GLJIVICE NA NOKTIMA

Saveti i metode kako izlečiti gljivice na noktima i gljivične infekcije. Jačanje imuniteta i šta deluje na gljivice

Gljivice na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovine svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjenog imuniteta, smanjena cirkulacija u donjim delovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.
Metode Kako izlečiti gljivice na noktima i gljivične infekcije

Kako izgledaju gljivice na noktima

Glavni uzročnici gljivične infekcije noktiju

Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju (poznate još kao onihomikoza ili tinea unguium) su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, te u manjoj meri Epidermophyton floccosum. Većina infekcija započinje kao gljivična infekcija stopala (tinea pedis), koja se potom proširi te zahvati i nokte. Uzročnici koji ne pripadaju skupini dermatofita su kvasci roda Candida (Candida albicans i Candida tropicalis), te plesni Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillus niger i Hendersonula toruloidea.

Kako dijagnosticirati gljivice na noktima

Temeljni postupak za postavljanje dijagnoze gljivične infekcije nokta je mikološka dijagnostika, prvenstveno nativni mikroskopski preparat i kultura. Uzima se uzorak iz obolelog dela nokta (“mrvičasti” materijal na granici između zdravog i bolesnog dela nokta). Nativni preparat se preparira s 20% otopinom kalijeve lužine i potom gleda pod mikroskopom. Nalaz hifa ili spora dokaz je gljive kao uzročnika bolesti. Međutim, za određivanje vrste gljive materijal se kultivira na hranljivu podlogu, a nalaz očitava za 14 dana. Važno je napomenuti da se barem 5 dana pre mikološke obrade ne primenjuje nikakva lokalna terapija.

Nativni mikroskopski preparat je „ključ“ dijagnoze, budući da kod onihomikoze kultura gljiva često ne uspeva. Gljivičnu infekciju nokta svakako treba razlikovati od drugih oštećenja nokta uzrokovanih ozledom, psorijazom, lichen planusom te drugim oblicima dermatitisa oko nokta. Treba naglasiti da je gljivična infekcija nokta česta kod bolesnika sa psorijazom, budući da se radi o oštećenim noktima koji se lako inficiraju gljivom.

Simptomi i vrste gljivičnih infekcija noktiju

Najčešći oblik gljivične infekcije nokta je distalna subungvalna onihomikoza.

Najčešći simptom gljivične infekcije nokta je zadebljanje i promena boje nokta. Obično nema bolova niti drugih telesnih simptoma. Međutim, ako se ne leči, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova. Sama klinička slika je slična bez obzira na rod uzročnika, a razlikujemo nekoliko karakterističnih oblika.

Distalna subungvalna onihomikoza je najčešći oblik gljivične infekcije nokta. Svi prethodno navedeni uzročnici mogu biti odgovorni za njen nastanak. Gljiva ulazi u nokat s njegovog donjeg (distalnog) ili postraničnog (lateralnog) ruba, te polako raste prema ležištu i matriksu nokta. Klinički je vidljivo odvajanje nokta od podloge, kao i promjena boje nokta koja je obično prljavo žuta.

Bela površinska onihomikoza stvara promene vidljive isključivo na noktima nogu, a kao uzrok se obično pojavljuju T. mentagrophytes var. interdigitale, Trichophyton spp. te neke dermatomikotične plesni. Vide se male diskretne bele mrlje na noktu (leukonychia trichophytica) koje se lako previde, a moguće ih je izljuštiti.

Proksimalna subungvalna onihomikoza obično je uzrokovana gljivom Trichophyton spp. Ovakav oblik gljivične infekcije nokta uglavnom se viđa u HIV/AIDS bolesnika. Uzročnik prodire kroz kožicu nokta te uzrokuje infekciju matriksa nokta i nokatne ploče, s nastankom belog nokta koji se mrvi u predelu nokatnog nabora. Nokat kasnije otpadne, ali je ponovni rast otežan zbog oštećenja matriksa nokta.

Distrofična onihomikoza dovodi do opsežnog oštećenja nokta koje se obično vidi u bolesnika što pate od hronične mukokutane kandidijaze. Nokat je zadebljao, promenjene boje i mrvi se. Često je pridružena upala kožice ili postraničnog nabora nokta (paronihija) kandidom, s posledičnim oštećenjem nokta. Uzročnik je Candida albicans, ali i ostali pripadnici vrste Candida. Često se na pritisak dobije gnojni sadržaj za kultivaciju. Kada je prisutna paronihija, retko se radi o infekciji dermatofitima.

Savremene metode lečenja gljivica na noktima

U novije vreme došlo je do promene u smernicama za lečenje gljivičnih infekcija noktiju. Naime, dok se ranije jedinim racionalnim oblikom lečenja smatrala sustavna primena terapije, danas su prisutni noviji terapijski pristupi koji uključuju i primenu lokalne terapije. Navedeno je osobito važno zbog dužine primene antimikotika u lečenju, što može rezultirati brojnim nuspojavama i interakcijama s drugim lekovima koje bolesnik eventualno uzima.

