UBICE SEKSUALNE ŽELJE

Nivo muškog hormona krizira u poslednjih 25 godina. Testosteron i libido u drastičnom su padu zbog savremenog načina života muškarca, prouzrokovanog brzinom i stresom, ali i opasnim štetnim materijama koje samo na prvi pogled olakšavaju današnji način života. Najmanje je osam štetnih materija koje se mogu naći u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo, vazduhu, lekovima i kozmetičkim preparatima.

 

Istraživanja pokazuju da je nivo testosterona prosečnog čoveka opao za čak 25 odsto od 1992. godine, dok se nivo estrogena povećao za 40 procenata. I ne samo to – današnji muškarci proizvode 40 odsto manje spermatozoida u odnosu na neko prošlo vreme.

testosteron i libido

Ne mora mnogo da se nagađa otkud sve ovo kada je već svima dobro poznat savremeni način života. Razne sumnjive i opasne materije u našoj hrani izuzetno su doprinele ovakvim poražavajućim rezultatima. Međutim, ove hemikalije ne nalaze se samo u hrani – one su i u vodi za piće, vazduhu koji udišemo, lekovima i preparatima, u pesticidima… U stvari, njihovom dejstvu mi smo izloženi doslovno svaki dan.

Ovo je 8 različitih hemikalija koje savremeni muškarac treba da izbegava kako bi podigao nivo muškog hormona na zavidniji nivo i poboljšao sopstveni libido.

1. Bisfenol A (BPA)

BPA se nalazi u plastičnim bocama i posudama za hranu i piće. Ova materija se koristi kako bi sprečila da hrana ima plastičan ili metalni ukus. Konzervirane kisele namirnice obično imaju velike količine BPA jer kiselina rastvara u hrani bisfenol A. Studije su povezale BPA sa mnogim zdravstvenim problemima kao što su neplodnost, dijabetes, rak i srčana oboljenja.

2. Ftalati

Ova hemikalija se nalazi u sapunima, deterdžentima, plastičnim kesama, lakovima za nokte i kosu, vodovodnim cevima… Istraživanja pokazuju da izloženost ftalatima može da dovede do smanjenja proizvodnje spermatozoida i drugih reproduktivnih problema, kao i do upale kod novorođenčadi.

3. Perfluorooktanska kiselina

Ova kiselina koristi se da spreči stvari kako ne bi apsorbovali vodu ili ulje. Perfluorooktanoinska kiselina je pronađena u raznim nelepljivim površinama (teflon tiganj), kesama za kokice i papirnim omotačima brze hrane. Ovo štetno jedinjenje može ostati u telu godinama. Studije pokazuju da perfluorooktanoinska kiselina može da izazove zdravstvene probleme kao što su rak, poremećaj rada štitne žlezde i povišen holesterol. Izbegavanje ne-stick posude je jedan od načina da se smanji izloženost ovom hemikalija.

4. Goveđi hormon rasta

Ova materija se obično nalazi kod životinja koje se uzgajaju na industrijskim farmama. Goveđi hormon rasta se daje životinjama da poboljša njihov rast i da se one brže goje.

5. Fluor

Fluor se nalazi u vodi koju pijemo, a iako je koristan sastojak u pasti za zube i dobar za naše zube, dokazano je da fluor i šteti ljudskom organizmu. Izlaganje fluoru povezano je sa različitim zdravstvenim problemima kao što su bolovi u zglobovima, hormonalne neravnoteže, niski nivo spermatozoida i neplodnost.

6. Paraben

Ova hemikalija se nalazi u farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima. Sve su češći proizvodi iz industrije lepote koji na sebi imaju oznaku “bez parabena”. Nedavne studije pokazuju da parabeni imitiraju estrogen, tako da kod muškaraca mogu smanjiti želju za seksom i umanjiti proizvodnju muškog hormona.

7. Nonilfenol etoksilat

Nonilfenol etoksilat je jedinjenje koje se koristi za proizvodnju tekstila. Ova materija često se može naći ispuštena u rekama i jezerima pokraj velikih fabrika konfekcije. Pojedini komadi odeće sadrže nonilfenol etoksilat, koji se ne može neutralisati pranjem.

8. Metaloestrogen

Metaloestrogeni povećavaju nivoa ženskog hormona estrogena u telu. Tragovi metaloestrogena mogu se naći u metalima koji imaju široku primenu u većini savremenih potrošačkih proizvoda, posebno u njihovim ambalažama.