CRISPR PATENT

Tehnologija genetskog inženjeringa otišla je predaleko, toliko da za savremene genetičare, GMO je prošlost, dok će nadolazeće transgene biljke nicati zahvaljujući sasvim novom licenciranom patentu.

 

Američki gigant „Monsanto“ samo nedelju dana pošto je objavljeno da ga preuzima „Bajer“, saopštio je da je kupio licencu za korišćenje nove tehnologije za preuređenje naslednih informacija biljaka u poljoprivredi.

gmo je prošlost

Izvršni direktora „Bajera“ već nedelju dana, takođe, uverava javnost da ova kompanija neće koristiti spajanje s „Monsantom“ da bi nasilno uvela GMO u Evropu.

Genetičar Miodrag Dimitrijević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je u ovoj fazi zaista teško davati prognoze šta će se tačno dešavati, ali da je njihovo spajanje već dovelo do stvaranja jedne jake korporacijske osovine, kao i da će se njeno delovanje u proizvodnji i na tržištu hrane osetiti već u bliskoj budućnosti.

„Zanimljivo je to što je „Monsanto“, samo nedelju dana pošto je objavljeno da ga preuzima „Bajer“, objavio da je kupio licencu za korišćenje nove tehnologije u poljoprivredi koja potpuno menja način stvaranja genetičkih modifikacija organizma, pa i poljoprivrednih kultura. Reč je o novom patentu (CRISPR/cas9) čiji su autori dve naučnice sa univerziteta u Kaliforniji u Berkliju. Ovo rešenje smatra se do sada najmoćnijim i najviše obećavajućim metodom genetske manipulacije, koje već sada izgleda veoma moćno, a svakako će i da se usavršava“, objašnjava Dimitrijević.

On kaže da je posle ovakve vesti, postalo jasno šta sve možemo da očekujemo.

„Ovaj novi postupak menjanja naslednog materijala nudi daleko veću preciznost izmena (i više od 90 odsto, zavisno od organizma), bolju kontrolu ukupnog procesa, jeftiniji postupak i izmene na takav način da će pojam GMO najverovatnije da zahteva redefiniciju. Uprošćeno, promene naslednog materijala mogu da budu mnogo finije, što se tiče količine naslednog materijala, nego sada. A revolucionarno je da promene naslednog materijala mogu da se rade na više mesta simultano u čitavom genomu (ukupan nasledni materijal u ćeliji). Metod je primenjiv na svim organizmima, uključujući i ljude“, ističe Dimitrijević.

Kaže da ovi najnoviji rezultati na polju genske manipulacije obećavaju da će GMO, kakav danas poznajemo, relativno brzo da nestane i da postane istorija pionirske faze transgene tehnologije.

„Zakon koji je na snazi nema nejasnoća, zabranjena je setva i promet GMO u Srbiji. Već u najskorije vreme, promenom tehnologije i primenom novih metoda, može da se desi da definicija GMO bude prilično izmenjena, pa time i mnogi zakoni širom sveta koji definišu odnos prema GMO“, zaključuje Dimitrijević.

Izvor: Politika.rs