LUPUS LEČENJE

Lupus lečenje – autoimuna bolest za koji ne postoji medicinski lek, međutim postoje određeni tretmani koji mogu da vam pomognu za upravljenje simptomima.

Lupus lečenje i simptomi - kako da prepoznate i lečite ovu bolet

Kada je u pitanju hronična autoimuna bolest lupus lečenje se fokusira na nekoliko faktora:

  • lečenje simptoma lupusa kada ih imate
  • sprečavanje pojave aktiviranja simptoma lupusa
  • smanjenje količine oštećenja koja nastaje na zglobovima i organima.

Pridržavanje preporučenog režima lečenja od strane lekara je važno da vam pomogne da upravljate svojim simptomima i da živite normalan, ispunjen život.

Zdravstveni radnici i naučnici nastavljaju svoja istraživanja kako bi bolje razumeli lupus i razvili nove tretmane za ovo autoimuno stanje.

Lupus lečenje

Iako trenutno ne postoji lek za lupus, dostupni su lekovi koji će vam pomoći da upravljate simptomima lupusa i sprečite pojavu lupusa. Vaš lekar će razmotriti simptome lupusa i njihovu ozbiljnost prilikom preporuke lečenja lupusa.

Važno je da redovno posećujete svog lekara. To mu omogućava da bolje prate vaše stanje i utvrdi da li vaš plan lečenja deluje na upravljanju vašim simptomima.

Pored toga, simptomi lupusa se mogu vremenom menjati. Zbog toga vaš lekar može da promeni lekove ili prilagodi dozu trenutnog leka.

Pored lekova, vaš lekar može takođe preporučiti promene načina života kako bi vam pomogao da upravljate simptomima lupusa. Tu može da uključi stvari poput:

  • izbegavanje prekomernog izlaganja ultraljubičastoj (UV) svetlosti
  • imati zdravu ishranu
  • uzimanje dodataka ishrani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma, poput vitamina D, kalcijuma i ribljeg ulja
  • redovno vežbanje
  • prestanak pušenja, ako pušite.

Lupus lečenje uz pomoć lekova

Lekovi koje ćete uzimati mogu zavisiti od vaših simptoma kao i od njihove ozbiljnosti. Lekovi mogu pomoći u rešavanju simptoma lupusa na nekoliko načina, uključujući:

  • smirujući imuni sistem
  • smanjujući količinu oteklina ili upala u telu
  • pomažu u sprečavanju oštećenja zglobova ili unutrašnjih organa.

Neki primeri lekova protiv lupusa uključuju:

– Nesteroidni protivupalni lekovi: Oni mogu smanjiti oticanje i bol. Primeri uključuju lekove bez recepta poput ibuprofena (Advil, Motrin) i naproksena (Aleve).

– Antimalarijski lekovi: nekada su ovi lekovi bili korišćeni za lečenje zarazne bolesti malarije. Zbog organizma koji uzrokuje malariju koji razvijaju rezistenciju na ove lekove, sada se koriste noviji lekovi za lečenje bolesti. Antimalarijski lekovi mogu da se “pozabave“ simptomima lupusa poput osipa, bolova u zglobovima i umora. Takođe mogu pomoći u zaustavljanju aktiviranja simptoma lupusa. Tokom trudnoće preporučuju se radi smanjenja komplikacija vezanih za trudnoću i rizik od pogoršanja bolesti kod majke.

– Kortikosteroidi: Ovi lekovi pomažu da smirite imunološki sistem i mogu da smanje bol i oticanje. Dolaze u nekoliko oblika, uključujući injekcije, kreme i tablete. Primer kortikosteroida je prednizon. Kortikosteroidi mogu izazvati neželjene efekte kao što su infekcije i osteoporoza. Važno je da minimizirate doziranje i trajanje upotrebe.

– Imunosupresivni lekovi: Ovi lekovi deluju na suzbijanje imunološkog sistema. Pošto su veoma jaki i mogu sniziti odbranu tela od infekcije, obično se koriste samo kada je lupus jak ili pogađa mnoge organe. Takođe se koriste za smanjenje količine i izlaganja steroidima. Primeri uključuju metotreksat (Trexall), mofetil mikofenolat (CellCept), mikofenolnu kiselinu (Mifortic) i azatioprin (Imuran). Ovi lekovi se koriste za lečenje lupusa.

– Biologici: Biologici su lekovi koji imaju biološko poreklo. Belimumab (Benlista) je biološki lek koji se koristi za lečenje lupusa. To je antitelo koje može blokirati protein u telu koji je važan za imuni odgovor.

Važno je pratiti kako lekovi utiču na simptome lupusa. Ako lek ima neželjene efekte ili više ne deluje na lečenje simptoma, obavestite svog lekara.

Lupus dijeta

Zdravstveni radnici nisu ustanovili određenu ishranu za lupus. Uopšteno, cilj je imati zdravu, uravnoteženu ishranu. To može da uključuje sledeću hranu:

  • riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune ili skuše, čija potrošnja treba da se nadgleda zbog potrebe da budete svesni povišene količine žive
  • hrana sa visokim udelom kalcijuma, poput mlečnih proizvoda sa malo masti
  • jesti izvore ugljenih hidrata iz integralnih žitarica
  • jesti spoj raznobojnog voća i povrća.

Postoje i neke namirnice koje oni sa lupusom obično treba da izbegavaju, najviše zbog lekova koje obično uzimaju.

Neki primeri namirnica koje bi trebalo da se izbegavaju kod lupusa uključuju:

– Alkohol: Alkohol može negativno delovati sa mnogim lekovima. Na primer, može izazvati gastrointestinalno krvarenje kod ljudi koji uzimaju nesteroidne protivupalne lekove. Takođe može povećati mogućnost zapaljenja.

– Alfalfa: Aminokiselina poznata kao L-kanavanin koja se nalazi u klici i semenkama lucerke može povećati upalu i dovesti do pojave lupusa.

– Hrana sa visokom količinom soli i holesterola: Ne samo da smanjuje ove blagotvorne efekte za vaše celokupno zdravlje, već takođe povećava krvni pritisak usled upotrebe kortikosteroida.

Pored toga, ako osetite fotosenzibilnost zbog lupusa, možda vam nedostaje vitamin D. Uzimanje dodatka vitamina D može pomoći.

Izvor: Prirodanadar.rs