LICE I STARENJE

Da li znate koji faktori utiču na starenje? Ako želite da efikasno usporite starenje, morate znati zbog čega se koža lica opušta i kako nastaju bore.

 

Velika je životna istina da je starenje prirodan proces i da od njega još niko nije pobegao. Međutim, isto je tako istina da niko od nas ne želi da se tragovi starenja baš toliko vide na koži lica.

kako starimo

Starenje niko ne može da zaustavi, ali barem postoji mnogo toga što možemo da uradimo da se tragovi starenja manje primećuju na našem licu. Postoje razne kreme, serumi, pa i kozmetički tretmani koji se trude da izbrišu bore i druge posledice starenja.

Međutim, da biste mogli svom licu da prepišete odgovarajuću negu, prvo treba da saznate kako mi uopšte starimo. Mi vam ovde prenosimo neke od glavnih uzroka zašto lice stari, tj. zašto se koža lica opušta i nastaju bore.

Kada kreće opuštanje kože lica?

Kada će koža lica krenuti da se opušta zavisi od više faktora. Za početak, veliku ulogu igra genetika. Ukoliko su svi u vašoj porodici mladoliki, čestitamo ‒ bore nisu nešto na šta ćete morati da mislite u skorije vreme.

Za one kojima genetika nije bila toliko naklonjena, važe druga pravila. Generalno, to kako ste i koliko kožu negovali u svojim dvadesetima odraziće se na starenje u kasnijim godinama.

Nakon dvadesete, lice kreće da gubi mladalačku punoću. To se, međutim, direktno odražava na kožu lica koja time postaje opuštenija i podložnija stvaranju bora. Prve bore (koje ne moraju nužno biti vidljive već u dvadesetim, ali se tada stvaraju) nastaju usled mehaničkih pokreta lica.

To znači da svaki put kada vam mimika bude naglašenija, koža lica to pamti i beleži tragove. Tako se bore stvaraju na onim delovima lica koji su najpokretniji ‒ oko usana, očiju ili na čelu (ako imate običaj da se mrštite ili nabirate čelo).

Manjak sna utiče na starenje

Jedan od glavnih uzroka zašto koža stari jeste nedostatak kvalitetnog sna. Budimo iskreni, ko o tome još razmišlja kada mu je dvadeset? No, ovo može ostaviti posledice na koži lica.

Kada spavamo, koža lica (kao i čitav organizam) se regeneriše. To znači da se u epidermu obnavljaju zalihe kolagena i elastina, nivo sebuma se kontroliše, a eventualne ranice i drugi problemi sa kožom imaju vremena da zarastu.

bore lice krema

Onda kada vam nedostaje sna, koža deluje umorno, a lice je često naduveno, što dovodi do toga da se koža opušta. Kad smo kod naduvenosti, šta tek reći o podočnjacima? Manjak sna može biti jedan od razloga zašto se javljaju podočnjaci.

Koža oko očiju koja je naročito osetljiva, tada brzo reaguje na sve promene i stvara fine bore koje se godinama samo produbljuju.

Zato dozvolite sebi da se odmorite, a ukoliko su se podočnjaci već stvorili, pokušajte da ih se rešite. U tome vam može pomoći krema za vrećice i kesice ispod očiju. Na taj način, sprečićete formiranje bora, jer kreme za podočnjake obično deluju i na bore.

Kako sunce utiče na kožu lica?

Drugi čest faktor zašto se koža opušta i stari jeste previše boravka na suncu. Vreme koje provedete na suncu može biti korisno za vaš organizam i zdravlje, ali kada je koža u pitanju, ona ne trpi baš previše izlaganja suncu.

Sunčevi UV zraci mogu ostaviti tragove na koži jer se ponašaju kao agresori na ćelije kože lica. Zbog njih, može doći do određenih promena u ćelijama kože što se direktno odražava na ten, prisustvo kolagena i zategnutost kože.

Upravo zato bi trebalo da svog najbližeg saveznika pronađete u kremi sa zaštitnim faktorom koja će zaštititi vašu kožu od štetnog uticaja sunca. Možda mislite da je dovoljno da nosite sunčanice, šešir i držite se hlada, ali sunce će vas pronaći na ovaj ili onaj način.

Potražite kremu sa visokim SP faktorom ‒ najmanje 30, a poželjno je i više, pogotovo leti. Dermatolozi preporučuju da bi dobra krema sa SP faktorom trebalo da štiti kožu od oba tipa UV zraka (UVA i UVB), te da pokriva čitav spektar.

Utoliko bolje za vašu kožu ako pronađete kremu koja sadrži i neke hranljive sastojke poput vitamina C ili drugih antioksidanata, koji će istovremeno hraniti kožu i usporiti starenje.

Nepravilna nega može ubrzati starenje

Često se dešava da sami sebi zakuvamo čorbu, pa odmažemo svom licu da zadrži mladalački lik. Nepravilna nega može dovesti do toga da se koža isuši i da joj se poremeti balans, što sve dovodi do toga da se opusti i deluje umorno i staro.

