CAKE KULINARSKOG MAESTRA

Sve što vam je potrebno za savršeni odrezak je dobar komad mesa, začini, jaka vatra i puter. Ovo su devet Remzijevih saveta koji će pomoći svakome da napravi dobar stek.

 

Britanski kuvar Gordon Remzi, pored toga što važi za veliku prznicu – a ta crta mu je, na kraju, i donela svetsku TV slavu – slovi i za savršenog tehničara u kuhinji, boljeg od velike većine selebriti šefova.

savršeni odrezak

Njegovi saveti za pripremu jednostavnih, a fundamentalno bitnih jela obično su takvi da se mogu slediti bez previše razmišljanja, a to je slučaj i sa Remzijevim uputstvom kako napraviti savršeni odrezak, ispečen tako da bi se mogao poslužiti i u dobrom restoranu.

Sve što vam je potrebno je dobar komad mesa, začini, jaka vatra i puter.

Ovo su devet Remzijevih saveta koji će pomoći svakome da napravi dobar stek.

1. Priprema

Izvadite meso iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Meso mora da stoji najmanje deset minuta.

2. Začini

Trideset i pet procenata začina spašće sa mesa u trenutku kada ga stavite na vatru. Zato se meso mora dobro pokriti solju i sveže mlevenim biberom.

3. Tekstura

Odrezak mora da se na dodir ponaša kao baza vašeg palca na šaci Ima određenu elastičnost ali vam je jasno da ispod toga leži mekano meso. Najmekaniji deo baze palca odgovara najmanje pečenom odresku.

4. Kontrola

Nikada ne bacajte odrezak u tiganj. Pažljivo položite odrezak od vas, a ne ka vama, kako biste izbegli izlivanje kipućeg ulja.

5. Jaka vatra

Jedna strana odreska peče se na visokoj temperaturi sve dok potpuno ne porumeni. Odrezak se ne okreće dok se strana potpuno ne zapeče. Tamo gde nema boje dobro pečenog mesa, nema ni ukusa.

6. Arome

Ne plašite se da dodate arome mesu, baš kao što se ne plašite da stavite miris pre izlaska u grad. Ako dodate u posudu za pečenje malo belog luka, ruzmarina i majčine dušice, učinićete odrezak mirisnijim.

7. Puter

Slobodno dodajte puter u posudu za pečenje. Ovo je jako važan savet, kaže Remzi, i dodaje da je pravi trenutak za stavljanje putera – pred sam završetak pečenja. Puter će se karamelizovati i dodati odresku lepu orašastu aromu.

8. Odmaranje mesa

Pre služenja, ostavite meso da se odmori i malo ohladi. Ovo će, kaže Remzi, povećati sočnost mesa i istaći ukuse začina i bilja.

9. Sečenje

Nikako nemojte seći odrezak na tanke šnite. Secite ga malo deblje, na komade debele najmanje pola santimetra. Ovako će meso biti ukusnije i sočnije.

Izvor: Vinoifino.rs