Ordinacija/ Hemoroidi

KRVARENJE KAO ALARM

Dr Milena Šćepanović proktolog i opšti hirurg, specijalista i doktor za hemoroide u ordinaciji Proktomed u Beogradu odgovara za magazin Bilje i zdravlje na najčešća pitanja vezana za bolesti hemoroida

Dr Milena Šćepanović proktolog hirurg Medigroup doktor za hemoroide

Hirurg Dr Milena Šćepanović proktolog – doktor za hemoroide

Kako kaže naša sagovornica proktolog Dr Milena Šćepanović uzročnici pojave uvećanih hemoroida su: ishrana siromašna biljnim vlaknima, hroničan zatvor ili dijareja, laksativi, dugotrajno sedenje i stajanje

Spoljašnji hemoroidi su češći, unutrašnji hemoroidi su opasniji.

U proseku tri četvrtine populacije starije od 30 godina bar jednom tokom života ima tegobe sa hemoroidima. Iako samo u 4 posto slučajeva postaju problematični, ako se ne leče adekvatno i na vreme mogu značajno uticati na stanje zdravlja. Prema rečima dr Milene Šćepanović, nekada bila šef odseka za koloproktologiju na Kilinici za hirurgiju KBC „Zvezdara“ u Beogradu, a sada radi u proktološkoj ordinaciji Proktomed u Beogradu, teško je utvrditi tačan broj obolelih od hemoroida jer se mnogi i ne jave lekaru. Oba pola imaju približno istu učestalost tegoba koje se javljaju između 45. i 65. godine života, a češće su kod tzv. kavkaskog tipa kao i kod onih sa višim socioekonomskim statusom. Kako nastaju hemoroidi, kada se mogu lečiti promenom ishrane, a kada je neophodna hirurška intervencija dr Milena Šćepanović otkriva za magazin „Bilje i zdravlje“.

– Hemoroidi (u narodu poznati kao šuljevi) su proširene vene završnog dela debelog creva. Dejstvom prevelikog pritiska dolazi do proširenja hemoroidalnih vena i uvećanja hemoroidalnih čvorova. Tada kažemo da neko ima hemoroidalnu bolest i počinjemo lečenje. Zavisno od lokalizacije dele se na unutrašnje hemoroide i spoljašnje hemoroide, a granicu čini tzv. zupčasta linija koja se nalazi na oko 1,5-2 cm od analnog otvora. Tačan uzrok njihovog nastanka je nepoznat, ali zanimljiv je podatak da ova bolest ne postoji kod životinja – kaže dr Milena Šćepanović.

Prema njenim rečima na nastanak hemoroida utiče povećan pritisak u rektalnim venama do čega dovodi hroničan zatvor ili dijareja, napinjanje tokom pražnjenja, dugo zadržavanje u toaletu (čitanje tokom defekacije), otežano pražnjenje, preterana upotreba laksativa i klistiranja, svakodnevno dugotrajno sedenje i stajanje, čak i podizanje teškog tereta.

– Faktor rizika je neuredna i nezdrava ishrana siromašna biljnim vlaknima. Gojazni ljudi češće imaju hemoroidalne tegobe, a faktor rizika je i trudnoća zbog povećanog pritiska na vene u karlici uvećanom matericom, čestog zatvora, dobijanja na težini i hormonskih promena. Starenjem tkivo oko anusa pruža slabiju potporu venama, pa je u starosti povećan rizik za ovu bolest. Takođe, rizik za uvećane hemoroide je povećan ako u porodici neko ima hemoroidalnu bolest. Nasleđuje se slabija struktura zidova vena, a od značaja su i stečene navike u ishrani. Kao posledica delovanja ovih faktora, pojedinačno ili u kombinaciji, dolazi do porasta pritiska u hemoroidalnim venama, njihov zid se rasteže i postaje tanak. Ako sve ovo traje dovoljno dugo dolazi do ispadanja hemoroida, pucanja vena i krvarenja – objašnjava dr Milena Šćepanović.

Ishrana prva metoda lečenja

Najčešći simptom i prvi alarm za uzbunu, kaže naša sagovornica, je bezbolno krvarenje posle pražnjenja u vidu male količine svetlo crvene krvi na vešu, toalet papiru ili u toaletnoj šolji. Naša sagovornica kaže:

– Ovo krvarenje nekada može dovesti do ozbiljne anemije. Može se javiti svrab i peckanje oko analnog otvora što se najčešće javlja na početku bolesti, a ako je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu mogu se videti ispali hemoroidalni čvorovi. Bol se javlja u četvrtom stadijumu ili ako dođe do tromboze spoljašnjeg hemoroida. Ova tromboza hemoroida nije opasna i uspešnoi se leči kremama, a u obzir dolazi i hirurška ekscizija. Unutrašnji hemoroidi najčešći su razlog svežeg krvarenja iz anusa, posebno kod mlađih osoba, ali uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Kako postoji više različitih oboljenja koja daju iste ili slične simptome, važno je javiti se lekaru. Pregled podrazumeva digitalni pregled analnog kanala i pregled pod kontrolom oka anoskopom ili rektoskopom. Inače, bez pregleda nije moguće znati šta izaziva rektalno krvarenje.

