ULJE ČAJEVCA ZA GLJIVICE

Ulje čajevca za gljivice na noktima je odličan prirodni lek. Gljvične infekcije su poznate po nelagodnosti, ali nisu neizlečive!

Ulje čajevca za gljivice na noktima

Ulje čajevca za gljivice na noktima je esencijalno ulje koje pomaže!

Postoje lekovi koji mogu da tretiraju gljivice na noktima, ali ukoliko ste pristalica prirodnih lekova, čajevac za gljivice na noktima će dati odlične rezultate.

Ulje čajevca je eterično ulje koje se može koristiti za mnogo toga, uključujući i lečenje kože, kose i noktiju.
I pored svojih brojnih zdravstvenih prednosti, ulje čajevca nije skupo i bezbedno je kada se koristi prema uputstvu.

Šta je ulje čajevca i kako deluje?

Ulje čajevca se dobija iz lišća biljke Melaleuca alternifolia, malog drveta iz Australije.

Iako je Melaleuca alternifolia poznata i kao čajno drvo, ne treba je mešati sa biljkom čije se lišće koristi da se dobije crni, zeleni i oolong čaj. Ulje čajevca se koristi u tradicionalnoj medicini kod Aboridžina vekovima unazad.

Danas je ulje čajevca široko dostupno kao 100% nerazređeno ili čisto ulje. Razređeni oblici su takođe dostupni, u rasponu od 5-50% snage, u proizvodima predviđenim za kožu.

Ulje čajevca sadrži brojna jedinjenja, uključujući terpinen-4-ol, za koje je dokazano da mogu da ubiju određene bakterije, viruse i gljivice.

Terpinen-4-ol takođe povećava aktivnost vaših belih krvnih zrnaca (leukocita), koji pomažu u borbi protiv bakterija i drugih stranih napadača na vaš organizam.
Ove osobine ulja čajevca ga čine efikasnim prirodnim lekom za lečenje bakterijskih i gljivičnih bolesti kože, sprečava infekcije i podstiče ozdravljenje.

Ulje čajevca za gljivice na noktima

Da koristite ulje čajevca za gljivice na noktima, možete koristiti samo nekoliko kapi ulja čajnog drveta ili pomešajte ovo ulje sa jednakom količinom kokosovog ulja i nanesite na ugroženo područje. Ne zaboravite da operete ruke odmah nakon primene, kako bi se izbeglo širenje gljivica na drugim oblastima.

Poznato medicinski kao tinea pedis, atletsko stopalo je zarazna gljivična infekcija na stopalima, koja se može proširiti na noktima. Simptomi uključuju perutanje kože, pucanje, ranice i crvenilo.

Antifungalni (anti-gljivični) lekovi se smatraju standardnim tretmanom za atletsko stopalo. Ipak, istraživanja pokazuju da kada je u pitanju ulje čajevca atletsko stopalo može biti efikasno izlečeno.

Prirodni tretman za ublažavanje simptoma atletskog stopala:

Pomešajte 1/4 šolje aru praha (skrob koji se dobija od korena tropske biljke Maranta arundinacea), 1/4 šolje sode bikarbone i 20-25 kapi eteričnog ulja čajevca. Ovo dobro promešajte i nanesite na čista, suva stopala, 2 puta dnevno.

Ulje čajevca neželjena dejstva

Iritacija kože: Jedna od najčešćih nuspojava ulja čajevca je iritacija kože, naročito ako se nanosi na oštećena ili suva područja kože. Iritacija kože može uključivati peckanje, crvenilo, peckanje, svrab ili upalu. U nekim slučajevima, ulje čajevca takođe može da izazove blagi do ozbiljan osip na tretiranoj koži.

Alergijska reakcija: Ulje čajevca može izazvati blage do teške alergijske reakcije kod onih koji su alergični na ovu biljku. Ako ste alergični na sastojke iz iste porodice gde pripada čajno drvo, kao što su guava, eukaliptus – možete biti u većem riziku da imate alergijsku reakciju na ulje čajevca.

Što ulje čajevca duže stoji, to više ima priliku da se razbije u komponente, koje imaju veće šanse da izazovu alergijsku reakciju. Znaci blage alergijske reakcije mogu uključivati koprivnjaču, osip, svrab.

Ozbiljnije alergijske reakcije mogu sadržati iste znake kao i blaga reakcija, plus mogućnost pojave grčeva, dijareje, blage ošamućenosti, crvenila, povraćanja, oticanja ili anafilakse koja ugrožava život.

Izvor: Prirodanadar.rs