Kombinovano lečenje obuhvata uklanjanje bolesnog dela nokta primenom paste koja sadrži visoki postotak ureje, a potom nanošenje lokalnog antimikotika tokom više meseci. Ovakvi preparati dostupni su i na našem tržištu. Američka agencija za hranu i lekove takođe je odobrila je uporabu lasera (Nd: YAG, diodni laser) za lečenje gljivične infekcije noktiju.

Što se tiče sistemskog lečenja, tu se koristi nekoliko lekova u različitim shemama. Terbinafin u dozi od 250 mg na dan tokom 3 meseca dovodi do izlečenja u većini slučajeva. Itrakonazol se može davati u dozi od 200 mg dnevno tokom 3 meseca ili u pulsnoj terapiji kada se 400 mg dnevno primenjuje tokom prvih 7 dana u mesecu, kroz 3 mjeseca. Flukonazol se uobičajeno primenjuje u dozi od 150 mg jednom nedeljno tokom 6-9 meseci (nokti na rukama), odnosno 9-12 meseci (nokti na nogama).

Kako izlečiti gljivice na noktima prirodnim putem

Uzrok nastanka gljivica na nogama je pre svega oslabljen imunitet na tom delu tela. Stoga na glivice na noktima treba delovati spolja i iznutra. Lečenje gljivica prirodnim putem traje dugo ali nema nus pojava kao kod pojedinih lekova.

Iznutra se na gljivične infekcije deluje jačanjem imuniteta. Osoba koja ima gljivice na noktima mora trajno da ojača imunitet. Stoga bi kontinuirano trebalo da pije sredstva za jačanje imuniteta, a mi preporučujemo BioImunitet kapi, koje se uzimaju dva do tri puta dnevno. Doza je 20 kapi tinkture koje se sipaju u čašu vode i popiju pre obroka. Tako popiti tri doze dnevno ako je imunitet jako oslabljen. Uz to, nakapati par kapi na nokte sa gljivicama i utrljati ih. Nakon 10 ak minuta kada se nokat osuši namazati kremu na nokte.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje organizma – klikni na sliku i naruči!

Spolja se deluje takodje kapima i prirodnim kremama i melemima koji imaju sastojke koji deluju antimikotički, kao što je BioBalsam krema, koja se utrljava jednom dnevno na nokat i ispod nokta sa gljivicama koliko god je to moguće. BioBalsam krema ima u sebi aktivne sastojke lekovitog bilja koje deluje na gljivice kao i propolis. Jedno pakovanje kreme će vam trajati mesecima i biće dovoljno da se vidi pomak i napredak u izgledu nokta.

Biobalsam biljna krema za opekotine Priroda na Dar

Fantastična Biobalsam biljna krema – klikni na sliku i naruči

Pre nego što se BioBalsam krema utrlja u nokat, sam nokat se tretira i BioImunitet kapima. Ko ima volje, preporučljivo je da 10 minuta drži nokte u toplom jakom čaju od nevena, vranilove trave ili žalfije da bi se nokti razmekšali, ili makar da kupku jednom nedeljno sprovede. Posle kupke ili bez nje, na suve nokte par BioImunitet kapi se nakapa na nokat sa gljivicama i utrlja, ostavi 10-20 minuta da se tako tretiran nokat prosuši a onda se namaže BioBalsam krema na, oko i ispod nokta.

Tretman prirodnim preparatima je bezbedan, nema nus pojava i može se koristiti zajedno uz terapiju koju vam dermatolog prepiše.

BioImunitet kapi i BioBalsam kremu možete kao komplet da naručite po ceni od 1400 dinara plus ptt trošak dostave na mail  [email protected] ili putem telefona 065 970 7777

Priroda na Dar

 

Posebno ugrožene skupine bolesnika

Postoji nekoliko osobito ugroženih skupina bolesnika s predispozicijom za razvoj gljivičnih infekcija noktiju. To su prvenstveno:

  • Osobe starije životne dobi (slabija cirkulacija, sporiji rast nokta, duža ekspozicija)
  • Sportisti (dugotrajni boravak u zatvorenoj obući uz pojačano znojenje kod napora, korišćenje zajedničkih prostora za tuširanje)
  • Imunosuprimirani bolesnici
  • Bolesnici sa šećernom bolešću ili psorijazom
  • Određena “vlažna” zanimanja (konobarice, spremačice)
  • Osobe s pojačanim znojenjem nogu, te ugroženom perifernom cirkulacijom

Mere prevencije

U sprečavanju razvoja gljivica na nogama, ključno je održavanje adekvatnih higijenskih mera i izbegavanje prekomernog izlaganja vlazi. Nadalje, važno je provođenje lečenja gljivičnih infekcija stopala (kao što je atletsko stopalo), a kod boravka na javnim mestima poput bazena svakako je potrebno nositi prikladnu obuću. Osobe koje su profesionalno izložene vlažnoj sredini trebaju koristiti zaštitne rukavice na poslu.

Dr. sc. Daniela Ledić Drvar, dr. med., specijalista dermatovenerolog

Izvor: Pliva.hr