RAJSKO VOĆE

Većina ljudi izbegava urme zbog velike količine šećera, ali se pritom zaboravljaju brojne koristi za zdravlje koje one mogu da nam pruže. Zbog bogatstva hranljivih materija, one su savršene kod tretiranja određenih veoma ozbiljnih bolesti. Potrebno ih je konzumirati umereno, ali više tokom zime nego leti.

 

Nije mali broj zdravstvenih prednosti koje ima urma, jer se u njenom konzumiranju krije prevencija različitih, vrlo ozbiljnih bolesti i medicinskih stanja. One su bogate magnezijumom, vitaminom B6, vlaknima i kalijumom.

urme

Ako već postoji potreba za slatkišima, u tom slučaju uvek je bolje pojesti neko voće i time nadoknaditi nivo šećera u krvi, nego sladoled ili parče torte. Takav slučaj je i sa „preslatkom“ urmom, posebno ako se uzme u obzir da ona ozbiljno pomaže kod određenih teških zdravstvenih problema.

Visok holesterol

Istraživanja pokazuju da vlakna pomažu u regulaciji nivoa holesterola. Urme imaju veliku količinu vlakana – u 100 grama ima oko 7 grama vlakana. I ne samo to, posebna vrsta vlakna koje se nalazi u urmi, tzv. beta-glukan, sprečava organizam da apsorbuje holesterol iz hrane.

Infarkt

Srčani ili moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta i urme u ovom smislu mogu da pomognu tako što smanjuju rizik od infarkta zbog velike količine kalijuma koje imaju u sebi. Konzumacija oko 100 grama urmi dnevno u mogućnosti je da pruži oko 20 odsto preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Kao dokaz kako kalijum pomaže u sprečavanju šloga ili infarkta miokarda, naučne studije pokazuju da visok unos kalijuma smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za 24 procenta.

Visok krvni pritisak

Vredno je pomena da na svetu ne postoji hrana koja će na neki magičan način sniziti krvni pritisak. Međutim, jedenje suvih urmi može da pomogne u ravnoteži ishrane i samim tim učiniti da se smanji krvni pritisak. Osim toga, istraživanja zdravstvenih vrednosti urme pokazuju da nivo krvnog pritiska drastično opada po uvećanju unosa kalijuma.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride kontrolišu i šećer u krvi – klikni na sliku i naruči!

Bolesti srca

Urme će poboljšati zdravlje srca jer su bogate kalijumom, magnezijumom i vitaminom B6. Dok je o ulozi kalijuma iz urmi već bilo reči, magnezijum opušta mišiće srca i poboljšava protok krvi opuštajući krvne sudove. Vitamin B6 ima moć da eliminiše homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa srčanim bolestima.

Anemija

Urme u sebi sadrže i malu količinu gvožđa, tako da mogu biti od pomoći svima koji pate od anemije, tako što će povećati njegov nivo u organizmu.

Na kraju, treba istaći da iako urme imaju sve ove pogodnosti, preporuka je da se jedu umereno, jer su veoma bogate šećerom i mogu da doprinesu povećanju telesne težine i drugim zdravstvenim problemima ukoliko se preteruje u njihovom konzumiranju. Organizmu najviše pogoduju tokom zimskog perioda, kada se nivoi svih materija koje se nalaze u urmama nalaze na nižim vrednostima nego obično.