OPASNO LENČARENJE U KUĆI

Ukoliko se mesec dana „neguje“ fizička neaktivnost može doći do slabljenja funkcija srca i nerava, narušava se metabolizam glukoze, a smanjuje se i količina mišića.

 

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozoravaju na velike probleme koji mogu da dođu pošto se 30 dana praktikuje fizička neaktivnost, a istraživanje sprovedeno za celi svet pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tokom pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

fizička neaktivnost

U Hrvatskoj je zabeleženo smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine.

Nakon samo 30 dana fizičke neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i nerava, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustina kostiju i količina mišića, upozorio je docent Kineziološkog fakulteta dr. sc. Maroje Sorić.

Vanredni profesor na KIF-u i kondicioni trener hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procenjena je na 5.000 koraka.

Deset hiljada koraka se smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim rečima, pet hiljada koraka za preživljavanje, a deset hiljada za kvalitet života.

Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene telesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijim zaraznim bolestima.

Ta ista fizička neaktivnost nas vodi i prema hroničnim nezaraznim bolestima, zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi, istakao je Milanović.

BioMind kapi protiv depresije

Šta raditi?

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvonedeljne neaktivnosti značajno opada maksimalan prijem kiseonika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vreme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak tog pozitivnog prilagođavanja dali su i nekoliko preporuka:

– Pokušajte svakih 30-60 minuta sedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

– Zavolite stepenice – 10 spratova dnevno za početnike, a 20 i više spratova za napredne.

– U slučaju dugog sedenja ili ležanja napravite nekoliko vežbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnim.

– Svaki dan vežbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj telesnoj formi.

– Uključite vežbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj ishrani, unosu tečnosti i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vreme za promenu i podizanje nivoa aktivnosti, ako ste u prethodnom razdoblju bili manje aktivni, jer za nekoliko nedelja očekujemo vraćanje mnogih obaveza koje su tražile izlazak iz kuće.

Preporučuju najmanje pet hiljada koraka dnevno i podsećaju da se telo može aktivirati i tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su telefonski razgovori.

Istraživanja pokazuju da se tokom jedne minute telefonskog razgovora može napravi oko 80 koraka.

Izvor: Hina