POMOĆ I SARADNJA

Za Alchajmerovu bolest se kaže da od nje ne boluje samo onaj koji ima tu dijagnozu, već i svi oko njega. Kako se pruža podrška obolelom od Alchajmera na pravi način, šta mu sve treba dozvoliti i koji su sve putevi pomoći u njegovom teškom stanju?

 

Naučnici širom sveta marljivo rade na otkrivanju novih tretmana i potencijalnih lekova za Alchajmerovu bolest, koja je jedan od vodećih uzroka smrti u SAD. Bilo je mnogo značajnih pomaka u istraživanju ove bolesti u poslednjih nekoliko godina, posebno u smislu razumevanja kako Alchajmer napreduje i kako prepoznati najranije znake oboljenja.

podrska obolelom od alchajmera

Prijatelji i članovi porodice obolele od Alchajmerove bolesti često se osećaju bespomoćno kada je u pitanju pomoć i podrška svojim najmilijima. Zato je važno znati šta sve treba uraditi kako bi podrška obolelom bila najučinkovitija.

Pokušajte da razumete kroz šta sve voljena osoba prolazi

U zavisnosti od toga koliko je njihova bolest uznapredovala, pacijenti mogu da se osećaju zbunjeno, uznemireno, uplašeno, depresivno ili ljuto. Saznanje o dijagnozi ove bolesti može biti iskustvo koje sasvim promeni život, tako da življenje sa Alchajmerom na dnevnoj bazi može naići na mnoge izazove i iznenađenja. Vaša voljena osoba može da doživi pad samopouzdanja ili da se sažali nad gubitkom sopstvene nezavisnosti.

Dajte sve od sebe da saosećate sa njom i da razumete sve ono kroz šta ona prolazi. Zapamtite da se prema njima treba odnositi sa istom količinom poštovanja i ljubaznosti kao i uvek, odnosno porazmislite kako biste i vi želeli da se prema vama ophode u takvoj situaciji. Ovi saveti pomoći će da se ponašate najbolje moguće, kako biste bili prava podrška dragoj, oboleloj osobi.

Pomozite im da budu što nezavisniji

Za mnoge obolele od Alchajmerove bolesti, sama pomisao da gube svoju nezavisnost, oslanjajući se na druge koji im pomažu u rutinskim dnevnim zadacima, nešto je strašno i uznemirujuće. Najbolji način da im pomognete je da se fokusirate na sve one zadatke koje su oni još uvek u stanju da izvrše samostalno i da ih sve vreme ohrabrujete da to čine bez bilo čije pomoći.

Podstičite dragu osobu da razvije neki novi hobi, kao što je slaganje slagalice ili učestvovanje u nekoj fizičkoj aktivnosti, što takođe može biti korisno za njihov subjektivni osećaj nezavisnosti. Novije studije ukazuju na to da vežbanje može suzbiti neke od simptoma Alchajmerove bolesti, čak i kod pacijenata kojima je već dijagnostikovana.

U mnogim slučajevima, bolesna osoba može biti u stanju da samostalno izvrši jedan deo zadatka. Dobra je ideja da se zajedničkim snagama ostvari zadatak, a ne da im se potpuno oduzme to pravo i zauzme za njih. Ova jednostavna aktivnost može da poveća samopoštovanje bolesnika i da mu pruži osećanje motivisanosti i optimizma.

Biomind plus kapi za depresiju i anaksioznost

BioMind biljne kapi za memoriju, koncentraciju i protiv depresije – klikni na sliku i naruči!

Učinite sve da pojednostavite proces komunikacije

Ljudi sa dijagnozom Alchajmerove bolesti često imaju poteškoća u komunikaciji. Oni mogu da izgube tok misli, bore se da pronađu pravu reč, teško da organizuju svoje reči i sastave kompletne rečenice. Ovo može biti frustrirajuće za obe strane, ali važan deo podrške obolelom je da se vežba strpljenje i uradi sve što se može kako bi se olakšao proces komunikacije.

Naučite da cenite sadašnji trenutak, bez ulaženja u prošlost

Vrlo je verovatno da vaša uloga podrške voljenoj osobi koja je obolela može dosta da promeni tok Alchajmerove bolesti i njen napredak. Važno je da se kroz podršku fokusira na život u sadašnjem trenutku i ljubav prema obolelom, umesto da se bavimo time kako su se stvari odvijale u prošlosti. Zato je važan rad na pronalaženju i razvoju novih hobija, u kojima možete uživati zajedno i usmeriti se na zajedničko provedeno vreme, uživajući u društvu drage obolele osobe. Promena je deo života, a prihvatajući promene koje se dešavaju u životu onog bića koje vapi za vašom podrškom, bićete spremniji da ga podržite na njegovom putu lakšeg podnošenja ove teške bolesti.

Ključni saveti

  • Smatrajte da je jako važno da bolesnik zna da je sve u redu, da ste uvek zainteresovani da čujete njegova mišljenja i stavove i da im dozvoljavate da priušte sebi dovoljno vreme koliko im je potrebno da bi se izrazili.
  • Kada su teškoće u govoru problem, uvek budite spremni da iznesete ideju u vezi sa tim šta je bolesnik imao na umu da izgovori. Jednostavno, ponudite mu predlog ili pitajte: “Da li si mislio na…?“
  • Ako teško razumevate šta je osoba rekla, probajte da ponavljate njene izgovorene reči kako biste videli da li ste razumeli njihovo značenje.
  • Izbegavajte kritikovanje, svađu ili rasprave sa osobom obolelom od Alchajmera.
  • Budite jasni i direktni u komunikaciji, ali govorite polako.
  • Oslanjajte se na neverbalnu komunikaciju – gestove, mimiku, kao i kontakt očima.