GENSKE MUTACIJE NA PLUĆIMA

Novo istraživanje otkrilo je koliki obim štete pušenje izaziva u ljudskom DNK, pre svega u plućima, ali i u drugim organima. Genske mutacije na plućima, i to u svakoj ćeliji tog organa, mogu biti izazvane pušenjem samo jedne kutije cigareta dnevno, kažu stručnjaci.

Studiju, koja je objavljena u novembru u časopisu “Science”, sproveli su istraživači iz više institucija koji su analizirali više od 5.000 tumora i pušača i nepušača.

Ono što su naučnici ustanovili dozvolilo im je da bolje razumeju mehanizme koji su uključeni u mutacije ćelija i kako ti mehanizmi dovode do raka.

genske mutacije na plućima

“Ova studija pruža novi uvid u to kako duvanski dim izaziva rak. Naša analiza pokazuje da pušenje duvana izaziva mutacije koje dovode do raka zahvaljujući različitim mehanizmima. Duvan oštećuje DNK u organima koji su direktno izloženi dimu, a isto tako ubrzava životni ciklus ćelija u organima koji su i direktno i indirektno pod dejstvom pušenja”, kaže Ludmil Aleksandrov, koautor ove studije.

Pušenje jedne kutije cigareta dnevno u toku samo godinu dana, dovodi do razvoja čak 150 dodatnih mutacija u svakoj ćeliji pluća. Ove mutacije se mogu naći u grkljanu, ustima, jetri, mokraćnoj bešici i drugim organima.

Pušenje je povezano sa čak 17 vrsta kancera

Studija je usmerena tako da se bliže odrede konkretni mehanizmi koji dovode do razvoja raka kod pušača. Pušenje je tesno vezano sa 17 tipova raka, tako da je mogućnost razvoja ove teške bolesti daleko veća kod pušača nego kod nepušača.

U stvari, muškarci pušači imaju 23 puta veće šanse da razviju rak pluća kao i oni koji nikada nisu pušili, dok je taj rizik kod žena nešto manji – 13 puta.

Pokušaj shvatanja koliko tačno pušenje oštećuje ćelije i izaziva rak jeste jedan kompleksan poduhvat delimično i zbog brojnih opasnih i kancerogenih hemikalija koje se nalaze u cigaretama. Najmanje 70 od 7 hiljada hemikalija koje se nalaze u duvanskom dimu su već dokazano kancerogene. Neke od njih oštećuju DNK direktno, dok druge pojačavaju mutacije na krajnje suptilan način, često ometajući način na koji funkcionišu ćelije. Što više mutacija jedna ćelija stekne, to je veća verovatnoća da će postati maligna.

Pušenje je kao ruski rulet

“Pušenje je kao igranje ruskog ruleta. Možda će promašiti prave gene, pa iako ste pušač, još ste u igri”, slikovito objašnjava Aleksandrov.

Drugim rečima, pušenje će sigurno izazvati mutacije u nekim nasumičnim tačkama u genomu. Mnoge od ovih mutacija neće izazvati nikakvu štetu, ali neke od njih zaista to mogu da učine. Upravo taj “faktor slučajnosti” objašnjava zašto se kod nekih pušača nikad ne razvije rak dok se kod mnogih to ipak desi.

Koristeći softver za prepoznavanje obrazaca, istraživači su uspeli da identifikuju “potpise mutacija” u tumorima pušača i nepušača. Od 20 tih potpisa povezanih sa 13 tipova raka koje su istraživači identifikovali, jedan se istakao kao “glavni pokretač” za rak pluća. Taj mutacijski obrazac povezan je sa benzopirenom, jednom od hemikalija koja se nalazi u dimu cigarete.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za jačanje imuniteta dobro deluju na pluća – klikni na sliku i naruči!

Efekti pušenja na druge organe

Drugi važan aspekt ove studije uključuje efekte pušenja na ostale organe u telu. Istraživači su otkrili da pušenje ubrzava životni ciklus ćelija u organima koje nisu direktno izložene pušenju, kao što su pankreas, bešika i bubrezi. Ovo ubrzanje procesa takođe povećava i stopu po kojoj se mutacije akumuliraju u tkivima organa.

Ovo istraživanje može pomoći u razvoju novih metoda prevencije raka, a tehnike koje se koriste u studiji mogu se primeniti na dalja istraživanja ostalih uzroka raka, poput alkoholizma i gojaznosti.

Prema Aleksandrovu, važna poruka koju ljudi treba da razumeju i na šta treba obratiti pažnju u vezi sa ovim istraživanjem je da čak i pušenje svega nekoliko kutija cigareta tokom nečijeg života izaziva trajne mutacije u njegovom telu.

“Mutacije nikuda ne odlaze, zaključio je Aleksandrov.