BLAGO OD POVRĆA

Rukola je u poslednje vreme veoma popularno povrće, ali ne bez razloga. Prema medicinskim pokazateljima, prednosti rukole manifestuju se u njenoj sposobnosti da spreči rak, održava zdravlje kostiju i smanjuje telesnu težinu. I ovde nije kraj njenoj moći.

 

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije kupusa, koja je prirodno rasprostranjena u oblasti Mediterana. Uzgaja se i koristi u ljudskoj ishrani kao lisnato povrće. Niske je kalorijske vrednosti, tako da ne postoji mogućnost netolerantnosti organizma na konzumiranje rukole.

rukola

Neke od dokazanih prednosti koje rukola ima za zdravlje čoveka su sledeće:

Antikancerogene osobine

Jedan od najvećih ubica širom sveta je rak i, kao što je poznato, ova bolest dovodi do smrti, jer za nju lek još nije pronađen. Zato je neophodno sprečavati pojavu malignih ćelija od samog početka. Možda ne znate, ali među mnogim namirnicama koje sprečavaju razvoj kancerogenih ćelija, rukola se pokazala izuzetno moćnom. Ovaj efekat joj se pripisuje zahvaljujući fitohemikalijama, elementima koji mogu da neutrališu kancerogene agense u ljudskom telu. Rezultati mnogih istraživanja otkrivaju da se rukola efikasno bori protiv više vrsta karcinoma – prostate, dojke, debelog creva i raka grlića materice.

Antioksidativna svojstva

Zapravo, antioksidativne odobine su glavni razlog svih mogućih prednosti koje ima rukola. Rezultati mnogih studija otkrili su da antioksidansi mogu sasvim prirodno da regulišu enzimske reakcije. Štaviše, oni preuzimaju odgovornost da identifikuju i razbiju slobodne radikale koji uzrokuju mnoge bolesti. Osim toga, upravo zbog svoje antioksidativne moći, rukola može da podstakne lečenje mnogih, pa i najtežih bolesti.

Zdravlje mozga i kostiju

Popularna prednost rukole je podsticanje funkcija kostiju i mozga. Naučne činjenice su dokazale da velika količina vitamina K u rukoli može da poslužiti kao savršen protivupalni agens. Na taj način, unos rukole može dovesti do boljeg zdravlja kostiju. Zanimljivo je da je potrošnja rukole blisko povezana sa efikasnom prevencijom osteoporoze. Osim toga, vitamin K igra važnu ulogu u usporavanju degradacije nerava, čime se štiti mozak i njegove funkcije. Zato bi navika konzumiranja rukole mogla da ima pozitivan uticaj na lečenje Alchajmerove bolesti.

Mršavljenje

Još jedna blagodet koju ima rukola može se sagledati u procesu mršavljenja. Rukola je izuzetno zdravo povrće i ima nizak sadržaj kalorija. Zato ona može da ostvari izuzetno pozitivne rezultate usled gubitka telesne težine bez bilo kakvih neželjenih propratnih efekata. Ako ste u potrazi za prirodnom hranom koja je saveznik u gubitku kilograma, nikako nemojte propustiti da rukolu uvrstite u svoj jelovnik.

Imunitet

Jedna od tipičnih prednosti rukole je poboljšanje stanja imunog sistema. Nesporno je da je imuni sistem veoma važan kod dobrog funkcionisanja imuniteta, jer može da spase čoveka od opasnih infekcija i bolesti. Zahvaljujući vrednom izvoru vitamina C, rukola može da pomogne u pronalaženju i eliminisanju slobodnih radikala pre nego što naprave nemerljivu štetu organizmu. Osim toga, vitamini i minerali snabdeveni u rukoli mogu da poboljšaju odgovarajuće funkcije imunološkog sistema.

Zdravlje tela

Kada je reč o prednostima rukole treba pomenuti njenu sposobnost da telo održava zdravim. Imajući odličan izvor vitamina A, rukola podržava funkcije mnogih delova tela. Konkretno, ukoliko se rukola redovno jede, moguće je efikasno poboljšati stanje kostiju, zuba i očiju. Flavonoidne komponente koje se nalaze u listu ovog povrća mogu da pomognu u borbi protiv raka kože ili pluća.

Metabolizam

Podsticaj procesa metabolizma je još jedna od brojnih zdravstvenih prednosti rukole. Sadržaj vitamina B u njoj može mnogo da pomogne procesu metabolizma. Uključivanjem u skoro sve ćelijske aktivnosti, B vitamin može efikasno da podržava proizvodnju energije i produkciju crvenih krvnih zrnaca, sintezu masti i slično.

Vid

U rukoli se nalaze karotenoidi, prirodne supstance koje mogu mnogo da poboljšaju vid kod ljudi. Karotenoidi su poznati po sposobnosti da neutrališu makularne degeneracije, prema kojima centralno vidno polje može da se ošteti. U stvari, makularna degeneracija na oku može da izazove kataraktu, pa bi, u slučaju da se zahteva hrana za zdravlje očiju, trebalo posegnuti za rukolom.