OPASNO I NEZDRAVO

Zubar je upozorio da ovaj TikTok trend beljenja zuba može naneti ozbiljnu štetu zubnoj gleđi. Kupovanje vodonik-peroksida nije rešenje, kažu stručnjaci.

 

Jedan od najnovijih trendova lepote na popularnoj društvenoj mreži „TikTok“ jesu video snimci na kojima tinejdžeri trljaju zube izbeljivačem da bi na taj način dobili blistavi osmeh. Ovaj trend beljenja zuba može biti opasan, upozoravaju stomatolozi.

trend beljenja zuba

Na jednom takvom video snimku, koji je ostvario više od 15 miliona pregleda, devojka objašnjava da sama kupuje vodonik-peroksid, jer je to glavni sastojak traka za izbeljivanje zubi.

Možemo da vidimo kako nanosi vodonik-peroksid na zube pomoću štapića za uši i objašnjava da je to prestala da radi posle četiri dana jer su rezultati bili tako ‘dobri’. Otkako je izašao taj video, zabeležen je ogroman porast u prodaji vodonik-peroskida.

Međutim, zubar je upozorio da ovaj TikTok trend može naneti ozbiljnu štetu zubima mladih.

Doktor Kunal Patel iz jedne stomatološke ordinacije u Velikoj Britaniji kaže:

– Primena vodonik-peroksida ili izbeljivača u najboljem slučaju će dovesti do bolne osetljivosti zuba. U najgorem slučaju, velika koncentracija može dovesti do ozbiljnih opekotina u unutrašnjem delu usta i na desnima. Rezultat može biti i gubitak zuba – upozorio je dr Patel.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Iako se rezultati mogu činiti trenutno zadovoljavajućim, on kaže da nanošenje izbeljivača na zube može da izazove bol, i probleme kod kojih će popravka koštati čitavo malo bogatstvo.

Ako ove supstance, poput vodonik-peroksida, kupujete putem interneta oni mogu biti mnogo jači i koncentrovaniji od onih kupljenih u apoteci.

– Upravo zato postoji stvaran rizik od opekotina i oštećenja zuba – izjavio je dr Patel za britanski portal „Metro“.

Doktor objašnjava da, zbog opasnosti oko izvođenja, izbeljivanje zuba bi uvek trebalo da vrši vaš stomatolog.

Izvor: Novi.ba