BOLJE BEZ GREJANJA

Spavanje u hladnom okruženju donosi telu mnogo više koristi nego spavanje u toploj sobi. Osim boljeg kvaliteta samog sna, spavanje u hladnoj prostoriji stimuliše metaboličke procese i pomaže izgledu tela i lica da bude svežije.

 

San je od vitalnog značaja i determiniše zdravlje čoveka. To je vreme kada se telo opušta od svih dnevnih aktivnosti i dobija priliku da se posveti samo sebi. On ujedno predstavlja i vreme za oporavak i isceljenje organizma.

spavanje u hladnom

Telo u velikoj meri ima brojne koristi od dobrog sna. Međutim, posmatrajući visinu temperature u kojoj dolazi do trenutka sna, nedavne studije otkrivaju da više koristi imamo od spavanja u hladnoj prostoriji nego u toploj.

Braon mast i spavanje u hladnoći

Istraživanja su pokazala da spavanje u hladnom okruženju stimuliše stvaranje braon masti. Ovo je najzdraviji tip masti u telu, za razliku od bele masti kojom telo obiluje.

Braon mast se smatra metabolički aktivnom mašću, što znači da telo ima više koristi od nje. Transformacija braon masti dovodi do veće potrošnje energije i ubrzanja metabolizma tokom dana.

Ranije se verovalo da su ove braon masti prisutne samo u organizmima beba. Nedavno istraživanje pokazalo je da je ona prisutna i kod odraslih, iako mala količina. Da bi se slikovito prikazalo koja je količina u pitanju, recimo da ona može da stane u jednu kašičicu, a nalazi se u gornjem delu leđa i vratu. Prema studijama, ova količina braon masti može se povećati.

Veća količina braon masti u telu ima više prednosti od bele masti. Ona pomaže u boljem upravljanju kilogramima i boljem ukupnom zdravlju. Osim toga, braon masti podržavaju i sagorevanje kalorija i efikasnije korišćenje energije. Ova mast pomaže i bolje regulisanje metaboličkog procesa koji može dovesti do regulisanja nivoa insulina i šećera u krvi.

Bolji kvalitet sna

Telo je u stalnom procesu samoregulacije sopstvene temperature. Tokom perioda od 24 sata, telesna temperatura varira. Svoju najvišu vrednost ona obično dostiže oko ranog popodneva, a najnižu oko 5 sati izjutra.

Tokom spavanja, telesna temperatura ima tendenciju da ide naniže, kao što se i telo hladi, postajući manje aktivno. Kako se telo hladi, ono se opušta i tone u san. Kada je okruženje hladnije, telo se pre opušta, a kvalitet sna se poboljšava.

U hladnijoj sobi, telu nije potrebno da reguliše svoju temperaturu. Hladnoća značajno smanjuje okretanje tela tokom spavanja kako bi se pronašao udobniji položaj i stabilna temperatura. Ovo je ujedno i razlog za postizanje dubljeg, kvalitetnijeg sna.

Naučne studije pokazale su i da je spavanje u hladnijoj prostoriji korisno zbog nesanice, koja se mnogo češće manifestuje u toplijem okruženju.

Osim navedenih prednosti, među razlozima za spavanje u hladnom okruženju su i:

bolji i mlađi izgled, jer se tokom spavanja u hladnom oslobađa melatonin, koji je važan hormon u procesu starenja i na taj način potpomaže održavanju što mlađeg fizičkog izgleda.

– smanjuje rizik metaboličkih bolesti, jer se formiranje braon masti pokazalo kao podrška što bolje potrošnje energije i sagorevanja kalorija, a takođe može da pomogne smanjenju rizika za dijabetes i brojnih drugih bolesti metabolizma.