ANTIVIRUSNE BILJKE

Odličan kineski lek protiv virusa su korenovi. Sladić je slatki, a đumbir ljuti koren, koji Kinezi upotrebljavaju već hiljadama godina.

 

U efikasan kineski lek protiv virusa ubrajaju se dva tipa korena – slatki i ljuti. Sladić i đumbir imaju jaka antvirusna svojstva, koja im daju moć da se odupru dejstvu jakih virusnih infekcija.

kineski lek protiv virusa

Sladić ili slatki koren

Sladić se upotrebljava u kineskoj tradicionalnoj medicini već 2.000 godina.

Slavni lekar iz dinastije Ming Li Šidžen u svojoj medicinskoj enciklopediji „Ben Cao Gang Mu“ zapisao je da „gan cao“ (kako se sladić zove u Kini) blagotvorno deluje na 72 vrste upala i da otklanja 1200 vrsta otrova iz tela.

Sladić sadrži više od 150 hemijskih jedinjenja koja doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja kao što su aminokiseline, beta-karoten, vitamini, ugljeni hidrati, masti, proteini.

Analizama je utvrđeno da je glicirizinska kiselina, materija koja slatkom korenu daje snažan sladak ukus, više od 50 puta slađa od saharoze.

Slatki koren sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Biljka sadrži i flavonske glikozide i etarsko ulje u tragovima.

Od davnina se sladić (slatki koren) koristi za smirenje kašlja i upale grla. Razlaže nagomilanu sluz i pospešuje njeno izbacivanje iz disajnih organa.

Čaj od sladića se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika. Sladić je jedno od najefikasnijih biljnih lekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Sprečava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i grip (posebno u kombinaciji sa matičnjakom, zovom i klekom).

Lekari, međutim, upozoravaju na to da slatki koren treba umereno koristiti jer prekomerno konzumiranje može dovesti do pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije.

Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 6 nedelja u kontinuitetu.

Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija.

Sladić je dobar hormonalni balanser, posebno u kombinaciji sa zečjom stopom, klekom i žalfijom.

Sladić utiče i na proces pretvaranja testosterona u dehidrotestosteron, pa se preporučuje muškarcima koji pate od uvećanja prostate ili opadanja kose.

BioImunitet kapi za imunitet

Djumbir ili ljuti koren

Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno.

Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće.

Čaj od đumbira preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene.

Od velike pomoći svima koji pate od reumatoidnog ili osteoartritisa.

U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Recept za kineski lek protiv virusa

Ova jednostavna biljna formula kineske tradicionalne medicine sprema se na sledeći način (recept Filipa Manje, doktora kineske tradicionalne medicine).

U šerpu od rostfraja sa debelim dnom sipajte dve šolje vode (450ml do pola litra), dodajte dve ravne kašičice korena sladića i kašičicu suvog, mlevenog đumbira.

Pustite da provri i na srednjoj vatri kuvajte 10 minuta. Procedite podelite na dva dela.

Pola popijte odmah, a drugu polovinu ostavite za popodne. Pre nego što popijete drugi deo tečnosti, blago je zagrejte.

Ovu formulu treba da izbegavaju ljudi sa visokim krvnim pritiskom, srčanim i bubrežnim oboljenjima.

Filip Manja