VELIČANSTVENE KAPI

Jeftin, netoksičan, svestran i moćan – vodonik peroksid je čudesan proizvod koji treba da nađe svoje mesto u svakom domu. Neverovatne su njegove moći, jer je prirodni lek koji rešava mnoge tegobe, zadivljujući kozmetički proizvod i efikasni saveznik u domaćinstvu.

 

Vodonik peroksid je nadaleko poznat kao za sredstvo za dezinfekciju kod manjih posekotina ili ogrebotina, ali mnogi ne znaju da on i ubija mikrobe. Ovde tek počinje priča o fantastičnom dejstvu ove magične tečnosti.

vodonik peroksid

Po svom hemijskom sastavu, vodonik peroksid (H2O2) je zapravo voda sa jednim dodatnim atomom kiseonika koji je vezan za njen molekul. U ovom svom nestabilnom obliku, kiseonik se odvaja od vode i formira slobodni radikal, koji je visoko reaktivan. Međutim, kad jednom izvede reakciju, jedini propratni proizvodi postaju nereaktivni kiseonik i voda. To je razlog zbog kog je, kada se koristi pravilno, vodonik peroksid veoma bezbedan.

Vodonik peroksid je toliko efikasan da ga naš imuni sistem generiše kao prvu liniju odbrane protiv mikroba, različitih bakterija, virusa, gljivica i parazita. U tom kontekstu, ovo jedinjenje ima i protivupalno dejstvo.

Prirodni lekovi

Ne iznenađuje činjenica da su neke od najmasovnijih upotreba vodonik peroksida zapravo u svojstvu prirodnog leka ili nekog drugog svojstva koji je u službi promocije zdravlja.

Na primer, sprejevi za nos u sebi sadrže kašiku triprocentnog vodonik peroksida u šolji nehlorisane vode, pa kao takvi predstavljaju efikasan tretman za infekcije sinusa. Zubobolje uzrokovane minornim infekcijama mogu da se tretiraju vodonik peroksidom, koji služi za ispiranje usta, kao što se tim istim sredstvom može ukloniti loš dah. Takođe, ako smatrate da vašem organizmu preti ili nadolazi prehlada, svakog jutra možete da stavite nekoliko kapi vodonik peroksida u uši.

Vodonik peroksid se pokazao i kao veoma moćni borac protiv gljivica. Rastvor vodonik peroksida i vode (pola-pola), koji se naprska po stopalima svake noći i ostavi da se osuši, dobar je način za oslobađanje gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo. Sličan rastvor, ali u razblaženijoj varijanti, može se koristiti na biljkama koje boluju od gljivičnih parazita. U ovom slučaju, potrebno bi bilo rastvoriti pola šolje vodonik peroksida u litar vode i naprskati obolelu biljku.

Kozmetička upotreba

Široka upotreba vodonik peroksida ovde se ne završava. Pomešan sa sodom bikarbonom može da se koristi kao odlična pasta za zube. Blaži rastvor vodonik peroksida i vode može da se koristi i kao antibakterijsko sredstvo kojim je moguće naprskati one delove životnog ili radnog prostora koji su pod čestim naletom mikroba. Slično tome, ovo moćno jedinjenje može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje toaletne šolje. Potrebno je samo usuti vodonik peroksid u nju, ostaviti da odstoji oko 20 minuta i zatim je izribati.

Kada je pravilno rastvoren, vodonik peroksid može da izvrši detoksikaciju kože tako što sa površine uklanja nagomilane toksine. Dovoljno je oko 2 litra vodonik peroksida sipati u punu kadu vode i u njoj boraviti najmanje pola sata.

Vodonik peroksidom moguće je očistiti kontakna sočiva ili ukloniti mast iz ušiju (cerumen). Dovoljno je uliti nekoliko kapi ove moćne tečnosti u uši, zajedno sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pa će nagomilani cerumen omekašati. Vodonik peroksid se takođe može koristiti kao bezbednija alternativa za posvetljenje kose.

Korist u domaćinstvu

Vodonik peroksid nije koristan sam za ljude, već i za pojedine životinje. Ova tečnost može da izazove brzo povraćanje kod pasa koji su, primera radi, progutali opasne materije. Ipak, ovde se savetuje preporuka veterinara, koji bi odobrio korišćenje vodonik peroksida.

I kod odeće, vodonik peroksid može naći svoju primenu. On se u tom smislu koristi umesto agresivnih izbeljivača kako bi rublje postalo čistije, ali se i ovde preporučuje njegova opreznija primena, jer nanet direktno na odeću može suviše da izbledi ili sasvim oduzme boju nekoj tkanini. Međutim, ako je u pitanju sveža mrlja organskog porekla, dovoljno je na nju naneti samo malu količinu vodonik peroksida, sačekati nekoliko minuta (treba da zapeni), a zatim to mesto isprati hladnom vodom i sapunom.