OPASNOST ZA RAK

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja poludrvenasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Odlična je za jačanje imuniteta i u borbi protiv raka, posebno kancera dojke. U njemu se nalaze jedinstveni imunomodulatori kojih nema u drugim biljkama.

 

Postoji više od 400 lekovitih jedinjenja u sladiću. Mnogi drevni sistemi medicine u Kini, Indiji i na Bliskom istoku koriste Sladić – Glycyrrhiza glabra već vekovima, podstičući zdravlje i borbu protiv bolesti.

sladić

On je široko priznat kao uravnoteživač hormona, podupirač imunog sistema, promoter oralnog zdravlja i kontrolor digestivnog sistema. Jednom rečju, sladić je superbiljka sa ogromnim potencijalom lečenja.

Sladić se posebno ističe u prevenciji jednog posebnog oblika kancera, a to je rak dojke.

Istraživanje koje je obavila Škola medicinskih nauka pri malezijskom Univerzitetu, otkrilo je prisustvo nekoliko jedinstvenih imunomodulatora koje ima sladić, a koji na različite načine pomažu telu da spreči razvoj malignog tumora. Među te jedinstvene imunomodulatore spadaju ajoen (moćno sredstvo protiv gljivica), arktigenin (antikancerogeni lignan), beta karoten (antioksidant) i glabridinska kiselina (zaštitnik DNK).

Uprkos mnoštvu protivrečnih informacija o efektima na organizam, sladić je dokazano efikasno oružje u borbi protiv nekih bolesti, među kojima je i rak. Njegova svojstva u modulaciji tumora i regulaciji hormona čine ga agresivnim u borbi protiv raka, posebno onih hormonosenzitivnih, kao što su rak dojke, jajnika, materice i prostate.

BioGast kapi protiv gastritisa, gorušice, gerba

BioGastritis kapi protiv gastritisa, gorušice, gerba imaju u sebi sladić – klikni na sliku i naruči!

Brojne studije potvrdile su potencijal sladića u borbi protiv raka i ovde ćemo pomenuti neke.

Istraživanje Rutgers Univerziteta koje je otkrilo da molekul polifenola, poznat kao beta-hidroksi-DHP (BHP), ekstrahovan iz sladića, u stanju je da selektivno ubije ćelije kancera dojke i prostate, štiteći sve zdrave ćelije.

Istraživanje Medicinskog fakulteta iz grada Nanžing u Kini utvrdilo je da dimetil sulfoksid, koji inače ulazi u sastav sladića, uzet u velikim dozama štiti od raka dojke, održavajući nivoe estrogena pod kontrolom.

Studije su pokazale da sladić pomaže uspostavljanje ravnoteže metabolizma testosterona, smanjujući nivo kortizola.

Naučne studije pokazuju da izolikviritigenin i naringenin, dve komponente nađene u sladiću, potpomažu rast T-ćelija dok istovremeno jačaju imunitet. Sladić takođe sadrži glicirhizin i druge antioksidante koji pomažu u ublažavanju upale prouzrokovane kancerom.

Iako postoje određeni neželjeni efekti sladića, on je odličan u prevenciji raka i jačanju imuniteta. Sladić može izazvati smetnje kod nekih osoba koje pate od srčanih problema, kao što je aritmija, pa preterano korišćenje ove biljke može da škodi.