PRAVILAN STAV

Velike zasluge za naše dobro raspoloženje može imati ispravan položaj tela. Pravilno držanje tela dok sedimo, stojimo ili hodamo, može povećati nivo naše ukupne energije, a glavobolje i bolove u zglobovima i mišićima učiniti da nestanu.

 

Ako često uhvatimo sebe da nas koči bol u vratu ili leđima, verovatno ćemo zbog ove nelagodnosti najpre kriviti jastuk ili krevet. Istina je da problemi ukočenosti vrata, bola u leđima i stegnutosti u mišićima mogu imati veze sa našim držanjem.

ispravan položaj tela

Mnogi od nas provode dosta vremena pogrbljeni nad kompjuterima, gledamo u telefone ili držimo glavu nadole dok hodamo, a sve to može da ostvari negativan uticaj na našu ukupnu energiju. Pogled ka dole dok hodamo angažuje mišiće prednjeg dela tela, a mi u takvoj situaciji treba da se suprotstavimo aktivaciji ovih mišića kako bismo ostali u što uspravnijem položaju.

Iako ne iznenađuje činjenica da ispravan položaj tela može pomoći da se umanji glavobolja, bol u mišićima ili opterećenje zglobova, mi nismo toliko svesni veze između držanja tela i i našeg emocionalnog zdravlja.

Osećati se depresivno i energetski istrošeno je užasna kombinacija, koja obično završi korišćenjem antidepresiva. Nova studija državnog univerziteta iz San Franciska pronašla je vezu između lošeg držanja tela i niskim nivoom energije, kao i depresije.

Ne samo da pravilno držanje tela podiže raspoloženje, kaže ova studija, već može da poboljša i osećaj kontrole i moći. Socijalni psiholog dr Ejmi Kadi kaže da, kada se telo drži na način koji se “otvara i osvaja prostor”, dešava se da se zapravo menjaju nivoi hormona u telu, a stvara se osećaj veće moći i kontrole nad situacijom.

Sledeći put, savetuju stručnjaci, kada uhvatimo sebe da smo u lošem raspoloženju i da nam je energija na izrazito niskom nivou, najpre treba da pokušamo pravilno sedeti ili hodati.

Ako želite da se vaš položaj tela dovede što pre u red, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite odmah.

– Pre svega, podignite ekran svog računara na poslu. Ako radite na laptopu, potrudite se da imate eksternu tastaturu odvojenu od ekrana. Takođe, trebalo bi da koristite stolicu koja obezbeđuje podršku za sedalne kosti.

– Svaki put kada stojite ili sedite, gledajte da vam je cilj da budete što možete viši. Dok sedite, proverite da li vam stopala dodiruju pod, a da telo čini ugao od 90 stepeni sa kukovima, trupom i nogama. Odolite iskušenju da ne prekrstite noge.

– Podignite grudi i lopatice. Ne dozvolite da vam ramena budu spuštena, već ih držite na takav način da formiraju ugao od 90 stepeni sa vratom.

– Takođe, trebalo bi svoj stomak da što više približite kičmi, a mišiće držati što je duže moguće u određenoj poziciji.

– Jednom kada zauzmete pravilan položaj tela, valjalo bi s vremena na vreme proveravati koliko se odstupilo od prvobitnog položaja i uvek se korigovati u pravilan položaj. Ako na ovo ne obraćate pažnju, vrlo lako ćete se pogrbiti i vratiti u već naviknuto držanje tela.