ASISTENCIJA U PRAVOM MOMENTU

Samopomoć u određenim situacijama može da nam spase život. Zato je važno znati kako pomoći sebi kada je to neophodno u okolnostima koje to zahtevaju.

 

Pomoći sebi je bitno, jer svaka vrsta samopomoći dobro dođe. Koliko je samopomoć efikasna uverićete se i sami kada se nađete u situaciji da ove savete primenite u praksi.

pomoći sebi

1. Kad vam se, zbog hladnog napitka, koji dovodi do suženja krvnih sudova, blago „stegne, sledi“ mozak, brzo jezikom masirajte nepce. To će da umiri mozak, jer se krvni sudovi od nepca ka mozgu usled masiranja brže šire.

2. Ako ste izgoreli jezik vrelom kafom ili hranom, promućkajte brzo hladnu vodu u ustima. To bi trebalo da umiri opekotinu.

3. Zapušeni sinusi mogu da budu prava muka. Zato ako vam je potrebno brzo olakšanje, na smenu pritiskajte jezik na nepce, a onda pritisnite nežno prstima između očiju.

4. Štucanje je neprijatno i može da ometa pravilan rad srca. Da biste ga zaustavili, zadržite dah, progutajte dva puta, a onda izdišite. Gutanje vazduha pomaže jer se tako izbacuju i prvobitni mehurići vazduha koji su izazvali štucanje.

5. Ako vam ide krv iz nosa, ne naginjite glavu unazad. Krv će se tako slivati u grlo, što nije dobro. Umesto toga, uhvatite nos odmah iznad nozdrva i blago se naginjite unapred.

6. Sisanje palca možda zvuči detinjasto i čudno za odraslu osobu. Ali postoji dobar razlog zašto bi odrasli trebalo to da rade. Naime, ako ste anksiozni ili na ivici napada panike, stavite palac u usta i pokušajte da izdišete vazduh preko palca. Ovo će znatno smiriti rad srca.

Izvor: Večernje novosti