INHIBITORI PROTONSKE PUMPE – Lekovi koji su se pojavili na tržištu krajem 80-tih godina i zasigurno doneli revoluciju u gastroenterologiji značajnim smanjenjem komplikacije ulkusne bolesti (krvarenje) i svim gastroenterolozima olakšali posao. Terapija je izrazito efikasna, uzima se najčešće jednom dnevno u dozi 20 ili 40 mg. U slučaju tegoba moguće ih je uzimati i dva puta dnevno. Nuspojave su zbog njihove selektivnosti i specifičnosti delovanja izrazito retke.

OSTALI LEKOVI: Sukralfat i ranitidin-bizmut-citrat se značajno manje upotrebljavaju što smatram i opravdanim nakon uvođenja terapije inhibitorima protonske pumpe.

Poseban oprez kod žgaravice

Poseban oprez je potrebno obratiti kod pojave crne stolice, povraćanja crnog sadržaja ili krvi, gubitka na težini, smetnji gutanja, anemije. Kod svih navedenih simptoma ne možemo više govoriti o žgaravici već se u podlozi nalazi verovatno neka ozbiljnija bolest te je obavezno potrebno zatražiti savet gastroenterologa te učiniti ezofagogastroduodenoskopiju i ev. dalje pretrage.

Nadam se da će ovaj tekst pomoći bar delu pacijenata da prepozna prednosti navedenog lečenja žgaravice i unapredi kvalitet života pacijenata s tim tako čestim simptomom.

Preporučujemo BioGast kapi za gastritis, GERB i žgaravicu koje prirodnim putem smiruju kiselinu i regenerišu sluzokožu želudca. To je dokazana formula lekovitog bilja koja deluje na želudac. Naručite ih sledećim putem:

Telefon za naručivanje BioHemor kapi i kreme u Srbiji:  065 970 7777    

E mail za naručivanje:  [email protected]

Naručivanje BioHemor kapi i kreme za BiH i RS: (+387) 066 271 012

Ivan Ćurlin, dr. med., specijalist gastroenterolog

Izvor: Pliva.hr