PRAVI IZBOR ZDRAVIH MASTI

Dugogodišnja rasprava na temu koji je proizvod zdraviji – maslac ili margarin, sada više praktično da i ne postoji, jer svi vodeći nutricionisti daju prednost isključivo jednom proizvodu, koji je zdraviji i preporučuju ga u ishrani.

 

Maslac, koji se naziva još i puter ili buter, različit je od margarina, iako ta dva proizvoda izgledaju veoma slično. Međutim, oni su zapravo sasvim drugačiji po svemu, naročito u pogledu sastava i zdravstvenih benefita.

maslac ili margarin

Maslac, koji se dugo vremena nalazio na listi prokazanih proizvoda koji izazivaju srčane bolesti i preranu smrt, sada se svrstava u zdravu hranu. On sadrži zasićene masti, dok se u margarinu nalaze nezasićene masti.

Ako ste ljubitelj margarina, moguće je da je zbog toga što su vam nekada rekli ili ste čuli da je margarin zdraviji od masalaca i da je bez holesterola. Međutim, sigurno vam nije rečeno da je margarin zapravo dobro zamaskirani čist otrov.

Šta se nalazi iza dugogodišnje rasprave na relaciji maslac-margarin?

Da bi se tačno odgovorilo na ovo pitanje, moramo se vratiti jedan vek unazad. Naime, još 1903. godine naučnici su ustanovili da dodavanje vodonika u biljna ulja – poput ulja repe, palminog ili sojinog ulja – vodonik pretvara biljna ulja u čvrsto stanje, stvarajući od njih veoma obradivi, mek i razlivajući proizvod koji veoma podseća na maslac, ali je mnogo jeftiniji za proizvodnju – to je margarin. Upravo je ovo bio jedan od glavnih razloga zašto je margarin od početka postao tako popularan proizvod.

Rastuće bolesti srca su još jedan razlog zbog kog je maslac morao da ustukne pred margarinom. Tokom 50-ih godina prošlog veka, neki naučnici su primetili vezu između zasićenih masti (to su masti koje se nalaze samo u proizvodima životinjskog porekla, kokosu i palmi) i visokog nivoa holesterola, što posledično utiče na zdravlje srca. Dosta kasnije se pokazalo da ove studije nisu bile u pravu, već je utvrđeno da su izazivači srčanih oboljenja prosti ugljeni hidrati, kao što su beli hleb i rafinisani šećer – ishrana bogata ugljenim hidratima je štetna i povećava masti i holesterol u krvi. Danas se čak ne smatra lošim ni nešto viši nivo holesterola kao što se to nekada tvrdilo.

Maslac je na ovaj način stekao reputaciju „neprijatelja srca“. Uz pomoć marketinških kampanja od strane industrije biljnih ulja, maslac i drugi prirodni proizvodi koji sadrže zasićene masti, kao što je kokosovo ulje, polako su morali da se izmaknu na putu hemijski izmenjenih biljnih ulja, tj. margarina, koji se predstavljao kao „zdravija mast“ i „prijatelj srca“.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver biljne kapi protiv visokog holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči!

Nezasićene trans masti su najgore po zdravlje

Čak i danas, spoljašnji izgled proizvoda je takav da margarin ima lepše pakovanje nego maslac. I ne samo to, na njima su ispisani podaci o zdravlju i svim koristima margarina za srce, dok kod maslaca jednostavno piše „maslac“ ili „puter“, bez ikakvih dodatnih objašnjenja koji bi kupce mamili da ga kupe.

Tačno je da zasićene masti koje ima maslac dodaju kalorije i holesterol našem telu, ali zapravo, ljudskom organizmu je potrebna umerena količina i zasićenih i nezasićenih masti, kako bi mozak pravilno funkcionisao.

Uprkos činjenici da margarin sadrži zdrave omega 3 masne kiseline i holesterol, oznaka na njemu krije mnogo opasniju istinu, a to su nezasićene ili trans masti. Dok se efekti trans masti na organizam nekada nisu u potpunosti razumeli, sve novije studije pokazuju da ove nezasićene masti nisu dobre.

Trans masti nisu ni od kakve koristi ljudskom telu, a osim toga, one podižu nivo lošeg holesterola (LDL), a smanjuju nivo dobrog holesterola (HDL). Brojne naučne studije pronašle su dokaze efekata trans masti na javljanje ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti, upale, dijabetesa kod odraslih, ali i kod dece, pojavu insulinske rezistencije.

Odluka o tome da li ćete izabrati maslac ili margarin je posle svega navedenog više nego očigledna. Dovoljno je da u prodavnici ignorišemo sve one prazne zdravstvene tvrdnje kojima je „nakićeno“ pakovanje margarina i umesto njega izaberemo maslac.