DEFICIT MINERALA

Neumerena želja za hranom manifestuje se veoma često bez logičnog objašnjenja. Nedostatak hranljivih materija povećava nam osećaj gladi. Naučno je dokazano da kada smo podmireni izvesnim nutrijentima nemamo pojačan apetit, ali kada nam oni nedostaju, onda „bezrazložno“ posežemo za hranom.

 

Nevažno je da li će se hranljive materije dobiti putem hrane ili dodataka ishrani, one su odgovorne za to da se naš organizam oseća sitim. Podrazumeva se da njihov nedostatak izaziva veću glad za određenom hranom, ali nije jednostavno prepoznati koji nam je element u deficitu, pa tako često i bez racionalnog objašnjenja želimo još da jedemo.

nedostatak hranljivih materija

To će nam najlakše reći pojačana glad za određenom vrstom hrane ili specifično stanje u kom se nalazimo. Ovo je 6 najčešćih hranljivih materija čiji se nedostaci u organizmu manifestuju povećanim apetitom.

B vitamini

Istraživanja pokazuju da vitamini iz spektra B igraju važnu ulogu u upravljanju stresom i depresijom. Ukratko, oni čine da se osećamo dobro i kontrolišu naše raspoloženje. Kada ne dobijemo dovoljno vitamina B grupe velike su verovatnoće da se nađemo pod stresom. Žudnju za velikim količinama hrane pojačaće stres. Vitamini B grupe mogu se naći u žumancu, krompiru, avokadu, piletini, mesu, tamnozelenom povrću i lososu.

Magnezijum

Prema istraživanju, nedostatak magnezijuma može da izazove veliku želju za čokoladom. Ipak, treba imati na umu da konzumiranje velikih količina šećera, uz pojačan stres, upravo mogu da smanje nivo magnezijuma u ​​organizmu. Kora od krompira, semenke, mlečni proizvodi i brokoli spadaju u velike izvore magnezijuma.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride koje smanjuju apetit! – klikni na sliku i naruči!

Čest uzrok za napade gladi je insulinska rezistencija, takozvano predijabetično stanje, kod koga kada se pojede nešto slatko, pa makar to bilo i voće ili sok, odmah skače insulin u krvi koji izaziva potrebu za slatkim i glad. Kapi BioLiver uspešno prirodnim putem rešavaju taj problem. Naručite kapi na broj  065 970 7777

Kalcijum

Vrlo je verovatno da će se desiti manjak kalcijuma ako postoji i nedostatak magnezijuma. Nedostatak kalcijuma obično izaziva želju za slanim i slatkim. Osim mlečnih proizvoda, kalcijum se možete naći u kelju, bademima, lososu, sardinama, čia semenu i susamu.

Gvožđe

Žene obično žude za mesom i mesnim prerađevinama tokom PMS-a zbog niskog nivoa gvožđa. Upravo zbog toga što je meso glavni izvor gvožđa, vegetarijanci i vegani mogu imati želju za ovim hranljivim supstancama. Osim mesa, gvožđe se može pronaći u indijskom orahu, sušenom voću, mahunarkama i semenkama bundeve.

Omega 3

Manjak omega 3 masnih kiselina u organizmu izaziva želju za različitim vrstama hrane. Ako često postoje neobjašnjive potrebe za nekom hranom, vrlo verovatno da je razlog nedostatak ovih esencijalnih kiselina. U pojedinim vrstama ribe, jajima, lanenom semenu ili orasima pronalaze se ove životno važne materije.

Cink

Nedostatak cinka je uobičajen kod starijih ljudi i osoba pod stresom. Deficit ovog elementa možda neće pojačati želju za hranom, ali će uticati na naše čulo ukusa, pa će nam se hrana koju jedemo činiti neslanom ili bljutavom, tako da ćemo biti primorani da dodamo soli ili šećera u nju. Cink je najlakše naći u ostrigama, orasima, jajima i grašku.