ZDRAV I LEKOVIT

Korijander se zbog svoje sličnosti s peršunom naziva još i kineski peršun. Stari Grci su eterično ulje korijandera koristili kao sastojak parfema, a Rimljani ga upotrebljavali kako bi prikrili neprijatan miris trulog mesa. Njegov ukus mnogima smeta, ali zdravstvene prednosti koje pruža korijander dokazane su i ne mogu se negirati.

 

U današnje vreme korijander je postao jedan od najčešće korišćenih začina u kuhinjama širom sveta. Ipak, dok neki vole njegov specifičan miris i jedinstveni ukus, drugi tvrde da se korijander po ukusu ne razlikuje od sapuna. Međutim, niko mu ne može osporiti potvrđena lekovita svojstva.

korijander

Neka istraživanja navode da određene osobe mogu imati genetske predispozicije da im se ne dopada ukus korijandera. Drobljenje lišća ove biljke može da pomogne biljnim enzimima da razbiju molekule aldehida, koji čine da miris i ukus korijandera pojedincima ne prija. Slični aldehidi mogu se naći i u sapunu, pa otuda ukus korijandera nalikuje ukusu sapuna.

Bez obzira da li pripadate grupi koja voli ili ne voli ovu začinsku biljku, postoji bar 5 naučno dokazanih razloga zašto korijander treba da bude deo naše redovne ishrane.

1. Toksikacija teškim metalima

Korijander se pokazao kao izuzetan detoksikator teških metala tako što se specifična jedinjenja koja se nalaze u njemu vezuju lako za otrovne metale, kao što je živa. Ko konzumira sirov ili kuvani korijander, ili čak njegov sok, ubrzava mogućnost eliminacije žive i olova iz organizma putem urina.

2. Digestivni problemi

Ako osećate bilo kakav bol ili nelagodnost u stomaku, preporučljivo je da se pije sveže napravljen čaj od nekoliko listova korijandera i ubrzo ćete osetiti olakšanje.

3. Anksioznost

Više nije tajna da konvencionalni lekovi mogu da utiču na um i telo, zbog čega je interesovanje za prirodne lekove na biljnoj bazi sve veće iz dana u dan. Naučnici su već utvrdili da ekstrakt korijandera može da proizvede efekat protiv anksioznosti koji imaju i medicinski antidepresivi. Jedan od najboljih načina za smirenje nerava i sprečavanje budućih napada anksioznosti je širenje mirisa eteričnog ulja korijandera u vašem domu.

4. Problemi s kožom

Korijander je sposoban da zaštiti kožu od slobodnih radikala koji vremenom mogu dovesti do raka kože ili drugih kožnih oboljenja. Specifična hemijska jedinjenja koja se nalaze u korijanderu štite ljudske keratinocite od oksidativnog stresa i omogućuju popravku oštećenih ćelija kože.

5. Antidijabetska svojstva biljke

Zbog svojih moćnih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da smanji holesterol i nivo šećera u krvi, korijander je korisna biljka i u borbi protiv šećerne bolesti. Osim toga, sastojci koji se nalaze u korijanderu uspešni su i u zaštiti funkcije jetre.

Osim svega ovog navedenog, treba istaći da je korijander odličan izvor vitamina K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi i za zdrave kosti. Uz to, u njemu ima i malih količina mangana i vitamina A i B-9.

Svi delovi biljke, uključujući i seme korijandera, jestivi su. Oni se mogu dodati mnogim jelima ili kao prilog u salate i sosove.

Zanimljivo je i to što se korijander može gajiti u veoma jednostavnim uslovima. Za to vam je potrebna osrednja saksija koju ćete postaviti na terasi, balkonu ili čak na dasku ispod prozora.