UPOZORENJE JAKE GLAVOBOLJE

Moždani udar predstavlja ozbiljan napad od kog se organizam, ukoliko preživi, teško oporavlja. Naučnici su utvrdili da žene koje pate od migrene, kao hroničnog vida jake i svakodnevne glavobolje, pod ozbiljnijim su i većim rizikom od šloga i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

 

Kao da patnja koja se javlja kod svakodnevnih bolnih migrena sama po sebi već nije dovoljna, već se u takvom jednom zdravstvenom problemu javlja i veći rizik od moždanog udara. Pretnja šloga posebno je karakteristična kod žena koje pate od čestih migrena, u odnosu na one žene koje nikada nisu osetile ovaj tip veoma iznurujuće glavobolje.

žene koje pate od migrene

Ovo je zaključak medicinske studije obavljene na Harvardu, koja je sprovedena poslednjih 20 godina, a u kojoj je posmatrano zdravlje 115.000 žena. One žene koje su imale teške migrenozne bolove tokom života, imale su čak 50 odsto veće šanse za razvoj ozbiljnih srčanih problema.

Na početku ove studije, praćeno je stanje žena koje su bile u dobi između 25 i 42 godine, i one nisu imale nikakve kardiovaskularne probleme. Međutim, do kraja studije, 678 žena pretrpelo je srčani napad, njih 651 doživelo je moždani udar, dok su 223 žene umrle usled problema sa srcem.

Ozbiljan pokazatelj, ali bez panike

Kada je studija započela, žene sa dijagnozom migrene imale su upola veće izglede za razvoj kardiovaskularnih smetnji, sa 62 odsto većim rizikom od moždanog udara. Kada je reč o riziku od smrti usled kardioloških problema, za 37 procenata u većoj opasnosti su žene koje muči migrena u odnosu na one koje nemaju takve glavobolje.

Ovi nalazi naveli su istraživače da migrenu smatraju ozbiljnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti, mada ističu da je potrebno više istraživanja oko mogućih uzroka i toga da li tretmani prevencije migrene mogu smanjiti ove rizike.

Dok žene koje pate od migrene su ujedno i pod većim šansama da budu gojazne i imaju visok holesterol i povišen krvni pritisak, naučnici smatraju da bi migrena kod njih mogla da potiče od bioloških problema koji dovode do onoga što je poznato kao endovaskularni problem, odnosno onoga što ima uticaj na unutrašnjost krvnih sudova.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Poboljšajte odmah cirkulaciju prirodnim putem – klikni na sliku i naruči!

Ipak, naučnici kažu da žene ne treba da budu previše zabrinute niti da prave paniku, jer je veći rizik uglavnom neznatan na nivou individualnog pacijenta. Međutim, oni ističu da je ovo pitanje veoma važno na populacionom nivou, zbog sve veće učestalosti migrena na globalnom planu.

Sve ovo ne znači da je migrena jedan od simptoma moždanog udara, niti bi žene trebalo da brinu da su pod većim rizikom od šloga u trenutku migrenoznog bola. U stvari, ne postoji mnogo dokaza da se udari javljaju češće dok traje migrena. Naučnici takođe ističu da veći rizik od moždanog udara ne znači da je osoba odjednom osuđena na smrt. Čak i one žene koje dožive moždani udar imaju 25 odsto šansi da se oporave od njega.

Promena životnog stila može da pomogne

Svim ženama koje pate od migrene savetuje se da naprave određene promene u načinu života koje mogu da smanje neke druge faktore rizika moždanog udara.

Na primer, čak i umereno vežbanje na dnevnom nivou može da smanji rizik od moždanog udara za 20 odsto. Ovaj trening bi podrazumevao brzo hodanje, trčanje na pokretnoj traci ili igranje tenisa nekoliko puta nedeljno, što može biti posebno korisno ženama koje su u menopauzi. Osim toga, vežbanje pomaže i kod mršavljenja, a gojaznost je svakako jedan od faktora javljanja moždanog udara.

Promene u ishrani takođe mogu pomoći smanjenju rizika od moždanog udara. Zdrava i umerena ishrana, bogata organskim povrćem je idealna. Već je dokazano da je mediteranska ishrana u samom vrhu kada je u pitanju sprečavanje rizika od brojnih bolesti, pa tako i od šloga.

Zeleni čaj i hrana bogata folnom kiselinom mogu dodatno smanjiti opasnost, dok je prerađena hrana nešto što treba izbegavati po svaku cenu.