Simptomi zavise od stadijuma bolesti kao i lokalizacije (unutrašnji i spoljašnji hemoroidi), a spoljašnji su bezazleniji i lakše se leče.

– Spoljašnji hemoroidi nalaze se ispod zupčaste linije i prekriveni su tankom kožom koja je bogata nervnim završecima, zbog čega su osetljivi na bol i temperaturu. Manje su važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći simptom spoljašnjih hemoroida je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze, kada su bolni i napeti i mogu se videti kao uvećani, plavičasti čvorovi različite veličine oko analnog otvora. Kada tromboza prođe, mogu zaostati kožni nabori koji ne zahtevaju lečenje. Do tromboze najčešče dolazi posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu da postoje nezavisno od unutrašnjih hemoroida.

Unutrašnji hemoroidi nalaze se iznad zupčaste linije i prekriveni su kolumnarnim epitelom u kome nema receptora za bol, pa ne dovode do bola. Oni najčešće krvare i to krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije i do potrebe za hospitalizacijom, pa možemo reći da su opasniji. Njihovo nereagovanje na konzervativne metode lečenja jeste razlog za operativno lečenje hemoroidalne bolesti – kaže dr Milena Šćepanović.

Dr Milena Šćepanović proktolog doktor za hemoroide Gradska bolnica

Dr Milena Šćepanović naglašava da je adekvatna ishrana prva metoda lečenja hemoroidalne bolesti.

– Ishrana ostaje stalan pratilac ostalih načina lečenja, jer poboljšava ishod lečenja. Najčešće je samodovoljna u prvom stadijumu bolesti. Preporuka je da ishrana bude bogata svežim i suvim voćem i povrćem koji sadrže biljna vlakna koja zadržavaju vodu u stolici te je ona voluminoznija i mekša, mahunarkama, semenkama, integralnim žitaricama. Vlakna treba postepeno uvoditi u jelovnik, jer u suprotnom mogu dovesti do nadimanja i zatvora i – pogoršanja tegoba. Za krvareće hemoroide dobra je masna riba, jer obiluje korisnim mastima koji klize kroz digestivni trakt. Naravno i mnogo tečnosti, pre svega vode i sveže cedeni sokovi, ali ne sa citrusnim voćem, jer kiselina može iritirati predeo oko čmara. Sok od šljiva može se piti svaki dan – kaže naša sagovornica.

Za izbegavanje su jaki začini, ljuta hrana, alkohol, kafa, kakao, crni čaj. Zaboravite na konzervisanu hranu, suhomesnate proizvode, masnu i prženu hranu, brzu hranu, slane grickalice i slatkiše. Izbegavajte belo brašno, masti životinjskog porekla i rafinisana ulja. Najbolje je koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje jer može pomoći da stolica bude mekša. Smanjite unos soli jer velika količina soli izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu, oticanje svih vena, uključujući i hemoroidalne vene.

– Hirurgija kao metoda lečenja primenjuje se onda kada druge metode ne dovedu do poboljšanja i prestanka tegoba. Svega 10 posto pacijenata bude operisano. Najčešće je indikovana kod hemoroida četvrtog stadijuma. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova uz očuvanje kože između. Izvodi se u uslovima anestezije (opšte ili regionalne) i zahteva ležanje u bolnici – kaže Dr Milena Šćepanović.

ELASTIČNI PRSTENOVI ZA HEMOROIDE

*Jedna od metoda lečenja su i elastični prstenovi…

– Postavljanje elastičnih ligatura po Baronu je metoda koja se koristi u lečenju unutrašnjih hemoroida drugog i trećeg stepena. Tretman se izvodi tako što se posebnim instrumentom postavi elastična ligatura, gumica, oko baze hemoroida. Na taj način prekida se dotok krvi, hemoroid se smanjuje i nekrotiše i u roku od nekoliko dana, najčešće 7 do 10, otpada. Rana obično zarasta za nedelju ili dve. Metoda je bezbolna i izvodi se u ambulantnim uslovima.


Termine pregleda ili intervenciju na hemoroidima možete zakazati u u proktološkoj hirurškoj ordinaciji ProktoMed kod Dr Milene Šćepanović, ulica Mileševska 63, na Crvenom Krstu, Beograd, klikom na sledeće telefone:

+381 64 98000 90

+381 11 244 71 36

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

www.proktomed.rs


OPŠTE PREPORUKE ZA HEMOROIDE

*Redovno vežbajte jer to podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i varenje i pogoduje redovnom pražnjenju creva

*Idite u toalet čim osetite potrebu. Ne suzdržavajte se i ne naprežite previše

*Vodite računa o pravilnoj nezi analne regije jer ostaci hrane vlaže i iritiraju analno područje

*Ne lečite se sami, bez postavljene dijagnoze i preporuke lekara, jer su simptomi raka debelog creva slični simptomima hemoroida (krvarenje pre svega). Hemoroidi ne mogu preći u rak, ali bez pregleda se tegobe mogu pripisati hemoroidima iako je pravi razlog neki drugi. Pored tumora debelog creva slične tegobe mogu dati analna fisura, kondilomi, perianalni abces, a svi se drugačije leče. Trajnim neadekvatnim lečenjem može se zakasniti sa pravovremenim i odgovarajućim lečenjem.

Danijela Kljajić

Magazin Bilje i Zdravlje broj 326.