CURENJE KRVI UJUTRU

Postoji nekoliko glavnih razloga usled kojih se javlja jutarnje krvarenje iz nosa. Ovo iznenadno stanje može da izazove neprijatnost od ranog jutra, ali najčešće nema razloga za preteranu zabrinutost. Medicinska pomoć traži se samo u izuzetnim okolnostima.

 

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja u hladnim i suvim spoljašnjim uslovima ili tokom zime. Iz nepoznatih razloga, ono se češće javlja ujutru nego u bilo koje drugo doba dana.

jutarnje krvarenje iz nosa

Iako jutarnje krvarenje iz nosa može da pogodi bilo koji uzrast, ustanovljeno je da se ono najčešće javlja kod dece između 2 i 10 godina, a kod odraslih između 50 i 80 godina starosti.

Krvarenje iz nosa može biti zastrašujuće i dramatično, ali srećom, u velikoj većini slučajeva ono ne uzme ozbiljnog maha, već se lako zaustavi za nekoliko minuta. Ipak, u nekim slučajevima dešava se da je medicinska intervencija neophodna.

Može se navesti nekoliko uzroka curenja krvi iz nosa u jutarnjim časovima.

  • Suv vazduh

Suv vazduh, nevažno da li on dolazi spolja ili od grejanja u zatvorenom prostoru, može da isuši sluzokožu nosa, što dovodi do njenih pukotina na kojima nastaje krvarenje iz nosa. Najlakši način da se ova neprijatnost ujutru izbegne je da se angažuju ovlaživači vazduha ili da se koristi sprej za nos kako bi se navlažila unutrašnjost nosa.

  • Preterano izduvavanje nosa i korišćenje kapi za nos

Duvanje nosa može da istanji tkivo nosne šupljine i time uzrokuje krvarenje iz njega. Takođe, prevelika upotreba kapi ili spreja za nos kada je hladno može dovesti do istog ishoda. Ova sredstva za nos imaju tendenciju da osuše i iziritiraju nosne šupljine, što dovodi do krvarenja, naročito ako se neumereno koriste.

  • Postojeće zdravstveno stanje

Alergije, prehlade i infekcije često se javljaju kao stanja koja mogu da izazovu cruenje krvi iz nosa u jutarnjim satima. Infekcije ili alergije mogu dovesti do svraba nosnih šupljina, koje teraju na čačkanje nosa, a onda i posledično na javljanje krvi. Takođe, zbog zapaljenja sluzokože infekcije ili alergije gornjih disajnih puteva mogu dovesti do jutarnjeg krvarenja iz nosa. Ostali zdravstveni uslovi, kao što su problemi sa bubrezima ili jetrom i hronično konzumiranje alkohola, mogu da smanje sposobnost zgrušavanja, što dovodi do pojave krvi. Isto tako i problemi sa srcem kao što su visok krvni pritisak ili srčana insuficijencija mogu podstaći da se javi ovaj problem. Hipertenzivna kriza odnosi se na brzo i iznenadno povećanje krvnog pritiska koji može da izazove nosno krvarenje, kao i kratak dah, anksioznost i ozbiljne glavobolje.

BioHemor kapi za hemoroide

BioHemor kapi za hemoroide brzo zaustavljaju krvarenje hemoroida – klikni na sliku i naruči!

  • Lekovi

Neki lekovi mogu da utiču na sposobnost zgrušavanja krvi, pa da time dovedu do krvarenja. U tom slučaju, u redovnu terapiju bi trebalo da se uključe lekovi koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i javljanje moždanog ili srčanog udara.

  • Prisustvo strane supstance ili jak udarac

Određene stvari mogu slučajno dospeti u nos tokom spavanja, pa da dovedu do krvarenja ujutru. Isto tako, moguće je da je došlo do slučajnog jakog udarca nosom o krevet, tako da i to može biti razlog neprijatnog buđenja okrvavljenog nosa. Onaj kome se to dogodilo moraće da odluči da li je udarac bio dovoljno jak da je neophodna poseta lekaru.

  • Deformacija nosne pregrade

Nepravilnost nosnog septuma, koji nos deli na dva dela, može takođe biti jedan od uzroka jutarnjeg krvarenja iz ovog organa. Štaviše, često se dešava da baš ovakvo stanje povećava rizik od ovog problema, naročito ako je površina nosne pregrade izuzetno suva. Deformisana pregrada može prouzrokovati da nazalni kanali budu oštećeni, što zauzvrat dovodi do povreda i infekcije u tim kanalima, a onda i do krvarenja.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Obično, osoba ne treba da se obrati lekaru ako se povremeno dešava da joj ujutru potekne krv iz nosa. Ipak, trebalo bi potražiti hitnu medicinsku pomoć AKO:

  • Krvarenje iz nosa potiče od saobraćajnog sudara ili neke druge ozbiljne povrede tokom spavanja
  • Ako se pri krvarenju javi veoma velika količina krvi
  • Postoji problem sa gušenjem, odnosno kada krv iz nosa onemogućava normalno disanje
  • Krv se ne zaustavlja duže od 20 minuta