Prvi korak u pravilnoj nezi jeste adekvatno čišćenje lica. Ova stavka je bitna u svim životnim dobima, ali se naglašava u mladosti jer devojke često imaju naviku da krenu na spavanje, a da nisu skinule šminku. Velika greška.

Nositi šminku predugo i u prevelikim količinama po danu je samo po sebi loše za kožu lica i njenu strukturu. A šta onda reći o spavanju? Onda kada se koža regeneriše, njoj je potrebno da diše i da je ne ometaju strani iritanti. Šminka je upravo to.

Zato, ne dajte da vas svlada umor ‒ za čišćenje lica jednostavno morate odvojiti vremena. Čime ćete čišćenje odraditi je već stav ličnog izbora i tipa kože. Postoje brojna neagresivna sredstva za čišćenje lica koja skidaju šminku, ali ne štete koži lica jer imaju blage sastojke.

Ukoliko ste više za varijantu sapun i voda, vodite računa da ne kupite neki sapun koji je previše jak jer on može isušiti kožu lica. Suva koža znači i manje elastina, a to pak znači da će koža gore reagovati na mimiku, pa vam bore sleduju ekspresno.

Kremom za lice protiv starenja

Druga bitna stavka u pravilnoj nezi kože lica jeste odgovarajuća krema koja neguje vašu kožu. Tu se pre svega misli na hidratantnu kremu, jer je hidratacija kože veoma bitan element u očuvanju mladalačke kože.

U dvadesetima, koža lica je uglavnom dobro hidrirana, pa joj ne treba neka prevelika pomoć. Možete odabrati neku laganiju kremu za lice koja će hraniti vašu kožu, ali čija će tekstura biti dovoljno lagana da vam ne smeta.

Ipak, kada pređete tridesetu, i naročito četrdesetu, hidratacija postaje veoma važna kako bi se sprečio gubitak kolagena i elastina. Štaviše, ovo je vreme kada bi trebalo da se okrenete kremama sa masnijom strukturom, jer sada morate da nadomestite prirodna ulja koja su hidrirala vašu kožu u dvadesetima.

krema bore lice

Posle četrdesete, hidratantne kreme ne samo što treba da postanu masnije i bogatije hranljivim sastojcima, nego su sve prilike da će vam biti potrebna odvojena dnevna i noćna krema za lice.

Noćne kreme su mahom teže i previše masne za dnevnu upotrebu, ali su zato korisne noću kada koža krene da se regeneriše, jer joj u ovom dobu već treba pomoć u tome. Ujedno, sastojci bolje prodiru u kožu noću, pa tako imaju i bolji efekat na proizvodnju kolagena koji se zadužen da spreči opuštanje i rastezanje kože.

Takođe, sa godinama, trebalo bi da počnete sve više da koristite kreme koje sadrže retinol, jer je on jedan od glavnih aktera u ublažavanju znakova starenja. Pojedini dermatolozi kažu da sa retinolom treba početi već u dvadesetim, pa povećavati njegovo prisustvo u nezi s godinama.

Ipak, vi prilagodite negu svojoj koži. Za retinol je obično vreme tek kada prvi fini znaci starenja počnu da se javljaju. Do tada će vam biti dovoljna i hidratantna krema.

Ne odstupajte baš previše od rutine

Jedna od krupnijih grešaka koje žene prave u nezi kože lica jeste da ne poštuju rutinu. To znači da ili neredovno čistite kožu, ne nanosite kreme i preparate za negu redovno ili, još gore, menjate preparate koje koristite prečesto.

Aktivnim sastojcima iz krema i seruma najčešće treba neko vreme kako bi počeli da deluju. A da bi uopšte mogli da deluju, mora da prođe izvestan period. U suprotnom ćete samo skakati sa proizvoda na proizvod i imati utisak da ništa de odgovara vašoj koži.

Okvirno, svakom preparatu treba dati makar 6 nedelja kako biste mogli da ocenite da li deluje na vaš tip kože. Regeneracija kože odvija se u ciklusima od po oko mesec dana, što znači da preparatima morate dati više vremena od toga kako biste videli prave efekte.

U tridesetim i četrdesetim, ovaj period treba da bude još i duži, jer sastojcima koji usporavaju starenje i ublažavaju bore treba i do 4 meseca da počnu da deluju. Otprilike toliko vremena je potrebno našoj koži da obnovi količine kolagena i elastina.

Takođe, greška je i koristiti previše preparata odjednom. Prvo što će koža biti prezasićena, pa može odbaciti sve preparate. Drugo što u slučaju da vam neki od preparata izaziva neželjenje reakcije i iritacije, biće vam teže da ustanovite o kojem se preparatu radi.

Problemi sa kožom čine da se opušta koža lica i ubrzava starenje

Ukoliko imate problematičnu kožu, vaša koža lica može stariti brže, a znaci starenja mogu biti vidljiviji zbog oštećenja koja mogu nastati. Ukoliko patite od akni, ekcema ili nekog drugog kožnog oboljenja, bitno je da ga pravilno i blagovremeno tretirate.

Sva ova kožna oboljenja su opasna po kožu lica i njenu strukturu jer joj direktno menjaju slojeve. Ili dolazi do disbalansa u proizvodnji sebuma i prirodnih ulja, ili se tkivo ne povezuje kako treba, pa usled pucanja dolazi do oštećenja.

bore lice

Tako možete zaraditi ožiljke, ali i početne tačke za kasnije bore, jer koža neće biti u stanju da se adekvatno regeneriše.

Zbog toga je u dvadesetima glavni zadatak rešiti se akni i drugih problema sa kožom. U tome vam mogu pomoći profesionalni kozmetički tretmani koji ciljano deluju na svaki problem posebno, a pritom vode računa da ne oštete kožu dodatno.

Ukoliko se problemi sa kožom nastavljaju i u tridesetim, pa i četrdesetim, oni mogu biti posledica hormonskog disbalansa. Poremećaji u nivou hormona i njihovoj funkciji takođe mogu ostaviti trajne posledice na koži lica, zbog čega ona može stariti brže.

Ipak, i promene u hormonima se mogu lako sanirati i kontrolisati. Potrebno je da se, međutim, podvrgnete stručnim medicinskim testovima kako biste znali šta zapravo nije u redu.

Vodite računa o tretmanima kojima se podvrgavate

Kozmetički i drugi tretmani koji vam pomažu da se izborite sa opuštenom kožom i znacima starenja svakako mogu raditi u vašu korist. Naročito nakon tridesete i četrdesete, oni mogu biti dobar način da se koži lica vrati sjaj i da se podstakne proizvodnja kolagena i elastina.

Međutim, treba biti pažljiv sa tretmanima kože lica jer svaka greška može imati naročito vidljive posledice. Dobro se raspitajte o salonu i kozmetičaru (ili hirurgu ako se odlučite za neki invazivniji tretman) pre nego što se podvrgnete nekom tretmanu.

Takođe, nemojte birati tretmane na svoju ruku. Dozvolite stručnom licu da vam odredi terapiju, tj. preporuči tretman koji vašoj koži u tom trenutku treba.

Iako za ovakve tretmane ne postoji starosna granica kod odraslih, generalno se smatra da sa njima treba početi već u dvadesetim. Naravno, to ne znači da će vam odmah trebati oni komplikovaniji tretmani. Naprotiv, pre tridesete ne morate raditi ništa previše ozbiljno.

Nakon tridesete, možete početi da razmišljate o hemijskim pilinzima, na primer. Oni uklanjaju gornji sloj kože na kojem su znaci starenja vidljivi. Tako pomažu koži da odbaci sloj mrtvih ćelija i, uslovno rečeno, podmladi se.

Još jedan koristan tretman koji ima sličan efekat je i mikrodermoabrazija. Štaviše, ovaj tretman, iako malo agresivniji, može vam pomoći i da sanirate neke nepravilnosti na koži, što može biti korisno kod ožiljaka.

U kasnijim dobima, možete se okrenuti ozbiljnijim tretmanima, ako želite. Danas kozmetički centri nude razne tretmane, od filera do botoksa, koji praktično peglaju bore i zatežu opuštenu kožu lica, vrata i dekoltea.

Životni stil igra veliku ulogu u starenju

Sasvim logično, na koži će se najbolje videti posledice vašeg načina života i toga koliko čuvate svoj organizam. Ovo se naročito odnosi na kožu lica, koju je teže sakriti.

Koža lica se opušta i brže stari i zbog loših navika koje možda imate. Ukoliko ste pušač ili često koristite alkohol, možete očekivati da će se to odraziti i na vaše lice. Koža postaje umorna i deluje staro, a kolagen i elastin se proizvode u nedovoljnim količinama.

koža voće

Povedite računa i o ishrani i tome šta i kada jedete. Sa godinama, telo sve više zavisi od režima ishrane i izbalansiranog unosa namirnica. Ukoliko unosite previše šećera, industrijske hrane i drugih sastojaka koji ne hrane vaš organizam, prvo što ispašta jeste koža.

Kako biste sprečili da vam se koža lica preterano opušta i kako biste zadržali mladalački sjaj, okrenite se namirnicama koje su povoljne po vaše zdravlje. Bazirajte ishranu na voću, povrću, ribi, nemasnom mesu i integralnim žitaricama.

Na taj način, vi hranite svoju kožu iznutra i obezbeđujete joj sve one supstance koje pokreću hemijske procese u organizmu, pa tako i u koži. Koža će biti u stanju da se bolje regeneriše, imaće sve nutrijente koji joj trebaju kako bi sama rešila svoje probleme, a vi ćete biti zahvalni sami sebi.

Konačno, fizička aktivnost može povoljno uticati na mladolikost vaše kože lica. To možda ne zvuči tako logično, ali jeste. Fizičla aktivnost važna je za opšte zdravlje organizma, a pogađajte gde će se zdravlje najpre ogledati. Pa, tako je! Na blistavoj i mladolikoj koži lica!